Falfestmény a barlang fölötti tűzfalon

2022. 16. 08., 10:28am
Víz alatti fantáziavilág elevenedik meg a Színes Város Csoport legújabb murális alkotásán

 

300 négyzetméteres víz alatti világ kapott helyet a II. kerületi Frankel Leó út 46. számú ház tűzfalán.

A murális alkotás a MOME és a Színes Város Csoportegyüttműködéseként, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre; fókuszában a tűzfalak kommunikációs szerepének újragondolása állt.

A MOME kapcsolódó kurzusán 22 diák, 3 oktató részvételével tanulmányozta a műemléki épületek egyedi vizuális rekonstrukcióját, ezek műemlékvédelmi szabályozásait, lehetőségeit. Így vizsgálva egy murális alkotás városszínesítő funkcióját. A festett falat a szomszédos telken található Molnár János barlang inspirálta, a vizuális elemek a barlangvilág tematikájából merítenek.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Színes Város Csoport között 2018-ban megkezdődött együttműködés keretében több kurzus jött létre. Eleinte a Tervezőgrafika Tanszéken, az idei tanévben pedig már a Média Intézet KFI (Kutatás-Fejlesztés-Innováció) kurzusaként a szakmai tartalom középpontjában a tűzfalak, mint közösségi kommunikációs felületek-újragondolása áll.

Az első közös projekt eredménye a Bertalan Lajos u. 16. számalatt ma is látható Kócsag című alkotás volt, és ennek a programnak a keretében valósult meg a Frankel Leó út 46. számú társasház tűzfalának festése is. Idén a Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Programok Kollégiuma támogatta az egyetemi kurzus megvalósulását.

A MOME Média Intézetének kurzusán 22 hallgató, 3 oktató részvételével működött együtt: a 2021 szeptemberétől kezdődő félévben a köztéren folytatott közösségi kommunikációs platformokat állították középpontba. Az épületet a kurzus hallgatói terjesztették elő a projektre, melynek lényege egy tűzfallal rendelkező, műemléki védelem alatt álló épület megújítása, újragondolása volt a környező városi szövetben. A kiválasztott épületre több vizuális projektterv született, melyeket az erre a célra felállított szakmai testület zsűrizett. A zsűriben Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának szakemberei, a II. kerület főépítésze, valamint a MOME tanárai vettek részt.

A grafikai kialakítás a szomszédos ingatlanon (Frankel Leó út 48.) található Molnár János barlanghoz kapcsolódik. Ez Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik. Valamint hazánk víz alatt lévő legnagyobb, a Budai-hegység és Budapest egyetlen, jelentős hosszban feltárt aktív hévizes barlangja.

A MOME-s hallgatók ezt a rejtőzködő természeti kincset, és annak víz alatti fantáziavilágát vizualizálták a tűzfalra. A tervezőcsapat tagjai Kérdy Zsófia, Pilbák Petra, Pittmann Glória, és Szabó Marci, a kurzus oktatói Schmidt Andrea, Lakner Antal és Vargha Balázs kurzusvezető voltak. A falfestés és a festést megelőző felújítás öt héten keresztül tartott a Színes Város Csoport művészeivel és a hallgatók bevonásával. A 300 négyzetméteres alkotáshoz 330 liter festéket használtak fel.