Évzáró a Fonóban

2022. 16. 12., 9:42pm
A Kárpát-medence és a világ változatos zenéi és táncai az év végi sorozatban

 

Programok:

A ParnoGraszt óriási bulija, Berecz István és barátai táncelőadása, Keck Mária flamenco táncos, a Los Orangutanes és a Lituma latin ritmusai, Navratil Andrea Folkkvintettje bolgár-magyar dalokkal, a Romengo és a WOMEX Artist-díjas Lakatos Mónika koncertje a legszebb cigány dalokkal, Jazz Előszilveszter a DreschQuartettel a Nosnach-hal és a Söndörgővel, valamint az ország legnagyobb évbúcsúztató táncháza,a Fonó Folk Szilveszter a Szászcsávási zenekarral – így zárja az évet a Fonó.

December 17-én az idén 30. születésnapját ünneplő ParnoGraszt tölti be tradicionális cigány zenékkel és saját átdolgozásokkal a tereket. A hét fős családi zenekar elképesztő hangulatot varázsol bárhol is lép fel a világon, lemezeik rendre felkerülnek a nemzetközi toplistákra.

Videó: https://youtu.be/l7lNaOJnF-k

Csoóri Sándor emlékére hívták életre Berecz István és barátai Az idő mögül megszólaló erdő című nagyszabású előadást, amely december 20-án lesz látható a Fonó színpadán. „A parázslás korszakába jutott népi kultúránkra ne úgy tekintsünk, mint az augusztus huszadikára sütött díszkenyérre. Mert semmi köze azokhoz a képzetekhez, melyek ropogósnak, hamvasnak, menyecskepirosnak hiszik. Népi kultúránk: nemzeti kultúránk része, nem pedig érdekes hajtása. Nem rozmaringfa, nem tulipánfa, hanem az idő mögül megszólaló erdő.” – vallják az alkotók Az előadás létrejöttét a Kulturális Államtitkárság és a Nomád Nemzedék Alapítvány támogatta.

„Az év legsötétebb időszakában a flamenco fényei köré gyűlünk, hogy meséljünk, nevessünk, sírjunk, örüljünk, mindebben összekapcsolódjunk. A tánc, a ritmus, a dal és dallam szavak, amiket az egymásra figyelés köt össze a flamenco nyelvének szabályai szerint. A fénykörbe mindenki bevonódik, aki jelen van. Rezdüléseink egymásba fonódva alakítják a dalok, mozdulatok folyását, a ritmus lüktetését.” – vallja Keck Mária flamenco táncos - énekes és alkotótársai, Böröcz Petra és Girán Péter, akik La LUZ del Flamenco című estjükkel december 27-én lépnek fel a Fonóban

Videó: https://youtu.be/mHbOpY1gOsg

A Los Orangutanes igazi unikumként műveli Kelet-Európában a Kolumbiából indult cumbia stílust, amely dél-amerikai hódító útját követően átterjedt a többi kontinensre. A 10 tagú zenekar felpezsdíti a hangulatot bárhol is lép fel, ezúttal ráadásul egy másik remek latin zenekarral, a pszichedelikus perui cumbiát, azaz chichát játszó Litumával alkotják meg az este programját - mintha az Andok- ban szörfözne az ember december 28-án a Fonóban!

Los Orangutanes videó: https://youtu.be/GqQxSMo60Ek

29-én a magyar és a bolgár, valamint a cigány daloké lesz a főszerep. Két csodálatos énekhang költözik be a Fonó színpadára Navratil Andrea és Lakatos Mónika személyében. Navratil Andrea magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklusát hallhatjuk Daram-daram-madaram címmel, a Folkkvintett előadásában. Az est két zeneszerzője, Csengery Dániel és Mátyássy Szabolcs szándéka, hogy a mai kortárs-klasszikus zenei világ sokrétű eszközeivel újfajta megvilágításba helyezzék az eredeti népdalok szépségét.

Ugyanezen az estén a nemzetközi világzenei nagyfesztiválok sztárfellépője, a Romengo és a WOMEX Artist-díjas és Kossuth-díjas énekesnő, Lakatos Mónika is a Fonó vendége lesz. A hagyományos cigány családban élő, világhírű énekesnő hangján megelevenedik a roma közösség minden bánata és öröme, hidat képezve ember és ember között a világ bármely pontján.

30-án, hagyományosan, a jazzé a főszerep a zeneház év végi programjában:

idén a legendás Dresch Quartet - Dresch Mihály (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (bőgő), Csizi László (dob) - áll színpadra. Dresch és zenésztársai mindig ünneppé teszik a hétköznapot is, a stílusalkotó fúvós zenéje elképesztő magasságokat és mélységeket jár be egy-egy koncerten.

A Söndörgő tamburái ezúttal jazzes stílusban szólalnak meg, a virtuóz délszláv muzsika hazai képviselői új vizekre eveznek ezzel a koncerttel, de elképesztő zeneiségük mellett ez is nagyon jól áll nekik!

Az estére a Nosnach minimál tangója teszi fel a koronát, ami New Yorktól Odesszáig, egyfajta kelet-európai sanzon, melyben francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel.

Az ország legnagyobb táncházi szilvesztere, a  Fonó Folkszilveszter idén is elképesztő hangulattal és nem mással, mint a Szászcsávási zenekarral várja a közönséget. A vonós táncház mellett lesz moldvai is, amit a Gáska muzsikál majd! Koccintás, változatos szilveszteri menük, és tánc, ameddig bírják a lábak!

Búcsúztassuk együtt az óévet és táncoljunk át az újba!