Év Gyógyszerésze és Kedvenc patikám díjazottak 2022

2022. 08. 11., 1:58pm
Megjelent az Év Gyógyszerésze pályázatokat összefoglaló könyv

 

Az Év patikája díj

2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával pályáznak a gyógyszerészeknek. Ezzel országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adnak munkájukhoz, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke) ismertette az Év Gyógyszerésze 2022 nyerteseit, akik a XXXII. Magánygyógyszerészek Országos Kongresszusán már átvették a díjakat:

Dr.Hodossy Lajos, Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta, Torjai Gábor és Dr. Mikola Bálint

  1. helyezett

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta

  1. helyezett

Dr. Prugberger Sára Anna 

Vargáné Dr. Tóth Katalin

  1. helyezett

Dr. Gyuricza Anett

különdíjak

Dr. Rozmán Dávid

Dr.Sebők Ágnes

Elmondta, hogy az Év gyógyszerésze a számunkra azért fontos mert kellő körültekintéssel és nagy kutatómunkával tárják fel azokat az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészeket, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem általános értelemben véve a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért.

Dr. Mikola Bálint és Torjai Gábor

Évről évre nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról. Ezeket próbálják meg közkinccsé tenni a most megjelent könyvkiadványban. A könyv - sajnos - nem tartalmaz minden pályamunkát, mert lehetetlenség lenne, de minden szegmensből igyekeztek képet adni.

Dr. Virágné Dr. Vidzák Márta (Év Gyógyszerésze I. helyezett 2022)

Választott témája volt a „Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid” Elmesélte mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat, amit egy közösségi média felületen vett észre. Májusban kapta a hírt, hogy bekerült a húsz, legtöbbszavazatot kapott gyógyszerész közé.

Ekkor már tudta, milyen témában szeretné írni a pályamunkáját.

Személyes ügy miatt választotta azt, ugyanis 2020 márciusában, amikor még nem történtek meg a lezárások, akkor ők már sajnos megfertőződtek az első hullám idején a családjával. Az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért mint édesanya kezdett el a témával foglalkozni.

Ezt követően a szakmájában tudta kamatoztatni az akkor megszerzett tudást. Felismerte, a gyógyszerészeknek új kihívással kell megbirkózniuk a Covid miatt. Dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat, ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat, mint a fizikai kontaktusok csökkentése, karantén fontossága. Fontosnak tartotta az aktuális vírus variáns ismeretét, jelenleg az omnikrom BA 4,5 variáns van jelen. Tisztában kell lennünk a tünetekkel hogyha egy beteg szemben velünk a gyógyszertárban elmondja a panaszait. Adott esetben tudjuk felismerni, coronavírusról van e szó. Tudjunk számára teszt vásárlást felajánlani, amivel otthon igazolni tudja esetleg a betegséget, és javasoljuk hogy maradjon otthon amennyiben pozitív a tesztje. Lényegesnek tartja a gyógyszerész szakmában a vakcináció és a maszkhasználat népszerűsítését. A praxis közösségek együttműködését kiemelten jelentősnek tartja ilyen helyzetben. Ebben a helyzetben nem csak az emberi életek számítottak, hanem az is hogy a gyógyszertár működését fent tudják tartani. Fontosnak ítéli a gyógyszerészek és a betegeik közti bizalmat, ugyanis a coronavírus alatt a gyógyszerészek voltak a frontvonalban akikhez bármikor tudtak fordulnia betegek a kérdéseikkel.

Torjai Gábor (Nero Solution Kft ügyvezetője) ismertette, hogy a Kedvenc Patikám szavazáson nagyon szoros volt a küzdelemaz első 3 helyért, és kis különbség volt az első 4 helyet megszerző patikai szavazatok között. A díjátadóra a sajtótájékoztató rendezvényen került sor.

Kedvenc Patikám nyertesek:

  1. Zafír gyógyszertár (2484 Gárdony Balatoni utca 62)
  2. Szent Sebestyén gyógyszertár (2094 Nagykovácsi Lenvirág Park 1.)
  3. Arany oroszlán gyógyszertár (7682 Bükkösd Kossuth l. utca 11)

Kitért arra, hogy a pályamunkák kapcsán mennyire alapvető a továbbadható formátum. Így az idén megvalósult egy régi igény, kiadásra került a Válogatásaz Év Gyógyszerésze pályamunkákból című könyv. Bízunk benne, a jövőben is lesz lehetőség egy újabb könyv megjelenésére az újra összegyűlő pályamunkákból.

Mi lesz a sorsa, hogyan fog ez hasznosulni? A lehetőségek adottak arra, hogy eljuttassunk az egyetemi könyvtáraknak megfelelő példányszámban, illetve aki egészségügyi területen tanul és bemutatja a diákigazolványát akár a cégnél, akár pedig a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénél ingyen átvehet egy példány belőle. Továbbá a tervek között szerepel a nyilvános webshopon keresztüli értékesítés is.

Dr.Hodossy Lajos, Dr.Samu Antal, Dr. Mikola Bálint és Torjai Gábor 

Dr.Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) elmondta, a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket, amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak.

Ez talán három jelentős területet jelent: primer, szekunder és a tercier prevenció.

-A primer prevencióban minél tovább egészségesek maradni segítenek a gyógyszerészek tehát az egészséges életvitellel kapcsolatos különböző termékekkel stb. megismertetik a beteget. 

-Utána következett a szekunder prevenció amikor ugye a gyógyszerész a mindennapi munkájában, például szűrő munkában lép fel, legyen ez egy diabétesz, hypertonia vagy akár most a covid. Teszteket tud ajánlani, amikkel különböző vizsgálatokat lehet végezni kiemeli, hogy nagyon fontos egyébként a betegeknek az úgynevezett önvizsgálata tehát hogy a saját maga méri például a vérnyomását.

-A tercier prevenció pedig, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis, megvan a megfelelő gyógyszer, ekkor a beteg felkeresi a gyógyszertárat. Ezzel kapcsolatosan adunk tanácsot hogyan használja fel, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók lehetnek egy-egy használatkor.

A cél az volt, hogy inspiráljuk a gyógyszerészeket arra, lássák, a kollégáknak a különböző szakmai területeken, a különböző földrajzi elhelyezkedésben milyen munkával foglalkoznak. Melyek azok a területek amikre különösen fókuszálnak, amit különösen fontosnak tartanak.

A könyvben - válogatottan - az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmesélte: amikor elkezdték ezeket a pályázatokat a 2000-es évek elején még azt sem tudták hova fog ez fejlődni. Nem gondolták, hogy ebből impact facturo tudományos tanulmányok születnek, és hogy könyv fog létrejönni belőle, valamint, hogy ilyen nagymértékű lakossági támogatása lesz.

A Roche Magyarország hisz benne, akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az ilyen gyógyszerek fejlesztése, hiszen ebben vannak igazán otthon. Ezért úgy gondolták, ha komolyan veszik ezt az elvet akkor olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem a gyógyítás folyamán résztvevőknél egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, a szolgáltatás. A gyógyszerészet esetében ez a leginkább egyéni igénynek megfelelő tudás a gyógyszerészi gondozás. Ez az oka a programot támogató döntésnek.

Örül, hogy a gyógyszertárakból egyre több helyről kap pozitív visszajelzéseket.

Fontosnak tartja tisztázni tulajdonképpen kik is a gyógyszerészek pontosan: egészségtudománnyal foglalkozó egészségügyi szakemberek, akik kereskedelmi környezetbe kereskedelmi aspektusokkal bíró munkát végeznek, vagy kereskedők, akiknek van némi egészségügyi aspektusa is.

Kiemelte a könyvvel kapcsolatban, hogy Magyarország minden térségéből szerepelnek díjazott pályamunkák benne, ami azt mutatja, milyen konzisztens a hozzáállás, mert egészségügyi szakember a gyógyszerész. Tehát hétköznapi egészségügyi szakemberek osztották meg a tapasztalataikat és tudásukat, akiknek célja a betegek a lehető legjobb ellátása, nem pedig elefántcsonttoronyból nyilatkozó tudósok. 

Díjazottak és díjadók