Érdemes a levelén keresztül táplálni a növényeinket

2022. 10. 05., 8:50pm
Aki növénytermesztéssel foglalkozik nagyban, vagy kicsiben, íme, egy megoldás.

 

Sokat hallunk mostanában a zöldségek, gyümölcsök árainak emelkedéséről, a száraz időjárásról, a dráguló növényápolásról és műtrágyákról.

Számos tényező kivédhető a lombtrágyákkal

A növények jelentős része, így a termesztett kultúráink is elsődlegesen a gyökereiken keresztül veszik fel a tápanyagokat – legyen szó kukoricáról, búzáról vagy napraforgóról, zöldségről. Bár a leghatékonyabb tápanyag-utánpótlási módszer valóban a talajhoz kötődik, számos alkalommal, időjárási helyzetben vagy hiánytünet esetén kiváló megoldás a rendkívül változatos összetételű lombtrágyák levélre permetezése.

Hosszantartó szárazság idején hiába található meg a talajban minden szükséges tápanyag, azokhoz csapadék nélkül a növények nem jutnak hozzá. Ugyanakkor gyors beavatkozást, azonnali tápanyag pótlást is elsődlegesen lombtrágyázással érhetnek el a termelők. Ezzel a módszerrel elsősorban a mikroelemek, mint például a bór, a réz, a cink, a molibdén, a mangán, és a mezoelemek, mint a kén, a kalcium, a magnézium pótolható. Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, amikor érdemes a makroelemeket is a növény levelére juttatni. Jó példa erre az idei szezon, amikor a szilárd, nitrogénalapú műtrágyákat többszörös áron lehetett megvásárolni, valamint a hasznosuláshoz szükséges csapadék is hiányzott.

Felértékelődnek az átgondolt és hatékony megoldások

A gazdálkodók számos módon próbálják kivédeni a piaci bizonytalanságok, az áremelkedések és a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények okozta negatív hatásokat. Azonban egyértelműen felértékelődött a növénykondicionálók, lombtrágyák szerepea szántóföldeken és a gyümölcs-, valamint szőlőültetvényekben is.

„Az előrejelzések azt mutatják, hogy a betakarítási szezonra magas terményárak várhatóak. Így tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott területen mekkora mennyiségű, és milyen minőségű árualapot állítanak elő a gazdálkodók. Gondolhatunk az étkezési búza beltartalmára, vagy a napraforgó, repce olajtartalmára, ami nagyban befolyásolja a bevételeket”– hívta fel a figyelmet az aktuális helyzetre dr. Gerda Anikó, a szuszpenziós lombtrágyákat forgalmazóVitafer Hungária Kft.szaktanácsadója.

Hozzátette: idén a lombtrágyákkal kezelt kultúrnövények sokkal tovább bírták a csapadékhiányt, és bár az áprilisi eső az utolsó pillanatokban megérkezett, a permetezőgépekkel kijuttatott készítmények segítségével heteket nyerhettek a gazdálkodók, ami a terméseredményekben is érződni fog.

A növény kondicionálókkal kezelt őszi káposztarepcék és őszi búzák idén tavasszal szemmel láthatóan zöldebbek, egészségesebbek voltak. A mezőgazdasági termelők számára viszont nem elég, ha egy állomány jól néz ki: a végén a mérleg dönt. A VitaFer készítményei országszerte sok kisparcellás és üzemi kísérletben bizonyították már hatékonyságukat számszerűsítve.

Átvészelni a szélsőségeket

Ahogyan az emberi szervezet esetében, úgy a növényeknél sem mindegy, hogy egy stresszhatás milyen egészségi állapotban éri az állományt. A jó kondícióban lévő, egészséges növény sokkal ellenállóbb a környezeti káros hatásokkal és a betegségekkel szemben is. Ez igaz szántóföldi kultúrákban, de hasonló a helyzet a gyümölcsösökben is. Kálium kijuttatásával csökkenthetjük a kora tavaszi fagyok által kiváltott stresszt. A hideg időjárás miatt a talajban lévő foszfor nem felvehető a növények számára (tünete: meglilult levelek), ezt levélen keresztül pedig szintén pótolhatjuk.

Mire kell odafigyelni a vásárláskor?

A lombtrágyák bármennyire is hatékonyak, nem csodaszerek. A gazdálkodóknak  technológiájuk más elemeire is oda kell figyelniük, eredményesség csak komplex, átgondolt megoldásokkal érhető el. Ráadásul az sem mindegy, hogy a termelők milyen lombtrágyát választanak.

„A legfontosabb talán a készítmények hatóanyag-tartalma, és az, hogy ezek milyen formában vannak jelen a lombtrágyában. Mik a pontos összetevők, és ezek mennyire könnyen vehetőek fel a növények számára. Nálunk a legtöbb termék szuszpenziós oldat, aminek éppen az az előnye, hogy nagyon magas a hatóanyag tartalmuk az oldalokhoz képest. Sokkal jobb a vízben oldhatóságuk, nagyobb a kémiai aktivitásuk és hatékonyabb a felszívódásuk a növényekben” – javasolta dr. Gerda Anikó, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

Kiemelte: a termelőknek minden esetben azt kell mérlegelniük, hogy a különböző megoldásoknak, technológiai elemeknek mennyi hozadéka van, és a ráfordított költségek megtérülnek-e.