Felelősségvállalás a jövő nemzedékéért

2019. 18. 11., 11:10am
A Miskolci Nemzeti Színház 2019/2020-as évadtól kezdve elkötelezte magát, hogy az ország első környezettudatos színházi intézménye, úgynevezett zöld, öko-tudatos teátruma legyen.

A Miskolci Nemzeti Színház 2019/2020-as évadtól kezdve elkötelezte magát, hogy az ország első környezettudatos színházi intézménye, úgynevezett zöld, öko-tudatos teátruma legyen. Az elmúlt két hónapban a Zöld Színház Projekt keretében a színház a működését, partnerei segítségével a Jövő Nézőiért számos területen fenntarthatóvá tette.

A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt kapcsán az ország első, nagy múlttal rendelkező kőszínháza négy alapcélt fogalmazott meg.

Elsődleges a szemléletformálás, a teátrum munkatársai és a nézők számára egyaránt.

Fontos az együttműködés a szakmai szervezetekkel, egyesületekkel, elengedhetetlen a cégekkel való környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben,

valamint a hulladékkezelés területén.

A már elindult fejlesztések közé tartozik, hogy az intézmény a villamosenergiát a Bogáncs utcai naperőmű megújuló energiaforrásából nyeri.

Az öko-tisztítószereket, mosószereket, higiéniai termékeket, és a mosható textil smink-törlőkendőket folyamatosan tesztelik.

Az elmúlt nyáron a Nagyszínház színpadának deszkáit környezetkímélő festékkel újították fel, valamint a környezettudatos hulladékkezelést is bevezették. Az elem, fénycső és a nyomtatók tintaadagolójának, a nem visszaváltható üvegeknek és használt mobiltelefonoknak is külön gyűjtőszigetet alakítottak ki. Az utóbbi kivitelezése a Jane Goodall Intézet használt mobiltelefon-gyűjtő kampánya keretében történt.

A víztakarékossági fejlesztések is folyamatban vannak, ehhez úgynevezett perlátorok kerülnek beszerelésre, amelyekkel akár 70%-os vízfogyasztás-csökkentést lehet elérni. A díszletek újra felhasználása pedig már évek óta állandó gyakorlat. A Zöld Színház Projekt saját honlapot is kapott, ahol minden részletet és aktuális információt megosztanak.

A honlap a jovo-nezoiert.webnode.hu, amit a színház weboldaláról is elérhetnek.

A Miskolci Nemzeti Színház szeretné, ha felhívásuk eljutna minden hazai színházhoz, illetve kulturális intézményhez. Ezennel szeretnék felkérni őket, hogy csatlakozzanak a Jövő Nézőiért – Zöld Színházi Projekthez!