Európa díjas film

2021. 20. 12., 8:58pm
a 8. Budapest International Documentary Festival versenyprogramjában, 2022-BEN ORSZÁGOSAN!

by Szendi Horváth Éva

 

A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjeit mutatja be a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál.

2022-ben január 22-e és 30-a között kerül megrendezésre a 8. Budapest International Documentary Festival.

Közel 50 filmet, mintegy 200 vetítésen, több mint egy héten át láthat a dokumentumfilmek lelkes közönsége Budapesten a Cinema City Mammut II. mozitermeiben és 10 nagyvárosban országszerte.

Vidéken január 27. és 30. között az alábbi nagyvárosok vetítik a 8. BIDF válogatott versenyfilmjeit: Debrecen, Eger, Győr, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg.

Az idei fesztivál szlogenje: BÁTOR FILMEK.

Öt szekcióban, összesen 32 nemzetközi versenyfilmet láthat a közönség 2022. január 22. és 30. között.

https://bidf.hu/news/bidf-2022-versenyfilmek/45

A hivatalos versenyfilmek listájában olyan alkotásokat találhatnak az érdeklődők, amelyek a világ rangos dokumentumfilm-fesztiváljain szerepeltek vagy szerepelnek.

Legfrissebb hír, hogy a dán Menekülés (Flee) című animációs dokumentumfilm 2021. decemberében elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilm, valamint a legjobb európai animációs játékfilm díját.

Ugyanezt a filmet nevezi Dánia Oscar-díjra is. Továbbá a Flee-t a szakmailag  legelismertebb fesztiválok egyike, a Sight and Sound az év 19. legjobb filmjének választotta meg.

Versenyfilmjeink közül Golden Globe-díjra jelölték az animációs filmek mezőnyében az Encanto, a Flee, a Luca, a My Sunny Maad, valamint a Raya és Az utolsó sárkány című alkotásokat.

A köd gyermekei című vietnámi alkotásért a legjobb rendező díját vette át Ha Le Diem az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. A 2022-es BIDF másik nagy esélyesét, Andrea Arnold alkotását a Tehén (Cow) című dokumentumfilm világpremierjét a cannes-i filmfesztiválon tartották.

A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál  díjairól olyan rangos, nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotóból álló zsűri dönt majd, mint Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Vranik Roland, és még számosan.

Ünnepi kedvezménnyel már megvásárolható a BIDF bérlet (karácsonyi páros fesztivál voucher). https://bidf.hu/news/karacsonyi-ajandeknak-paros-fesztival-voucher/47

Jegyértékesítés: 2022. január 3-tól.

További hírek, információk a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján (https://bidf.hu/hu/), valamint  a Facebook (facebook.com/bidf.hu)  és Instagram (instagram.com/bidf_official/) oldalán olvashatóak.