Erős évaddal nyitott a 6SZÍN

2022. 25. 07., 9:18pm
A 2021-2022-es évadban 2 helyszínen 200 előadás és 23 tájelőadás keretében közel 40 ezer néző előtt 53 különböző darabot játszott a színház,

 

by Szendi Horváth Éva

Terézváros izgalmas kulturális központja hat ősbemutatóval, három vizsgaelőadással, húsz befogadott társulattal, számos gyerek és egyszemélyes produkcióval, érzékenyítő és zenés előadásokkal kezdte meg első évadát.

Bár az első évad lezárult, a színház a nyáron is folyamatosan mozgásban van, fesztiválokon, vidéki vendégelőadásokon szórakoztatja a közönséget.

A 6SZÍN idén 6 ősbemutatót (saját produkciót) vitt színre. A Tóth József rendezte, Szindbád ma révbe ér című előadással a Déryné Országjáró Programnak köszönhetően több, mint 8 kistelepülésre is eljutott a darab, többek között Csorvásra és Bódvaszilasra.

Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című kocsmaáriája Thuróczy Szabolcs tolmácsolásában és Keresztes Tamás rendezésében hatalmas sikert aratott. Ugyanúgy, mint a Presser Gábor: Presser könyve alapján, Vajda Katalin által íródott Egyedül nem megy című zenés színpadi mű, amit Simon Kornél álmodott színre. Petőfi Sándor: Az apostol című „költői elbeszélését” Szilágyi Bálint rendezte Stork Natasa, Szamosi Zsófia és Szilágyi Ágota szereplésével.

Csákányi Eszter önálló estje, Amikor találkoztam Barisnyikovval, egy táncstúdióban játszódik, ezért a Hölgyválasz Táncstúdióban nézheti meg a kamaradarabot a nagyérdemű.

A K2 Színház a 6SZÍN-ben mutatta be Edward Bond: A király bolond című drámája alapján készült előadást Benkó Bence rendezésében.

A 6SZÍN mindent megtesz azért, hogy felkarolja és támogassa a fiatal alkotókat. Így olyan vizsgaelőadásoknak adott otthont az évad során, mint az Ernelláék Farkaséknál, a Mágnás Miska vagy az Előttem az élet.

Számos gyerek és családi előadás, program színesítette a színház műsorát, Csukás István, Janikovszky Éva történetei, Dolák-Saly Róbert gyerekműsora, Vitéz László legendás alakja mind megelevenedtek a 6SZÍN színpadán.

A 2021-2022-es évadban öt egyszemélyes produkciót is bemutatott a színház. Barna Zsombor rendezésében a Vitéz László, Háy János sorsjátéka, A cégvezető Sághy Tamás előadásában, Bezerédi Zoltán Esterházy estje, Lady Bracknell Szirtes Balázzsal a főszerepben.

A Jókai utcai teátrumban közönség elé került a Megmondta professzor asszonyom verbatim drámais Kőszegi Mari előadásában. Ez utóbbi a 6SZÍN azon törekvését is jól tükrözi, ami a társadalmi célú, érzékenyítő előadások és beszélgetések felkarolását célozza meg. Ide tartozik Szabó Kimmel Tamás zenés estje a SZÉTTÉPVE, illetve a Bátorságok Könyve is.

A 6SZÍN-ben mindig szól a zene. Falusi Mariann és Bereczki Zoltán zenés estjei mellett Balázs Elemér és barátai Udvaros Dorottya vendégszereplésével a színház és a jazz műfaját járták körbe. Az Operabeavató zenés beszélgetős koncertsorozat klasszikus operákat mutatott be rendhagyó módon.

Tavalyi sikere után idén is folytatódik a Móra Kiadóval közös gyerekeknek szóló olvasótábor a 6SZÍN falain belül, ahol a nyár vége felé még egy kis felújításra is sor kerül a színház tereiben.

 

Fotó: Szkárossy Zsuzsa