Fókuszban az ember és környezete

2022. 18. 09., 8:56pm
A Pécsi Galériában szeptember 14-én Negyvenöt év Focusban címmel nyílt meg a Focus csoport 80 fotót felvonultató kiállítása.

 

by Szendi Horváth Éva

A ’70-es évek mindinkább kiüresedő hazai fotóművészetében több, fiatalokból álló csoportosulás igyekezett új tartalmakat hordozó megújult formavilágot létrehozni. Közülük az egyik meghatározó formáció a dr. Lajos László fotóművész által 1977-ben alapított a pécsi Focus csoport volt. A ’70-es évek végétől kezdődően a csoport szinte folyamatosan szerepelt itthoni és külföldi tárlatokon. A tagok pályázatokon, nemzetközi fotós táborokban, vitaesteken aktívan részt vettek, és az európai fotóművészetben komoly elismerést szereztek maguknak. A Focus az elmúlt közel fél évszázad során Pécshez kötődő műhelyként folyamatosan képes volt fenntartani önállóságát.

Az utóbbi időben sem tétlenkedtek, az elmúlt évek „termése” között változatos helyszíneken – Pécsi Galéria, Eszék, Párizs, Belgrád, Nick Galéria – tartott tárlatok és albumok is szerepelnek.

Megalakulásuk után 45 évvel ismét mérföldkőhöz érkeztek, és új munkákkal jelentkeznek. Látszatra külön-külön témát dolgoznak fel, ám a művekben elmélyedve látható, hogy mindenki az emberre és környezetére fókuszál.

A tárlaton Borbély Tamás Lenyomatok, Harnóczy Örs Városi bagatell, Kálmándy Pap Ferenc Útszéli történetek, míg Marsalkó Péter Élet című dolgozata látható.

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészet Kollégiuma támogatta.

https://www.pecsigaleriak.hu/programok/negyvenot-ev-focusban-a-pecsi-focus-csoport-fotokiallitasa