Farsangolás a múzeumban

2023. 21. 02., 10:24pm
KISCELLI FARSANG: téli jelmezvadászat - Kádár-kori kavalkád

 

Február 25. szombat – Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

Február utolsó szombatján, a múzeum zárása után jelmezbált rendez a Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár, ahol a Mácsai István kiállítás képein is megörökített Kádár-korszakot idézik meg.

Öltözz neonreklámnak, csuklós busznak, kék Trabantnak, bólogatós kutyának vagy akár Kádár-kockának - a lényeg, hogy fel lehessen ismerni az öltözék ihletőit: Mácsai István festőművész alkotásait és a fővárosi kutyatartás kultúrtörténetét bemutató VAU! kiállítás szereplőit. Az est folyamán szakavatott zsűri és a közönség véleményezi a jelmezeket, a legfrappánsabbakat díjjal jutalmazzák.

A kurátori tárlatvezetések mellett divattörténeti kitekintés és esti zenés program várja a látogatókat.

Az esti farsangi mulatságon Itt van a város – Dalok az 50-es évektől a Rendszerváltásig címmel rendeznek koncertet. Énekel: Csépai Eszter, gitározik: Csetverikov Iván.

Program:

-Tárlatvezetések

18:00 –Smukk és mini, tupír és trapéz – Szatmári Judit és B. Nagy Anikó divattörténeti kitekintése az ELMOZDUL A FAL. MÁCSAI ISTVÁN KISCELLBEN kiállításon

A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult, s azóta az időnként felizzó figyelem ellenére egyfajta tanácstalanság övezi. A Mácsai-recepció kezdettől fogva ellentmondásos és szakadozott volt. Az 1950-es évek elejétől egyéni és csoportos tárlatokon rendszeresen mutatkozó, a szakmai nyilvánosságban jelenlévő, az állami vásárlásokon és a műkereskedelemben is magasan jegyzett festő nem egyszerűen kihullott mind az egyidejű, mind az utólagosan konstruált professzionális kánonokból, hanem jószerivel be sem került oda. A képei kapcsán újra és újra felcsattanó szakmai szóváltások arra utalnak, hogy az ötvenes évektől a kétezres évekig ívelő, takarásban lévő pálya rálátásra és összegzésre vár. A szoros olvasás és a kritikai megközelítés ideje, úgy véljük, eljött, s bár Mácsai idegenkedett a képeket a festői gyakorlaton túlról szemlélő, elméleti látásmódoktól, életművének művészettörténeti, kurátori feldolgozása az örökösök hozzájárulásával megkezdődött.

Kurátor: B. Nagy Anikó

18:00 – Farsangi ugatás– Balla Loránd és Molnár Álmos kurátori tárlatvezetés a VAU! - A FŐVÁROSI KUTYATARTÁS KULTÚRTÖRTÉNETE kiállításon

Milyen kutyát tartott Blaha Lujza, Móricz Zsigmond vagy a 19-20. század más ismert művésze, politikusa, színésze? Hogyan szabályozták a hatóságok a nagyvárosi kutyatartást? Hogyan alakult ki Budapesten és Magyarországon a vakvezető kutya-kiképzés? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre találtok választ a kiállításon.

Kurátor: dr. Balla Loránd, Molnár Álmos

22:00 –Tipsytour Mácsai – B.Nagy Anikó kurátori tárlatvezetése az ELMOZDUL A FAL. MÁCSAI ISTVÁN KISCELLBEN kiállításon

Koncert és DJ-pult

20:00Itt van a város. Dalok az 50-es évektől a rendszerváltásig. Előadó: Csépai Eszter (ének), Csetverikov Iván (gitár)

21:00 – DJ Suhaid pörgeti a lemezeit

Jelmezverseny díjazással

21:00 – Versenyjelmezek felvonulása

Fődíj: „Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben” katalógus és Bodri kutyaborok háromtételes válogatás