Erősít Magyarországon az EIT Climate-KIC

2020. 01. 09., 12:15pm
Új lendülettel, programokkal és partnerekkel „ünnepli” 10 éves Magyarországi működését az Unió legnagyobb, zöld innovációkat támogató szervezete, az EIT Climate-KIC.

Új lendülettel, programokkal és partnerekkel „ünnepli” 10 éves Magyarországi működését az Unió legnagyobb, zöld innovációkat támogató szervezete, az EIT Climate-KIC.

Az itthon még nem eléggé ismert kezdeményezés, állandó programjai mellett a közeljövőben számos újat is elindít, a nagyobb nyilvánosság eléréséhez pedig új partnerrel kötött megállapodást.

A szervezet egyebek mellett az olyan célokat, és a hozzájuk kötődő fejlesztéseket támogatja és ösztönzi, mint a megújuló és decentralizált energiaellátás, a zöld és fenntartható városok és közlekedés, a mezőgazdaság klímatudatos átalakulása, az ipar károsanyag-kibocsátásának csökkenése, vagy a demokratikus hozzáférés a klímaváltozásról szóló információkhoz.

Gyakorlatilag nincs olyan értelmes „zöld”, a klímaváltozás ellen ható tevékenység vagy terv, fejlesztés, innováció, amihez ne lehetne a EIT Climate-KIC-től akár többféle támogatást is kapni.

Ugyanakkor a szervezet jóval több, mint az Unió egyik tematikus forráselosztó központja. Aktív szervező szerepet vállal a környezeti oktatásban, a megfelelő közösségek és alkotói csapatok verbuválásában. Számos rendezvényén alkalmat teremt a témában dolgozó, vagy akárcsak érdekelt személyek és vállalkozások kapcsolatteremtéséhez. Tagjai között kormányzati szervek, települési önkormányzatok éppúgy vannak, mint startup vállalkozások, vagy a témában elkötelezett magánszemélyek. Tudásmegosztó közösségként működik, és a technológiai fejlesztések támogatása mellett a társadalom gondolkodásának átalakításán is folyamatosan dolgozik. A szervezetnek, Magyarországon, egyebek közt olyan intézmények is tagjai, mint Budapest városa vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Összességben tehát az EIT Climate-KIC az unió egyik legfontosabb „eszköze”, szervezete a 2050-re kitűzött karbon semlegességi cél elérésében, Magyarországon mégis viszonylag kevesen ismerik. A szervezet - többek között - ezen is változtatni szeretne azzal, hogy együttműködésre lépett a Gold Communications marketing- és PR-ügynökséggel.