FOLK – Valami régi, valami új

2019. 07. 10., 4:20pm
A helyszín ezúttal nem egy távoli, egzotikus tengerpart, vagy zöld mohával borított skandináv táj. A Daalarna legújabb FOLK kollekciója visszatér a gyökerekhez, és jóleső bizonyosság a közelsége.

A helyszín ezúttal nem egy távoli, egzotikus tengerpart, vagy zöld mohával borított skandináv táj. A Daalarna legújabb FOLK kollekciója visszatérés a gyökerekhez, és egyúttal jóleső bizonyosság, hogy nem kell feltétlenül messzire mennünk ahhoz, hogy csodákat lássunk.

A kampányképek a Hortobágy, a magyar puszta utánozhatatlan hangulata köré épülnek, és a Skanzen gyönyörű, korhű épületeivel, tiszta egyszerűségével válnak teljessé.

Hagyomány és modernitás, régi és új találkozik az új FOLK kollekcióban, amely formavilágában a magyar népművészetet ötvözi a Daalarna stílusára jellemző nőiességgel és kifinomultsággal.

Buggyos ujjak, kötények, rakott és húzott technikával készült, háromnegyedes szoknyák, geometrikus és virágmotívumok, valamint csipkefodor és gyöngydíszítések teszik egyedivé ezeket a bohém és romantikus összhatású esküvői ruhákat.

A megszokott esküvői anyagok (csipke, tüll, organza) mellett feltűnik a kollekcióban a pamut, a vászon és a pamutcsipke is – ezzel még autentikusabbá téve a ruhák stílusát, ugyanakkor ügyelve arra, hogy ne nehezüljenek el.

Az új kollekcióval Benes Anita nemcsak a népviselet, mint öltözködési mód egyediségére, hanem az akkori nemzedékek takarékosságára is szeretné felhívni a figyelmet:

„Régen egy esküvői, ünnepi ruha egészen az életük végéig elkísérte a nőket – ennek megfelelően választották az anyagot, a szabást és a színeket is. Nagyon szimpatikus számomra az a logika és szellemiség, ahogyan egy ruhát kialakítottak: tisztelettel bántak az anyaggal, ezért a lehető legkevesebb pazarlással dolgoztak. Úgy szabták ki a szoknyákat, hogy később, ha szükséges volt, ki lehetett engedni belőlük, sőt akár több generáció is viselhette őket. A mai szóhasználattal élve igazi alapdaraboknak nevezhetőek ezek a viseletek, amelyek egy pazarlás mentesebb és fenntarthatóbb világ örök emlékei.”

Képek: Papp Éva & Schneider Zoltán