Félreértések, vágyak és indulatok

2023. 05. 04., 4:50pm
Az idei évadban a Rózsavölgyi Szalon immár a negyedik bemutatójához érkezett

 

by Szendi Horváth Éva

A színház történetében pedig ez a 75.  és ősbemutató, - Szívhang a címe.  A darabot Hárs Anna írta, aki a teátrum számos eddigi előadásainak kiváló dramaturgja volt, állandó alkotótársa Dicső Dániel rendezőnek. A Szívhangot most is ő állítja színpadra. Játsszák: Szulák Andrea, Epres Attila, Györgyi Anna, Sajgál Erika.

Szulák, Epres, Sajgál – először játszanak a Rózsavölgyiben, a négy színész pedig eddig még soha nem szerepelt egy előadásban.

Györgyi Annának a kezdettől ez a hetedik szerepe itt.  2012 áprilisától jelen van a Rózsavölgyi Szalon színpadán és eddig összesen csaknem 300 alkalommal játszott az előadásaikban.

A Szívhang jelmeztervezője: Cselényi Nóra. Díszlettervező: Enyvvári Péter.

A darab rövid története: az ötvenes éveinek közepén járó három barátnő, Abigél, Bori és Hédi minden hónapban könyvklubot tart valamelyikük lakásán. Régről ismerik egymást, együtt jártak egyetemre: a közgázra. Akkoriban nagyon jóban voltak. A kapcsolat idővel kicsit meglazult, de pár éve újra szorosabbra fűzték. Innen is jött a könyvklub ötlete szellemi eltunyulásuk ellen, ami jó alkalom arra is, hogy így rendszeresen találkozzanak. Minden hónapban másvalakinél gyűlnek össze, most épp Abigél a soros. A Bovaryné a téma. A regényhez való viszonyukat erősen befolyásolja aktuális élethelyzetük: Hédi egy csúnya válás után próbálja összeszedni magát, Abigél képtelen az elköteleződésre, Bori házassága viszont tökéletes. Legalábbis annak tűnik, amíg a könyvklubban fel nem bukkan Andris, a volt csoporttárs és felkavarja az állóvizet.

András a közgáz után elvégezte a jogot is és kisebbségi jogvédő szervezetnél dolgozik. Pár éve elvált, a kutyájával él.

Régi sérelmek, elszalasztott lehetőségek, félreértések, vágyak és indulatok kavarognak. Közben eltűnik egy kulcs, születik egy gyerek, kiszakad egy vallomás. Mihez kell nagyobb bátorság? Nemet vagy igent mondani a szerelemre?

Fotó: Molnár MIklós

*

A Rózsavölgyi Szalonban nemrég tartották a Kortárs Magyar Dráma-díj átadóünnepségét. A színház ötödik alkalommal szervezte a rendezvényt. A díj alapítója, Radnóti Zsuzsa az idei díjkiosztón külön is méltatta a Rózsavölgyi Szalon Kortárs Drámafejlesztő Műhelyét, amelyet szinte a színház megnyitása óta (2012. április 11.) működik.

-A rendezvénynek kezdettől helyet adó Rózsavölgyi Szalon kitüntetett figyelemmel fordul a magyar kortárs művek felé, sőt, ösztönzi is az írókat arra, hogy írjanak a Rózsavölgyi számára, - mondta Radnóti Zsuzsa.

A Rózsavölgyi Szalon eddigi működésének egy évtizede alatt több mint 30 (!) kortárs magyar művet hozott létre, illetve bemutatásra készre fejlesztette. Magyarországon elsőként adaptálták, illetve szerzőket kértek fel a megírásukra. Ez történt Hárs Anna esetében is.