Ezeket is érdemes lesz megnézni!

2024. 02. 01., 8:09pm
Filmajánló 2024-re

 

Bob Marley ma már nem szívna marihuánát, mondja életmódguru unokaöccse

Ha élne, 78 éves lenne Bob Marley, és nem szívna marihuánát. Így gondolja a reggae egyik legnagyobb alakjának unokaöccse, Charles Mattocks életmódguru.

„Nem mintha bármi bajom lenne a marihuánával, de Bob biztosan találna más megoldást” – mondja Mattocks a Tampa Bay Timesnak adott interjújában abból az alkalomból, hogy hamarosan bemutatják a zenész életéről szóló Bob Marley: One Love című filmet. – „Hetven fölött nem ez a legjobb választás, és biztos vagyok abban, hogy ha megérte volna ezt a kort, sokat fejlődött volna ezen a téren is.”

Bob Marley 36 évesen halt meg rákban, de rövid élete során hatalmas örökséget hagyott az utókorra, nem csupán a zenében, hanem a rasztafari vallás és életmód népszerűsítésében is. Ennek szerves tartozéka a marihuána élvezete, amely Marley-nak a rák utolsó stádiumában nem csupán a spirituális megvilágosodásban, hanem a fájdalomenyhítésben is segítségére volt.

Mattocks ígéretes rappernek és színészek indult, de menet közben más irányba fordult az érdeklődése, életmód-tanácsadó lett, amiben nagybátyja inspirálta: „Bob azt mondta számos alkalommal: ha csak saját magamnak élnék, nem lenne semmi értelme. Ugyanígy érzek.”

(Bob Marley: One Love – hazai bemutató: 2024. február 22.)

Ezért lehet franchise A kaszkadőrből

Még be sem mutatták A kaszkadőrt, már azt latolgatják iparági körökben, hogy alighanem egy franchise első darabja kerül hamarosan a mozikba.

Az egyik komponens a két főszereplő személye: a címszereplő Ryan Gosling és partnere, Emily Blunt napjaink legnagyobb sztárjai közé tartoznak, ráadásul az ő nevük is fémjelzi 2023 két legfontosabb mozis eseményét, a Barbie-t és az Oppenheimert. 

A kaszkadőr másik vonzó tulajdonsága, hogy akció-vígjáték, ami mindig nyerő képlet. Az utóbbi években a Kingsman és a Deadpool is bizonyította, hogy ebben a műfajban hosszú távra lehet tervezni, ha ügyesen ki van találva a matéria, és jól csinálják, akik hozzányúlnak.

További pozitívum, hogy A kaszkadőr egy nyolcvanas évekbeli tévésorozat koncepcióján alapul – az akciófilmek jómunkásembere kénytelen igazából is vásárra vinni a bőrét. A nosztalgia és a retró pedig valóságos kincsesbánya, akár komolyan, akár ironikusan viszonyulnak hozzá.

Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy a film alkotója az a David Leitch, aki kaszkadőrből lett rendező, és olyan elképesztő tudással rendelkezik az akciók koreografálása terén, mint kevesen Hollywoodban. Ráadásul pont egy franchise is kötődik a nevéhez: John Wick az ő kreativitása révén verekedte magát a legtöbb halottat gyártó akcióhősök közé. A kaszkadőr tesztvetítései után rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek, kiemelve, hogy különösen a közelharcos jelenetek jelentenek új mérföldkövet a műfajban.

A finomhangolás is a sorozat irányába mutat: A kaszkadőrben sok az erőszak, hiszen akciófilmről van szó, ám egyetlen összecsapás sem annyira durva, hogy emiatt a produkció szigorú korhatáros besorolást kapna, ami a boldog jövő záloga.

(The Fall Guy – hazai bemutató: 2024. május 2.)