Esszenciák

2021. 01. 04., 12:30pm
A Liszt Ferenc Zeneakadémián immár nyolcadik alkalommal kerül sor a STUDIO 5 szerző estjére

A Liszt Ferenc Zeneakadémián immár nyolcadik alkalommal kerül sor a   STUDIO 5 szerző estjére.

A Koncertteremben megtartott hangverseny április 7., szerda, 19:30-22:00 között online követhető.

A STUDIO 5 évről évre megrendezett, tematikus Solti termi koncertjeit. Mindig egy cél szervezi: az, hogy a nagyközönség és a kortárs zene között a lehető legtermészetesebb viszony jöjjön létre. E cél elérésének eszközéül most a magyar népzene legősibb formáját, a népdalt választották, amely népi és emberi érzelmeket, gondolatokat testesít meg és fejez ki. A legtöbbjük nemzedékről nemzedékre szállva, szájhagyomány által maradt ránk. Immár nyolcadik tematikus estjükön a STUDIO5 alkotói azt szeretnék megmutatni, hogy a magyar népdalok esszenciái hogyan integrálhatóak a 21. századi modern zenébe. A koncerten a Sonus Cordis Vonsónégyes előadásában öt ősbemutató hangzik majd el, a művek között pedig felcsendülnek az ihletet adó népdalok Herczku Ágnes Fonogram- és eMeRTon-díjas népdalénekes tolmácsolásában.

A STUDIO5 öt zeneszerző: Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor alkotói csoportja. Bár mindegyikük különböző módon gondolkodik a világról és más-más zenei nyelveken komponálnak, alapvető szerzői értékeik mentén mégis összetartoznak. Mentesek a stiláris előítéletektől, számos zenei hatást szívesen használnak és integrálnak, mindezt a lehető legmagasabb művészi színvonalon teszik. Céljuk, hogy az európai zenei tradícióból kiindulva új, kortárszenei hangversenyeket hozzanak létre, melyek mindig valamilyen téma köré csoportosulnak. Ezek a tematikus koncertek magas művészi színvonalon képeznek hidat tradíció és innováció, patina és progresszió között.

A STUDIO5 továbbá arra is törekszik, hogy figyelmet fordítson a közönség fiatalabb rétegeinek, Y és Z generációnak koncertéletbe történő integrálására. Hisznek abban, hogy ezáltal felnő majd egy olyan koncertlátogató és értő közönség, amely ismeri és szereti korának zenéjét. Örökösévé válik annak a Ligeti György és Kurtág György nevével fémjelzett tradíciónak, mely Bartók Béla, Kodály Zoltán után nemzetközi szintre emelte a kortárs magyar komolyzenét.

Műsor:

Virágh András Gábor: Árva vagyok
Szentpáli Roland: Delusion Fragments
Kutrik Bence: Sileo
Bella Máté: Aeolus
Solti Árpád: AI3I3A

Közreműködnek:

Herczku Ágnes (ének)
Sonus Cordis Vonósnégyes: Krulik Eszter (hegedű), Lachegyi Róza (hegedű), Máté Győző (brácsa), Szabó Judit (cselló)

Élő közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján.

További információ: https://zeneakademia.hu/mindenprogram/2021-04-07-Fotóesszenciak-a-studio-5-szerzoi-estje-9696

Fotocredit: Oláh Gergő