Fesztivált ennyire nem vártunk még soha...

2022. 14. 06., 11:27pm
Két év után újra Sziget Fesztivál! Jobban vártuk, mint valaha és biztosan kihagyhatatlan lesz.

 

2022. augusztus 10-15-ig jön a nagy visszatérés.

„1993-óta annyira biztos volt, hogy évente összegyűlünk a Hajógyári-szigeten. Senki sem gondolta volna, lesz év, amikor nem lesz Sziget. Pláne, hogy egymás után két fesztivál is elmarad” – kezdte a szokásos „nagy” Sziget tájékoztatót Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. „Idén azonban már nagyon készülünk a sorban 28. Szigetre, ami egy nagy visszatérés lesz világsztárokkal, nagy kedvencekkel, az elmaradt szezonok alatt befutott előadókkal és a Szigettől megszokott műfaji sokszínűséggel. Az biztos, idén kihagyhatatlan lesz a Sziget” – tette hozzá Kádár.

„Sajnos a járvány komoly problémákat okozott az egész európai zeneiparnak mind gazdasági, mind morális értelemben. A zeneiparon belül a magyar cégek - más országokkal ellentétben - nem kaptak igazán hatékony segítséget az államtól. Többen kényszerültek elbocsátásokra, illetve sokan ki is vonultak a piacról, elhagyták a pályát. A Sziget számára jelentős anyagi veszteséget okozott a COVID, de törekedtünk arra, hogy amennyire lehetett, a szervező csapatot együtt tartsuk, az újra indulás minél gördülékenyebb megvalósítása érdekében”- mondta a főszervező. Kitért az ukrán háborús helyzetre is, ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a Sziget a maga eszközeivel mindig a béke pártján áll és elítéli az orosz háborús agressziót.

 „Minden embernek és nemzetnek joga van megvédeni a szabadságát, a Sziget pedig a története során mindig kiállt a békéért és a szabadságért.” A Szervező iroda ezért is vett részt egy ukrán kezdeményezésre létrejött, 20 európai ország összefogásával megvalósult Nemzetközi Jótékonysági Koncert Maraton, a #StopWar lebonyolításában. Illetve a fesztivál ideje alatt a Music Saves Ukraine kampányhoz is csatlakoznak. A kultúrában nincs diszkrimináció!

Kádár elmondta azt is, hogy a közönség eddigi visszajelzése is arra utal, hogy nagyon várják az idei rendezvényt. „Egyrészt sokan maradtak olyanok, akik nem váltották vissza a korábban megvásárolt jegyeiket, hanem kivárták az idei fesztivált. Ami azt üzeni, hogy a Sziget közönsége nagyon lojális. Másrészt az elővételes jegyeladási adatok is bíztatóak, sőt azt mutatják, hogy idén több teltházas nappal is számolhatunk” – mondta a főszervező, hozzátéve, hogy érdemes minél hamarabb beszerezni akár a napijegyeket is.

Kádár kiemelt néhány fontos változást is az idei Szigettel kapcsolatban. Így például azt, hogy teljesen megszűnnek a 0. és -1. napok, idéntől 6 teljes értékű, minden programhelyszínén aktív fesztiválnapból áll majd a Sziget.

A szervezők igyekeznek a környék forgalmát is mentesíteni, ezért a beléptetési rendszer a „K” híd belső oldalára kerül át. A várhatóan nagy forgalmat, illetve teltházat ígérő napok miatt a szervezők a belső forgalmat is újra tervezték. „Úgy alakítottuk ki az útvonalakat, hogy a beengedésnél és egy-egy nagyobb koncert utáni távozási hullámnál, a lehető legbiztonságosabb módon oldjuk meg a tömegirányítást” – mondta a főszervező.
Szintén újdonság: idéntől a látogatók is átélhetik a VIP élményt. A megvásárolható VIP jegyek egyszerre 4 VIP-szektorba is belépést engednek, amiket a Nagyszínpad (H&M Sziget VIP), a FreeDome, a Colosseum és a Ticketswap Party Aréna mellett alakítanak ki.

A környezetvédelmi elköteleződés is töretlen, a Greener Sziget új elemekkel egészül ki idén. Így például egy CO2 kompenzációs erdő kialakításához járulhatnak hozzá azok a látogatók, akik a jegy mellé „vásárolnak egy fát”.

A vendéglátás szintén megújul idén. A minden igényt kialakító blokkokból száműzik a hulladékot képező műanyagot, továbbra is használják a re:poharat, lebomló étkészletet használnak. A fókuszt a keletkező hulladék visszagyűjtésére helyezik.

A környezetvédelemhez tartozik a Sziget egy területének, nagyjából a III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti rész lezárása a közönség elől, az ott lévő védett flóra miatt. Így igazodva a főváros és WWF által végrehajtott természetvédelmi területté történt átminősítéshez. Kádár kitért arra, hogy a Főváros és a Sziget a biztos jövő érdekében egy 5+5 éves megállapodást is aláírt, amelynek az idei lesz az első éve.

Ezzel kapcsolatban Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója elmondta, „a Sziget Budapest elsőszámú turisztikai attrakciója. A közel 100 országból érkező fesztiválozó a város jó hírét viszi szerte a világban. Ami kulturális és turisztikai szempontból is több mint városmarketing, hiszen a Sziget kétségkívül a legmenőbb és legtöbbet emlegetett hazai márkaBudapest abszolút stratégiai partnerként tekint a Szigetre, ezért is döntött úgy a Főváros közgyűlése, hogy újabb 5 + 5 évre  ad otthont a fesztiválnak, tehát a Sziget itt otthon van!” – szögezte le a Budapest Brand vezérigazgatója. „Az együttműködés jegyében a Budapest Brand és a Sziget Fesztivál idén közösen hozta létre a Budapest Card Sziget Edition-t, hogy az ideérkező vendégek ne csak a fesztiválra, hanem a városba is ellátogassanak, felfedezzék a nevezetességeket és átéljék az egyedülálló Budapest-élményt.” – tette hozzá. 

Csiszár Virág, Kádár Tamás, Faix Csaba és Kardos József

Csiszár Virág, a Sziget nemzetközi booking menedzsere a „nagy” zenei helyszínek programjából adott ízelítőt. Elmondta, a Sziget 2022 világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségekkel tér vissza a hosszú szünet után.

A Nagyszínpadon például olyan headlinerek vonulnak fel, melyek friss lemezanyagaikat hozzák el. A Kings of Leon például tavaly márciusban rukkolt elő új lemezével, ezzel pótolja 2020-ban elmaradt szigetes koncertjét. Csakúgy, mint Dua Lipa, aki a tavalyelőtt megjelent, majd Grammy-díjat nyert lemezét hozza el, és nem mellesleg toronymagasan vezeti a Szigetlátogatók kívánságlistáját. És még sorolhatnánk…

Újragondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tér vissza a Samsung Colosseum, egy még magasabb szintre léptetve a bulizás fogalmát.

A Ticketswap Party Aréna hamarosan újabb nevekkel áll elő, de már a korábban bejelentett előadók is sokat ígérnek.

Új néven éled újjá az alternatív zenei irányzatokat tömörítő – volt A38 – helyszín, a FreeDome.

A booking menedzser elmondta, hogy újragondolták a magyar zene szerepét a Szigeten, melynek első jelei már az idei fesztiválon is mutatkoznak. „Az a tervünk hosszabb távon, hogy olyan hazai fellépőknek adunk helyet a Nagyszínpadon, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi sikerének is, illetve a többi helyszínen igyekszünk az aktuális hazai fellépőknek teret biztosítani, és őket bemutatni a világ minden pontjáról érkező közönségünknek”

Kardos József programigazgató a további zenei és nem zenei programokat ismertette. Eddig 800 fölötti program szórakoztatja a közönséget minden műfajban. És minden műfajnak megvan a saját csapata, akik az igazgatóval együtt dolgoznak.

Színházi sátor idén nem lesz, közölte a programigazgató, de más szabadtéri színpadokra szerveztek színházi előadásokat. 14-én és 15-én a háború ellen lépnek fel a művészek.

A Magic Mirror új helyre költözik, előre jön a „dombhoz”, mint annak idején, 21 évvel ezelőtt.

Egyelőre  ennyi, kövessétek a történéseket a

https://www.szigetfestival.com oldalon és a

Facebookon: https://hu-hu.facebook.com