Fagylalt balzsamecettel

2020. 13. 07., 4:58pm
Nemrégiben zajlott az Év Fagylaltja 2020 verseny, ahol finomabbnál finomabb jeges édességek sorakoztak. A különleges hozzávalók sem hiányoztak, az egyik legérdekesebb a balzsamecet volt.

Nemrégiben zajlott az Év Fagylaltja 2020 verseny, ahol finomabbnál finomabb jeges édességek sorakoztak. A különleges hozzávalók sem hiányoztak, az egyik legérdekesebb a balzsamecet volt.

Modena Kincse

8 éves modenai balzsamecetből készítik az Ország Fagylaltja verseny bronzérmes, Modena Kincsét. A balzsamecet készítés őshazája az olaszországi Modena, ezért Konz Andrea, a díjnyertes Sissi Kézműves Fagyizó tulajdonosa, ragaszkodik a városban készült, legalább 8 éves alapanyaghoz.

Először egy lágy tejszínes fagylaltalapot főznek, majd ehhez keverik a modneai balzsamecetet. Ezután kerül a fagylaltba a házilag készített fekete ribizli lekvár. A fagyasztótégelyekben a fagylaltot vörösboros balzsamecet "redukcióval" vagyis öntettel és friss szőlővel díszítik.

2020-ban, harmadik helyezés az Év Fagyija versenyen, “Modena Kincse” elnevezésű fagylalt kapta.

A legendás fagyizó

A Sissi Kézműves Fagyizó Gödöllő egyik legendája a főtéren található, amelyet Koncz Andrea és férje, János alapított 11 éve.

A fagyizónak a környékbeli településekről is a csodájára járnak, és, amely előtt mindig hosszú sor áll, pedig hárman négyen szolgálják ki a vendégeket. Mind ez azért, mert mindig legalább 40 féle fagyi van, köztük 6-8 mentes.

A fagylaltozót Andrea álmodta és valósította meg. Nem elégedett meg egy egyszerű fagyizóval, rengeteget dolgozik azon, hogy az üzlet évről évre bővüljön és szépüljön. Andrea, és legjobb barátnője, Adrienn maguk készítik a termékeket. A hozzá való alapanyagokat termelőktől vásárolják, rendszeres vendégei a helyi piacnak.

Amit csak lehet, házilag készítenek, ők sütik a piskótát, készítik a szószokat, főzik a lekvárokat, önteteket. Rengeteget dolgoznak új ízeken, amelyeket azután, baráti családokkal kóstoltatnak, hogy megalkossák a lehető legfinomabb kreációkat.

A klasszikus fagylaltokon kívül rendszeresen készítik el ország-torták fagylalt verzióját. Több díjnyertes fagylaltjuk van, Andrea legutóbb Szamos Lászlótól vette át a "Fagyi Nagykövetének" járó vándorkupát.

A fagyi mellett a városban elsőként kezdték el gyönyörű fagylalttorták készítését. Mindkét hölgy a vállalkozás mellett családanyaként is helyt áll, és a gyerekek is sokszor segítenek az üzlet körül.

Andrea számára nagyon fontos, hogy a vendégek a lehető legkellemesebb környezetben lehessenek, tavaly megnyerték Gödöllő város legszebb terasza címet.

Koncz Andrea, a Fagyi Nagykövete

Kisebbik lánya 4 éves volt, amikor Andrea eldöntötte, megvalósítja régi álmát: fagyizót nyitott Gödöllőn - idén az Év Fagylaltja versenyen 3. helyezést értek el.

A gimnázium alatt a jogi egyetemre készült, de hamar férjhez ment és más irányt vett az élete: 19 évesen vállalkozásba kezdett. Férjével közvetlenül a rendszerváltás előtt, 1989-ben vették át egy presszó és egy fagyizó üzemeltetését a Balatonon. Rövid nyári kalandnak indult, de végül 7 szezonon át vitték az üzletet. Ez alatt Andrea megtanulta a fagylaltkészítés és a vendéglátás fortélyait. A kis fagyizót lebontották, de a fagylaltkészítés örök, néhány évig titkos szerelem maradt számára.

Gödöllőre költöztek, majd két kislánynak adott életet. Férje vállalkozóként dolgozott, ő pedig évekig élte a kismamák és fiatal anyukák hétköznapi életét. Amikor kisebbik lánya 4 éves volt, számára elérkezett az önmegvalósítás ideje: úgy döntött, megnyitja álmai fagyizóját.

Két kisgyermek anyukájaként rájött, mennyire fontos, hogy tudjuk, mit etetünk gyermekeinkkel. Azóta is ezt tartja szem előtt. A fagylaltokat természetes alapanyagokból, valós gyümölcsökből, hozzávalókból készítik, amelyeket leginkább a gödöllői piacon termelőktől vásárolják. Az önteteket, szószokat, piskótát maguk, házilag készítik.

Gödöllőn a királyi kastély és az arisztokrácia gasztronómiája nagy hatással volt rá, rengeteget bújta a monarchiabeli süteményes könyveket. A fagyizót Sissiről nevete el, az első kínálatban pedig a nagy klasszikusok mellett a monarchia süteményeinek fagylaltváltozata jelent meg. Andrea, azóta, több mint 70 kreációt alkotott. Először sütemények, desszertek fagylalt változatait, később egyre merészebb kombinációkat hozott létre, a üzlete pedig a város és a környék kedvenc fagyizójává vált.

Andrea mindig fejlődni akar, felnéz a nagy mesterekre és folyamatosan megméretteti magát. Fagylaltjaival kezdetben kisebb versenyeken indult. Számára legfontosabb a dömsödi "Igazmondó fagyiverseny" volt, ahol gyerekek is részt vettek a pontozásban. Az elmúlt évek alatt a Sissi Kézműves Fagyizónak több díjat is sikerült elhoznia, aranyérmes lett a Rákóczi túrós, a Mangó lassi, 2018-ban pedig, Andrea, Szamos Lászlótól vehette át a Fagyi Nagykövete vándorserleget! 

Idén először nevezett be Magyarország legrangosabb versenyére, az Év Fagyalaltja díjra, amelyről Modena Kincsével, a fekete ribizlis balzsamecet fagylalttal, sikerült elérnie a 3. helyet!