Érdemes időben rendelni az ajándékot

2022. 29. 11., 9:46pm
Erre kell figyelni a gondtalan karácsonyi ajándékvásárlás érdekében

 

A Black Friday akcióknál érdemes ellenőrizni a vállalt kiszállítási időt

A Black Friday akciókkal elstartolt az idei ajándékvásárlási szezon. Sőt, a karácsonyi termékek már október végén, illetve november elején felkerültek a boltok polcaira. A felhőtlen ajándékvásárlás érdekében a Sencor összegyűjtötte, hogy idén mire érdemes figyelni a vásárlóknak.

A japán gyökerekkel rendelkező európai márkánál most úgy látják, hogy a vásárlók többsége idén még jobban oda fog figyelni arra, hogy a lehető legjobb ár&érték arányú termékeket tegye a kosarába. Az ajándékvásárlás szempontjából kiemelt figyelem övezi a vásárlók részéről a Black Friday akciókat. Bár eredetileg ez a kezdeményezés az Egyesült Államokban a hálaadást követő péntekre esik (idén november 25.), az ezzel kapcsolatos akciók Magyarországon már november közepén elindultak.

Időben rendelni

A karácsonyi ajándékok megvásárlását nem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Internetes rendelés esetén előfordulhat, hogy több időt vesz igénybe a kiszállítás, mint az év más időszakában.  „Amennyiben külföldi a cég, abban az esetben is hosszabb szállítási idővel kell számolni. Illetve, ha esetleg a vásárló meggondolná magát, akkor ugyanúgy külföldre kell visszaküldeni a terméket” – mutatott rá Lucza András, a Sencor SDA Divízióvezetője.  Hozzátette: ha valaki minél gyorsabban szeretne hozzájutni a termékhez, akkor érdemes olyan internetes kereskedőt választania, amelyik rendelkezik csomagátvevő ponttal.

Meggondolhatjuk-e magunkat?

Az e-kereskedelemben a vásárlónak joga van meggondolnia magát. Erre 14 nap áll rendelkezésére és ez a lehetőség minden konyhai és kisháztartási eszközre is vonatkozik. Fontos azonban fejben tartani, hogy ha valaki meggondolja magát, akkor a termék visszaküldésével kapcsolatos költségeket neki kell állnia. A kereskedőknek pedig a termék visszaérkezését követő 14 napon belül vissza kell fizetnie a teljes vételárat a vásárló részére. „Vásárlás előtt javasolt elolvasni az általános szerződési, valamint a szállítási feltételeket, illetve alaposan tájékozódni az akcióról. Így ugyanis könnyen el lehet kerülni a félreértékeset” - hangsúlyozta Lucza András.

Mennyi a kötelező jótállási idő?

Műszaki cikkeknél, háztartási gépeknél, illetve konyhai gépeknél gyakori kérdés, hogy vajon mennyi egy adott termékre a jótállási idő? „Általánosságban elmondható, hogy bruttó 10 és 100 ezer forint közötti vételár esetén egy év, míg a 100 ezer forint feletti gépeknél két év a jótállási idő. 250 ezer forint felett pedig három évet köteles vállalni a kereskedő” - hívta fel a figyelmet a Sencor SDA Divízióvezetője.

A gyártók természetesen adhatnak ennél kedvezőbb feltételeket is. „A Sencor hisz abban, hogy a készülékei hosszú időn keresztül megbízhatóan működnek anélkül, hogy elromlanának. Éppen ezért a jogszabályban meghatározott kötelező jótállási és az önkéntesen biztosított jótállási időn felül további 1 éves időszakra kiterjesztett garanciát biztosít a vásárlók részére” – emelte ki a Sencor SDA Divízióvezetője. Hozzátette: Ezzel a lehetőséggel kizárólag magánszemélyek élhetnek. Az ingyenes kiterjesztett garancia igénybevételéhez a vásárlóknak 30 napon belül regisztrálni kell a terméket a www.sencor.hu -n a vásárlást igazoló blokk segítségével. Ezt követően a felhasználók elektronikus úton megkapják a 2+1 év kiterjesztett garancia igénybevételéhez szükséges tanúsítványt.