Fehérjeforrásunk, a tojás

2022. 26. 08., 9:46pm
A tojás még az áremelés után is az egyik legolcsóbb alapvető élelmiszer lesz

 

Ára eddig is csekélyebb mértékben nőtt más alapélelmiszerekhez képest

Nem tudják tovább tartani az árakat a tojástermelők

A termelők életben maradása, a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése és a biztonságos hazai ellátás érdekében szeptembertől a tojástermelők nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek, jelentette be a Magyar Tojó hibrid tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az Európát sújtó aszály, mely Magyarország nagy részét is érintette, nemcsak drágította a termelést, hanem szűkössé tette a takarmányellátást. Emellett a szomszédban dúló háború miatt bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti az ágazatban működő gazdák helyzetét. A tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat. A tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásunk marad, áremelkedése jelentősen elmarad más alapélelmiszerekéhez képest. ​

Küzdenek az aszállyal és az energiaárakkal, de a tojásellátás biztosított

2022 első hat hónapját tekintve ez volt 1901 óta a legszárazabb első félév hazánkban.1

Egyes alapélelmiszerek és a tojás fogyasztói átlagárának változása 2018 és 2022 között, Forrás: KSH3

Az elmúlt évek egy főre jutó éves tojásfogyasztását (2020-ban az egy főre jutó tojásfogyasztás 240 db/fő volt) figyelembe véve, még a mostani költségnövekedés mellett is olcsóbb egy családnak, ha tojás kerül az asztalra, mint más, drasztikusan dráguló alapélelmiszer.

A Magyar Tojásszövetség megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány. “A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor.” - hangsúlyozta Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. “Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdaságok, és az euró/forint árfolyam sem kedvez az importnak, így arra nem számíthatunk, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá tudunk jutni import tojáshoz.”

A tojás továbbra is a legfenntarthatóbban előállítható és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás

 A tojás a szeptemberi termelői áremelés után is az egyik legolcsóbb fehérjeforrás marad. Az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az esszenciális aminosavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.