Fiala Borcsa: A legrövidebb út a nők szívéhez

2023. 30. 10., 6:27pm
- Gasztroegypercesek örömfőzéssel körítve

 

 Minden fontos ételnek mély érzelmi töltete és különleges története van. Fiala Borcsa legfrissebb, felnőtteknek szóló novelláskötete, A legrövidebb út a nők szívéhez pedig ennél is mélyebbre ás, miközben a szerző kedvenc receptjeit is megosztja: mik azok az okok, amiért eszünk és etetünk?

Ha elölről nézed: novelláskötet. Ha hátulról: recepteskönyv. A kombináció nem véletlen, hiszen nehéz eldönteni, hogy Fiala mesélni, főzni, vagy enni szeret jobban. Éppen ezért nem érdemes a szövegeket és a recepeteket szétválasztani, fedjék csak hézagmentesen le egymást az ételek és a mögöttük felsejlő életek.

Az első gasztroegyperces a világjárvány kezdetén született, amikor Borcsa épp lila színű burgonyából készített szorongás-elmulasztó gnocchit, miközben a gyerekei egyre azt tudakolták, amire akkor a legélesebb elméjű járványügyi szakértő sem tudta volna a választ: mikor lesz már ennek a rémálomnak vége? Így írta meg a szegény asszony történetét, akinek annyira halvány lila dunsztja sincs arról, mit hoz majd a jövő, hogy még az ebéd is belilul tőle.

A kötetben található 63 novella három év termése. Néha a történetek születtek meg először és ahhoz keresett egy ételt: ilyen a más helyett hízó kutya meséje, amihez gránátalmás kacsamájat társított. Máskor pedig épp fordítva: az élet értelmét mindenféle küzdelmeken áthágva kutató ember meséjéhez egyértelműen az olasz házi tészta receptje dukált.

Paradicsomos gnocchi

Borcsa kiskorától kezdve élénk érdeklődést tanúsított az étkezés iránt, az első receptjét óvodában kérte el a dadustól, annyira ízlett neki ugyanis a mákosguba, hogy feltétlenül el akarta otthon készíteni. Mivel ekkor még csak négyéves volt, és ebből adódóan igen korlátozott volt a konyhai rutinja, az elkészítés bizonyos lépései kipotyogtak hazáig a fejéből, de a nagypapája így is buzgón belapátolta a tejben úszkáló, mákkal megszórt, sütőt soha nem látott kiflikarikákat. És ezzel egy füst alatt ő lett Borcsa legelső odaadó kosztosa.

Fiala Borcsa

Borcsa pedig azóta is töretlenül gyűjtögeti a recepteket, ötleteket, jártában, keltében inspirálódik, de külföldi utazásai is jelentős mértékben szólnak az új ízek, ételek felfedezéséről. A legrövidebb út a nők szívéhez című könyvében ezért ugyanúgy megtalálhatóak egzotikusabb fogások - karfiol curry, fűszeres maláj leves, vagy indonéz gado-gado saláta, - mint az örökölt családi receptek - a nagymama barackos gombóca és az anyukája megúszós pogácsája - természetesen a hozzájuk passzoló gasztro egypercessel körítve.

Vegán pásztorpite

A receptek java része egyáltalán nem bonyolult, akár kezdők is szerencsét próbálhatnak velük (a pácolt gyömbéres paradicsom például minimális erőbefektetéssel elért maximális siker), de ha valaki már otthonosan mozog a konyhában, és szívesen kipróbál új, izgalmasabb ízeket, annak sem kell csalódnia, a paszternákos ragacsos karamell torta garantáltan elcsavarja a fejét.

Padlizsán fűszeres szilvamártásban

A történetek velősek, csattanósak és rövidek, pont annyi ideig tart az elolvasásuk, amíg felforr a víz a fazékban, vagy elkészül a tökéletes lágytojás. És hogy honnan jönnek, mi ihleti őket? Egy utcán elcsípett mondat, egy házaspár vitája a boltban a zöldséges pult mellett. De például Ödön, a nyugdíjas kém novellája a bicikli két váltóján található számokból született.

A gasztoegyperceseket az évek során Borcsa rendszeresen posztolta receptekkel együtt a Facebook oldalára, amikre gyakran érkezett a következő tartalmú komment: „Nem is tudom, melyik tetszik jobban: a recept vagy a történet.”

De talán nem is kell választani, hadd menjenek így együtt, kéz a kézben, társakként az életben, akár a csirkepaprikás és a nokedli.