Estas Tonne, a modern trubadúr

2021. 17. 01., 4:40pm
Essential Sounds of the Universe / Az Univerzum létfontosságú hangjai

Essential Sounds of the Universe / Az Univerzum létfontosságú hangjai

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódott és az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. A művész csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést. Azt, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait. A zene immateriális és megfoghatatlan művészeti ág, mely hatásosan tudja befolyásolni belső víziónkat, ezért kapta a turné a VISION címet.

Minden a rendkívüli művésszel történő 'hangutazás' alkalom arra, hogy egy új, tágabb perspektívából az emberek befelé figyelve betekintést nyerhessenek az egész Teremtésbe. 

Estas Tonne Oroszországban született, nyolcévesen kezdett gitározni. Az 1990-es években családjával Izraelbe költöztek, majd útja New Yorkba vitte, ahová éppen egy héttel a 9/11 terrortámadás után érkezett meg. Megismerkedett Michael Shulman utcazenésszel, akivel később fellépett a 9/11 évfordulóján rendezett megemlékezésen, valamint közös albumot is adott ki. Tonne utcazenészként Mexikótól Indiáig sok helyen megfordult, ezért kapta a gipsy trubadúr vagy modern trubadúr nevet. Úgy használja hangszerét, mintha egy teljes zenekar lenne. Hathúros akusztikus gitáron játszik pengető nélkül, a szólót ritmussal és sétáló basszussal kombinálja. Ma már a világ számos nagyfesztiváljának vendége. 2014-ben már Magyarországon is fellépett az Everness Fesztiválon.

Történetet mesélni zenével, amelynek nincs szövege, a kifejezésnek egy különleges módja, —vallja a művész. — A hallgató saját maga hozhatja létre a neki megfelelő történetet anélkül, hogy a mesélő bármit is mondana. Persze kísérletezek dalokkal, versekkel és sztorikkal is. Ezek között vannak dolgok, amik már egyáltalán nem fontosak és van néhány, ami magától jön

A koncert a Fonó Budai Zeneház megbízásából a MOMKultban kerül megrendezésre, jegyek kaphatók a jegy.hu-n: https://fono.jegy.hu/program/estas-tonne-essential-sounds-of-the-universe-121472