Évadnyitó hangverseny a Müpában

2022. 27. 09., 3:40pm
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar - hagyományaihoz hűen - egy nappal Bartók Béla halálának évfordulója előtt tartja évadnyitó hangversenyét

 

by Szendi Horváth Éva

 

A koncert szeptember 25-én, a Müpában lesz, este fél 8 órai kezdéssel
Az idei hangversenyen három magyar mű is hallható — közülük az egyik egy felfedezésre méltó ritkaság. Ám az is fontos, hogy az est a 20. század nagy nemzetközi klasszikusával fejeződik be. A szólista a fiatal tehetségek egyike, – és a karmester sem véletlenül viseli a Dohnányi nevet.

A műsor:
Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány
Bartók Béla: II. hegedűverseny, Sz. 112, BB 117
Dohnányi Ernő: Amerikai rapszódia, op. 47
Igor Stravinsky: Tűzmadár-szvit (1919)

Közreműködik: Banda Ádám hegedű, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Dohnányi Oliver

Szuggesztív-dinamikus Ünnepi nyitányát Erkel 1887-ben, a Nemzeti Színház megnyitásának fél évszázados jubileumára írta.

Bartók Hegedűversenye 1937/38-ban keletkezett, a legendás Magyar Vonósnégyes primáriusa, Székely Zoltán kérése nyomán.

Dohnányi Amerikai rapszódiája a zeneszerző emigrációs éveiben íródott, melyre az Ohiói Egyetemtől 1952-ben kapott felkérést. A Magyarországon máig alig ismert kompozíció amerikai folklórdallamokat dolgoz fel. Megtalálható köztük a Wayfaring Stranger (Vándorló idegen) című is, mely utalásként értelmezhető a hazájától távol élő zeneszerző honvágyára.

A második részben megszólaló Stravinsky-mű, a Tűzmadár című balett briliáns hangszerelésű szvitváltozata sem idegen a magyar zenétől. Bartókra is hatott, aki a mű egyik dallamát II. zongoraversenyében idézi fel.

Banda Ádám /Fotó: Schiller Kata/

Banda Ádám a fiatal hazai hegedűsnemzedék kiemelkedő tehetségű tagja.

Szívet melengető egybeesés, hogy a koncertet, melyen Dohnányi-művet is hallunk, a Jekatyerinburgi Opera főzeneigazgatója, Dohnányi Oliver vezényli. Az ő ükapja Dohnányi Ernő nagyapjának testvére volt. Dohnányi Olivért a Magyar Televízió 1983-as Nemzetközi Karmesterversenyén aratott sikere óta szereti, és mindig visszavárja a magyar közönség. 

Dohnányi Oliver

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=S-38CwNXrzE

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar következő hangversenyei: 

 2022. október 5., szerda 19.00 óra - Müpa

A TRUBADÚR

A trubadúrt sokan kárhoztatják kusza cselekménye miatt. De hát a nehezen kibogozható szálakból szőtt történet a barokk operák öröksége, amely az 1850-es években még kísértette Verdit. Fontosabb az izgalom, a romantika, a szenvedély, mely varázslatossá teszi a művet. S a sok népszerű részlet, melynek köszönhetően A trubadúr az operarajongók kedvence. A Nemzeti Filharmonikusok előadásának ellenállhatatlan vonzereje a nagyszerű külföldi énekeseket is magában foglaló remek szereplőgárda – és a karmester, akinek anyanyelve Verdi zenéje: Carlo Montanaro.

https://nfz.jegy.hu/program/a-trubadur-kobayashi-berlet-1-136679

2022. október 18., kedd 19:30 óra - Pesti Vigadó 

GLAGOLITA MISE

Dvořák, Bruckner, Janáček – a 19. század és a századforduló alkotói. Egy hazaszeretettől áthatott szimfonikus darab és két egyházi opus. A koncert lehetőséget ad arra, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Nemzeti Énekkarral együtt lépjen fel. A karmester Kovács János nemcsak minden műfajban otthonos, de a vokális zenének - hatalmas operai tapasztalata révén - különösen értő tolmácsa. 

https://nfz.jegy.hu/program/glagolita-mise-paszti-berlet-1-136773