Ezek a leghatékonyabb görcsoldók

2020. 09. 11., 10:48am
Ha testileg-lelkileg harmóniában vagyunk önmagunkkal, akkor a tünetek is enyhülhetnek, emellett néha érdemes természetes megoldásokat alkalmazni, amelyekkel akár meg is előzhető a visszatérő fájdalom

Ha testileg-lelkileg harmóniában vagyunk önmagunkkal, akkor a tünetek is enyhülhetnek, emellett pedig néha érdemes természetes megoldásokat is alkalmazni, amelyekkel akár meg is előzhető a visszatérő fájdalom.

Megelőzhető a menstruációs kín! Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, amelyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez. Dr. Ördög János szülész-nőgyógyász szerint sokan nyúlnak egyből gyógyszer után a fájdalmak enyhítésére, holott rajtunk is múlik, mennyire viseljük könnyen a nehéz napokat.

Természetes megpróbáltatás vagy elviselhetetlen teher?

A nők életének nagy részét végigkísérő menstruációs ciklus leggyakoribb tünete a méhösszehúzódást kísérő fájdalom, azonban sokaknál hangulatingadozás, gyengeségérzet valamint koncentrációképesség is jelentkezik a nehéz napokban. A tünetek erőssége és megjelenési formája mindenkinél különböző, azonban sokan nem tudják, hogy a menstruáció megélése nagyban függ a testi és lelki állapottól.

Dr Ördög János szülész-nőgyógyász szerint a fájdalom mértékét befolyásolja, hogyan viszonyulunk a saját nőiességünkhöz, milyen életmódot élünk, és miként reagálunk a minket körülvevő világra és annak változásaira. A fájdalom ugyanis nem örökletes, így, még ha a családban generációkon át szenvedtek is a menstruációtól, akkor sem biztos, hogy ránk is hasonló szenvedés vár.

Magunkban kell keresni a fájdalom gyökerét

A szakértő szerint a vérzészavarok és a kellemetlen tünetek igazodnak a bennünk zajló változásokhoz, ezért a fájdalomcsillapítók, habár könnyű és gyors megoldásnak tűnnek, nem mindig segítenek. Dr. Ördög János úgy véli, sokkal hasznosabb természetes megoldásokkal – például homeopátiás szerekkel –, valamint stressz csökkentéssel és magunkba fordulással megpróbálni kihúzni a probléma méregfogát. A szakértő felhívja a figyelmet arra is, hogy az utóbbi években egyre fiatalabb korban jelentkeznek menstruációhoz köthető komoly tünetek, melyeket sokan fogamzásgátlóval próbálnak orvosolni. Ördög János azonban rávilágít, hogy fiatal, 16-18 éves lányok esetében a rendszeres gyógyszerszedés hosszú távon a hormon- és az immunrendszer működését is befolyásolhatja, ezért érdemes átgondolni, mielőtt valaki emellett dönt.

Alternatív megoldások a lelki egyensúlyért

A belső lelki egyensúly elérése persze nem egyszerű folyamat, de szerencsére léteznek olyan megoldások, amelyek enyhíthetik a menstruáció közbeni tüneteket. Dr. Ördög János fájdalomcsillapításra a cimicifuga, colocynthis valamint a magnesia phosphorica alapanyagú homeopátiás szereket javasolja elsősorban, melyek mellett a cickafarkfű és a zsálya, valamint a málnalevél tea is enyhülést hozhat. A legismertebb görcsoldó praktikát, a meleg vizes borogatást is érdemes használni. És, ha tehetjük, menzesz idején tegyünk egy rövid sétát vagy jógázzunk! Próbáljuk ki a szfinx pózt, ugyanis ez a hatékony természetes görcsoldó. A fordított jógapozíciókat kerüljük ilyenkor! A mozgás azért is jó választás, mert emeli a boldogsághormon szintjét, amely ugyancsak természetes fájdalomcsillapítóként működik. Emellett érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket (hiszen ezek gyulladást okozhatnak), csökkenteni a stresszt és a dohányzást, és megpróbálni békében élni magunkkal.

További megoldásokért látogasson el a https://homeopatia.info.hu/oldalra!