Fel lehet készülni az anyaságra?

2023. 12. 11., 6:37pm
Ha igen, hogyan?

 

Bármennyire is vágyunk egy gyermekre, nehéz valóban felkészülni a várandósság időszakára és az azt követő kismama létre. A kisbaba fejlődésével egyszerre változik az anyai test és a lélek is. Mindkettő törődő figyelmet és türelmet igényel. Az énből “mi” lesz és ezzel jön a megannyi félelem, kétely és kérdés is. Hogyan lehet ebben a sok változással járó időszakban a testet és lelket is harmóniában tartani? Ebben segít Zágoni Bettina perinatális szakember és Jeges Jutka kismama és baba-mama tornaoktató.

Az utóbbi években egyre többször találkozunk a várandósság kifejezéssel, ami a terhesség szót hivatott leváltani a közbeszédben. A pozitív hozzáállás fontos, és a szavainknak ereje van, emellett azt is tudjuk a gyermekvárás számos pillanatban valóban teher és nehézség testi és lelki oldalról egyaránt - még a legnagyobb öröm és boldogság közben is. A gyermekvárás időszakának romanticizálása helyett egyre gyakrabban vesszük észre, hogy női csoportokban valódi és őszinte párbeszéd zajlik, ami egyben az esetleges nehézségek kendőzetlen beismerését is jelenti, valamint a szembenézést. Az érzelmek minden spektruma helyénvaló és elfogadható. Az anyává válás az egyik legnehezebb és közben a legszebb feladat és küldetés. 

Várandósság: egyszerre gyönyörű és kételyekkel teli

Egy várandós nő mindig két világban él, az egyik a kinti világ és annak történései, a másik a gyermekével kívülről láthatatlan együttlét, a vele való történésekre fordított figyelme. Ilyenkor már nem csak az számít, hogy egyéni szinten mit érez a kismama, mit gondol, mit él át. Minden hatással van a növekvő magzatra is. Zágoni Bettina perinatális szakember holisztikus módon tekint a gyermekvárás időszakára is: “Egy édesanya, aki szeretettel gondol a benne növekvő életre, mozgására reagál, belső monológjaival mesél neki közelebb van a gyermekéhez, mint valaha a jövőben lesz. Ezt a tudattalanul is működő kapcsolódást úgy emelhetjük a tudatosság szintjére, hogy egyre inkább elfogadjuk, ketten élünk egy testben és mindent, mi körülvesz minket ketten érzékelünk.” 

Zágoni Bettina - fotó: Bakonyi Zsuzsa

A modern világban a tudatos családtervezés jó stratégia. Egy perinatális szakember a gyermektervezésétől egészen a gyermek 3-4 éves koráig is kísérheti egy család életét változatos módszerekkel segítve át az anyát egy-egy időszak lelki kihívásain. Bettina az elmúlt években több mint 8000 nőt kísért már az anyaság útján a pozitív megerősítéseket tartalmazó kártyáival és posztereivel, melyek számos szülészeti klinika falain is megtalálhatóak. 

Egyre népszerűbb a szülésre bocsátó ceremónia, vagyis a “blessingway”, Az ünnepet a 37. várandóssági hét környékén javasolják megtartani. A 2-3 órás interaktív foglalkozás főszereplője a jövendőbeli édesanya, aki szeretett női körében lehetőséget kap arra, hogy meghitt hangulatban és biztonságos környezetben ünnepelje meg saját anyává válását. Ezek a felmenőktől örökölt rítusok jelentőséget és jelentést adtak a testi-lelki átalakulásoknak.

Fájó derék és álmatlan éjszakák 

Jeges Jutka kismama és baba-mama tornaoktató több mint 25 éve tart mozgással kapcsolatos foglalkozásokat. “A kismamák speciális célcsoport, napi szinten sokkal jobban kell figyelni az egyéni sajátosságokra és hangulatokra. Ez óriási felelősség számomra.A lelki felkészülés mellett a test karbantartása és szülésre való felkészítése is lényeges feladat. A has örömteli gömbölyödésével beköszönt a derékfájás és az éjszakai alvási nehézségek időszaka is.

Jeges Jutka

Ha nincs semmilyen komplikáció a várandósság alatt, akkor érdemes rendszeresen sportolni, amihez kifejezetten kismamáknak szóló tornát ajánlanak a szakértők, ahol a várandós nő túlhajtás és teljesítési kényszer nélkül végezhetnek intenzív, állapotuknak megfelelő mozgást. Arról nem is beszélve, hogy a sporttal töltött időt egy olyan közösségben tölthetik, ahol a sporttársak szintén kismamák. Így tabuk nélkül, bátran megoszthatják egymással tapasztalataikat és kérdéseiket, legyen szó akár a kellemetlenebb témákról, például az inkontinenciáról vagy épp a folyamatos puffadásról.

A nőből anyává válás: gyermekágyas időszak

A gyermekágyas időszak a női lét legtöbb kihívását jelentő időszaka. A szülés és az első találkozás álomszerű világából vissza kell érkezni a mindennapokba. Fizikailag gondoskodni kell a gyerekről, miközben az édesanya teste is gyógyul, s bizony, néha fáj is. Bettina szerint ezt az időszakot is érdemes előre megtervezni, az apával és a családdal is megbeszélni, ki hogyan képzeli el ezt az életszakaszt.

Zágoni Bettina - fotó: Bakonyi Zsuzsa

„Az őszinte, erős párkapcsolat a legstabilabb bástyája a gyermekágyas időszaknak és az első éveknek” - mondja tapasztalatai alapján Zágoni Bettina. “Emellett fontos tudatosítani, hogy ilyenkor nem csak kívülről érkező tanácsokra van szükségünk, hanem önmagunk megerősítésére, a hitre, hogy gyermekünk számára mi vagyunk a lehető legjobb édesanyák. Okkal választott minket! Természetesen az is megnyugtató, ha előre összegyűjtjük olyan megbízható és hiteles szakemberek elérhetőségei, akikhez fordulhatunk kérdés esetén; például gyermekágyas dúla, szoptatási-, hordozási tanácsadó vagy akár perinatális szaktanácsadó.

Amikor pedig újra eljön a közösséghez való kapcsolódás igénye: baba és mama is együtt tornázhat. Ez a mozgás hasznossága mellett egy jó kikapcsolódás az anyáknak, lehetőség a hasonló élethelyzetben lévőkkel való ismerkedésre. Jeges Jutka, így mesél tornáiról: „Míg a test feszül, a gond lazul, a fizikai tréning és mentális jólét pedig kéz a kézben jár.”

A testmozgásnál fontos a fokozatosság. Fontos, hogy csak az orvos jóváhagyása után lehet visszatérni a rendszeres tornához. Jutka a visszatérés időzítésével kapcsolatban konzervatív, hisz a 6-12 hetes gyermekágyi pihenésben, függően attól, hogy hüvelyi szülés vagy császármetszés történt. Rendszerint biztatja az édesanyákat, hogy fogadjanak el minden segítséget, ne takarítsanak, vasaljanak, cipekedjenek, inkább figyeljenek a picire, magukra, a harmóniára, éljék meg nyugalomban, csendesen az első heteket. A baba körüli teendők, a vele való ismerkedés, az anyaság feladataira való hangolódás és a szoptatás épp elegendő feladat.