Évadhirdetés a Miskolci Nemzeti Színházban

2022. 16. 05., 9:59am
A bicentenárium előtti esztendőben, a 2022-2023-as évadban a teátrum rendkívül változatos előadásokkal készül.

 

by Szendi Horváth Éva

Béres Attila igazgató az évadhirdető sajtótájékoztatón kiemelte, a teátrum azon fog dolgozni, hogy újból elérje a pandémia előtti nézőszámot.

A pandémia előtt 130.000 nézőnk volt egy évad alatt, a pandémia legrosszabb időszakában, amikor alig játszhattunk az évad során, 27 ezer volt a nézőszám, most az évad végéig pedig közel 100.000 nézőre számítunk,  – mondta az igazgató.

Ezek után Béres Attila, Rusznyák Gábor főrendező és Szőcs Artur rendező, valamint Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője ismertette, milyen előadásokkal várják a nézőket a 2022-2023-as évadban.

Kovács Márton és a Mohácsi testvérek – Tóth Ede után és helyett – A falu rossza című népszínművet állítják a Nagyszínház színpadára.

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár Szabó Máté rendezésében érkezik a Nagyszínházba. A rendező másik előadása Heinrich von Kleist Amphitryon című vígjátéka lesz, melyet a teátrum a Játékszínben mutat be.

Ray Cooney A miniszter félrelép című vígjátékát Keszég László viszi színre és szintén a Nagyszínházban lesz látható. Thomas Bernhard A színházcsináló című színművét Keszég László a Játékszínben rendezi majd meg.

Jacques Offenbach operája, a Hoffmann meséi Rusznyák Gábor rendezésében kerül a Nagyszínház színpadára. Emellett a rendező jegyzi még A „K” ügy című előadást is, mely egy „Zenés túlkapás, avagy az igazságtalanság anatómiája Michael Kohlhaas története alapján.” A darab a Kamaraszínházban lesz látható.

William Shakespeare közkedvelt vígjátéka is műsorra kerül. A Vízkereszt, vagy bánom is én címen futó előadást Béres Attila állítja a Nagyszínház színpadára. Alan Alexander Milne Micimackója szintén a direktor rendezésében érkezik, a művet Lőrinczy Attila alkalmazza a Kamaraszínház színpadára.

Bródy Sándor A dada című színművét Szőcs Artur rendezi, mely a Kamaraszínházban kerül színre. Paul Foster I. Erzsébet című színművét szintén a rendező viszi színre, a Játékszínben. Szőcs Artur kiemelte, jövőre lesz Bródy Sándor születésének 160. évfordulója. Reméli, hogy A dada bemutatásával a színház méltó emléket állít az írónak.

Darvas Benedek és Pintér Béla Gyévuska című zenés játékát Ascher Tamás rendezi a Kamaraszínház színpadára. Ennek kapcsán Béres Attila megjegyezte, „talán az is mutatja a színházunk minőségét, hogy Ascher Tamás Pintér Bélát rendez Miskolcon.”

A Miskolci Balett is új bemutatókkal készül a 2022-2023-as évadra. A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválon a közönség már láthatta Hugo Viera koreográfiájában a Jobb későn, mint soha című táncelőadást. Ehhez készít Kozma Attila egy második felvonást Vörös napló - Egy kiszolgáltatott nő története címmel, mely egy fikciós balett lesz Marilyn Monroe eltűnt titkos naplója alapján. Az évad későbbi részében pedig Plasztik Bombasztik címmel készít újabb táncelőadást Kozma Attila.

Fotó: Hajdúfi Péter