Feltámadás Makucskán

2022. 16. 05., 10:26am
Szabó Dezső Feltámadás Makucskán című írása egy abszurd helyzetet tett meg története alapjául

 

by Szendi Horváth Éva

Szekrényből ácsolt koporsóban temették el Szabó Dezsőt halálakor, és ez a motívum megjelenik a Nagy Viktor rendezésében készült színdarabban is, melyet az Újszínházban mutatnak be május 20-án.


Szabó Dezső Feltámadás Makucskán című írása egy abszurd helyzetet tett meg története alapjául: Makucskán, húsvét ünnepén, a temetőben nyugvó halottak feltámadnak és megindulnak a falu felé. Az élőket azonban nem teszi boldoggá a csodás esemény: vajon milyen jogaik vannak a feltámadó holtaknak? Hatalmas kavarodás veszi kezdetét, melyben törvény és emberség, élet és halál, múlt és jelen hatalma csap össze egymással.

A novellából Fazekas István írt két felvonásos színdarabot, ehhez egy egész falut kellett benépesítenie, az alakokat pontosan megformálnia. A drámaíró éppen ezért Szabó Dezső többi művéből is keresett karaktereket, ezekből alkotta meg a készülő darab jellegzetes alakjait.
Szabó Dezsőt Budapest ostroma alatt, egy óvóhelyen érte a halál, valószínűleg influenzában hunyt el. Az ostrom miatt nem is tudták azonnal eltemetni. Végül is egy szekrényből ácsoltak neki koporsó és 1944. január 18-án, öt nappal a halála után ebben temették el. 1949-ben exhumálták földi maradványait, majd a Kerepesi temetőben helyezték végső nyugalomra.

A szekrény-koporsó motívum Nagy Viktor rendezésében is megjelenik, - néhány esetben ebben szállítják el a holtakat.
A szereposztás izgalmas: Esztergályos Cecília játssza Terka mamát, az uzsorásnőt.
-Az én gyermekkoromban is voltak ilyen nők, akik itt maradtak a múltból, nagyon jól emlékszem rájuk, - mesélte a Kossuth-díjas színművésznő. - Foszlott ruhában, foszlott rókaprémben őriztek meg valami méltóságot a letűnt időkből. Terka mama egy isteni jó karakter: uzsorásként szedi meg magát a faluban. Noha a többiek nem nézik jó szemmel ténykedését, ez a nő nagyszerű érzékkel fektet be, - néha akár kétes üzletekbe is. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy halálakor sokan fellélegeznek, akik tartoztak neki. Arra azonban senki sem számít, hogy a település temetőjében nyugvó halottak feltámadnak, komoly bonyodalmakat okozva az élőknek. Az általam játszott Terka mama is visszatér, hogy behajtsa az adósságokat.

-Kupeczky bárót fogom játszani, ő egy igazi politikus,- mesélte Nagy Lóránt. - A médiában feltűnő politikusoknak általában csak a döntéseit ismerjük, csak azt, amit a nyilvánosság felé mutatnak. Az előadás során viszont igencsak belelátunk az életébe, látjuk a feleségéhez, az üzlettársaihoz fűződő viszonyát. Belső monológok formájában azt is megismerhetjük, hogy mit gondol mindezekről valójában a báró. Kupeczkyben a karakter összetettsége fogott meg. És aki megnézi majd a színdarabot, biztosan felfedez némi hasonlóságot közte és a most
aktív politikusok között. Ilyen figurák mindig voltak és mindig lesznek a közéletben.

Az élők és holtak közötti csatározás közepette a Halál is megjelenik. Ezt a szerepet Viczián Ottó játssza, aki remek játékával még a Halál figurájába is életet lehel.

Viczián Ottó
-A halál általában határozottan negatív figura, ám ebben a szatírában nagyon is emberi tulajdonságokkal rendelkezik: néha téved, néha kijátsszák - magyarázta a Jászai Mari-díjas színművész. - És egy napon olyan helyzettel találja szembe magát, ami őt is felkészületlenül éri: egy Makucska nevű faluban a halottak feltámadnak és visszakövetelik mindazt a jogot, jussot, amit élőként a magukénak tudhattak. A kavarodás természetesen hatalmas és maga a Halál sem marad pártatlan ebben a zűrzavarban… Az abszurd helyzet rengeteg fekete humorra ad lehetőséget, és színészként igyekszem kijátszani minden kártyámat, néha szó szerint!

Szabó Dezső - Fazekas István
FELTÁMADÁS MAKUCSKÁN
szatirikus komédia két felvonásban
Nagy Lóránt - Gregor Bernadett - Vass György - Viczián Ottó –Bánföldi Szilárd - Nemes Wanda - Jászai László - Incze József - Timkó Eszter - Esztergályos Cecília - Tóth Tamás -  Háda János - Szanitter Dávid - Almási Sándor - Szabó Zsuzsa - Orosz Csenge - Kazári András – Szarvas Balázs - Jánosi Dávid -  Báhner Péter - Incze Máté
Zene: Rossa Levente és zenekara
Korrepetitor: Nemessányi Éva
Díszlet: Rózsa István
Jelmez: Kiss Beatrix
Koreográfus: Gyenes Ildikó
Súgó: Kéner Gabi
Ügyelő: Czeglédi Attila, Báhner Péter
Dramaturg: Bártfay Rita
A rendező munkatársa: Szelőczey Dóra
Rendező: Nagy Viktor