Fesztivál szezon: Hurrá! Szerdától Sziget!

2019. 05. 08., 10:15pm
Izgalmas egy hét következik szerdától, és már vannak szigetlakók is, sőt, folyamatos a beköltözés. A Szitizenek jól érzik magukat. Három hét építés után minden készen áll az év legjobb bulijához!

Izgalmas egy hét következik szerdától, és már vannak szigetlakók is, sőt, folyamatos a beköltözés. Fellépők ugyan még nincsenek, de a Szitizenek mégis jól érzik magukat. Három hét építés után minden készen áll az év legjobb bulijához!

Hétfőn este 11-kor, a Sziget környéki lakók érdekében is, megvolt a hangpróba.  A környező kerületek képviselőivel bemérték és beállították a Sziget környezetében a megfelelő hangnyomást. 

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Augusztus 7-én, az Ed Sheeran koncertre teltház várható, ezért a szervezők arra kérik a látogatókat, jóval a koncert előtt érkezzenek meg, hogy a „check-in” és a további biztonsági intézkedések miatti sorban állást elkerüljék. A jegyeket érdemes előre, kedd estig a helyszínen beváltani, ezzel is meggyorsítva a bejutást.

Augusztus 7-én Ed Sheeran nyitja a sztársort a Sziget Nagyszínpadán, ahol 13-án a Foo Fighters egy két és fél órás koncerttel zárja a Sziget történetének eddigi legerősebb zenei felhozatalát. Idén két napon is előfordul majd, hogy a headliner-ek előtt is headliner játszik, mint pl. az utolsó napon a Foo Fighterst megelőző Twenty One Pilots vagy a szombati The National - Macklemore "kombó".

A 7 nap alatt összesen 9 headliner, megannyi sztár és - a Love Revolution jegyében - olyan „valódi influencerek” is szólnak a közönséghez, mint Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista, az UNHCR jószolgálati nagykövete, és videó-üzenetben közvetíti gondolatait Al Gore, volt amerikai alelnök, a Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója.

Adatok és érdekességek

Hetvenhat hektáron nyolcezer ember szorgoskodott hetek óta azon, hogy felépüljön a Sziget, ami 27. alkalommal fogadja az több mint 100 országból érkező látogatókat.

Kissé levegősebbé tették az egész területet, a technikai blokk kikerült a helyszín déli részére, mentesítve annak közepét. A szervezők átláthatóbbá, lazábbá tették a Szigetet, így könnyebben megtalálhatóak a színpadok, rendezvények, evőhelyek és kempingek.

A Sziget legnagyobb építménye a Nagyszínpad, a maga 3000 m2-es területével, 500 m2-es játékterével. A legnagyobb sztárokat felvonultató helyszínen egy 400 m2-es ledfal teszi teljesebbé a képi világot és mintegy 200 db intelligens, nagyteljesítményű ultramodern lámpa biztosítja a tökéletes látványt.

A Nagyszínpad programjai este 11-kor befejeződnek, a buli azonban nem áll meg, ezután csak zajcsillapított sátrakban lesznek programok. Köztük a két legnagyobb a Bacardí Aréna és a MasterCard Színpad by A38. A két nagysátor összesen 25 000 látogatót tud befogadni.

A Sziget híressé vált arról is, hogy látványvilágában az egyik legizgalmasabb szerte Európában. Több mint 100 különböző művészeti alkotás, egyedi szobor és funkcionális térinstalláció díszíti a területet, 40 km-nyi fényfüzér ad egyedi világítást a fesztiválnak 20 000 izzóval és emellett 1000 lampion is díszíti majd a területet.

Az építés során felállítottak 27 km kerítést, lefektettek 21 000 m2 méhsejt járólapot és 8.000 m2 alumínium járófelületet a talajterhelés enyhítésére, és a sátrakban további 23.000 m2 dobogót használtak. A Szigeten 250 konténert telepítettek, kiszállítottak 40 kamionnyi építési állványt, és csak a technikát több mint 1 000 kamion hozza-viszi. 1 200 db mobil WC-vel, 600 db angol WC-vel és 2 kamionnyi wc papírral készülnek a szervezők, valamint több mint 500 zuhanyzó áll majd a fesztiválozók rendelkezésére.

Biztonság: a helyszínt 1200 őr és további 100 rendvédelmi személy védi. Felépül egy 600 fős egészségügyi bázis, dolgozik a Szigeten 300 tűzoltó, és egy 24 órában működő 20 fős vezetési törzs is, meteorológussal, tűzoltóval, a fegyveres erők képviselőivel, operátorokkal. A kommunikációt 500 db RH rádió biztosítja.

Gyerekek lelátója: kb 12 éves korig a belépés díjtalan, de! karszalag nekik is szükséges! A karszalagra rá kell írni a vele lévő felnőtt nevét és telefonszámát! Na, és persze figyeljünk rájuk!

A szervezők idén külön gyerek lelátót építettek, hogy az egészen ifjak is jól láthassák a koncerteket. 140 cm a magassághatár, nem az évek száma. Ez nagy figyelmesség a szervezőktől, így nem kell a gyerekeket fölvenni kézbe, nyakba.

Karszalagos fizetés

Idén szintén a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a Szigeten. A rendszer lényege, hogy a karszalagok RFID chippel lesznek felszerelve, így amellett, hogy minden belépési jogosultságot tartalmaznak (napok, kempingek, stb.) a fizetési funkciót is magukban foglalják. Ez a rendszer a heti és napijegyeseknél is egyaránt működik, és gyakorlatilag a Festipay fizetőkártyát váltja ki, ami ezáltal tulajdonképpen beépül a karszalagba. Így megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő 500 forintos letét is, illetve a karszalag további előnye, hogy sorban állás nélkül, a Sziget mobil-applikációján keresztül is fel lehet tölteni. Ez esetben a 300 forint feletti bennmaradó összeget automatikusan visszautalják a látogatóknak. Emellett természetesen egyérintéses (contactless) bankkártyákkal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig és a bankkártyás és karszalagos fizetés mellett az erre alkalmas mobiltelefonokkal is kiegyenlíthetjük a számlánkat.

Szivárványszínű rózsa és a zenekar fényképével készült műpénz

Az idei sztárfelhozatal kívánságlistáján különösképp izgalmas kérések nincsenek, de hosszas keresgélés után akadhatunk izgalmas dolgokra.

A legtöbb zenekar évtizedekkel korábbi kommunikációs eszközöket használna: szinte mindegyik csapat kért budapesti képeslapot, felbélyegezve, amit a szállodából küldenek haza családnak, barátoknak. Az egyik banda pedig hozta a saját nyomtatóját, de olyan ódivatút, hogy a szervezők alig találtak festékpatront hozzá. Nagy sláger továbbá az illatgyertya, a levegőpárásító és a ruhagőzölő is.

A környezettudatosság szintén alaptéma a zenekarok között: a kívánságok között van pl. 100%-ban lebomló wc papír vagy olyan kozmetikum, amit állatokon nem teszteltek. Az ételek közt sok a vegán- és vega étrend alapján leadott rendelés.

A "furcsaságok" között pedig a lego minifigura, a szivárványszínű rózsa és a zenekar fényképével készült műpénz is megtalálható.

Fenntartható fesztiválozás

Az idei Sziget fesztivál továbbra is különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, illetve a Green Sziget Center program helyszínén a klíma start-upok világába nyerhetnek betekintést a látogatók.

Környezetvédelmi intézkedéseinek központjában a műanyag hulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása áll.

A tavalyról már ismert re-pohár rendszer folytatódik, mintegy 1,5 millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani a "többutas" poharak.

Tavaly a "Don’t Suck - Ne szívd meg" szívószál-mentes kampány 600 000 darabbal, a felére csökkentette a szívószál használatot.