Erdélyi turnéra indult a dalsorozat

2023. 17. 05., 3:39pm
Kaláka - A teljesség felé

 

by Szendi Horváth Éva

 

Gryllus Dániel A teljesség felé című előadást Weöres Sándor költői prózájából állította össze

A dalokat húsz tagú csapat szólaltatja meg, soraiban olyan neves előadókkal, mint Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Bognár Szilvia, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György és a dalok szerzője Gryllus Dániel.

Ferenczi György

A turné vendége Koszorús Kriszta - Koszika is. Vezényel Gryllus Samu.  
A program a Kaláka együttes régi barátja, Kassay Péter meghívására érkezett Erdélybe, ahol május 12-én Aradon Ioan Slavici Klasszikus Színházban, 13-án a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban, 14-én Csíkszeredán a Szakszervezetek Művelődési Házában tekinthettek meg az érdeklődők.
A teljesség felé című estet Gryllus Dániel 60. születésnapján (2010) mutatták be, akkor a közreműködők egyedi alkalomnak gondolták. Ám a nagy sikerre és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel azóta már többször előadták, egy évtizeddel ezelőtt már Marosvásárhelyen es Sepsiszentgyörgyön is. Aradon immár 15. alkalommal kerül színpadra.

 

Az előadásról:

1945-ben jelent meg az akkor 32 éves Weöres Sándor kötete, a Teljesség Felé. A költő mesterének – Hamvas Bélának – ajánlott filozófiai prózai mű mentes a vallási vagy politikai propagandától, állásfoglalástól.

-Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni.

A nyolcvanas évek elején, az akkor harmincas éveit járó Gryllus Dániel elkészítette a prózai mű egyes részleteinek zenei adaptációját. Önmaga vette fel otthoni néhány-sávos készülékkel az ének, furulya, citera, klarinét, ütős… stb. szólamokat. A művet az akkori monopol helyzetben lévő Hungaroton nem ítélte kiadásra érdemesnek. A zeneszerző saját költségén 1987-ben az Intersound stúdióban felvételt készített a darabból, melyet átadott a Hungarotonnak. Így az anyag 1988-ban a költő 75. születésnapjára megjelenhetett.

A darab néhányszor elhangzott színpadon, ilyenkor a zenei kompozíció hangszerelésében leegyszerűsítve hangzik el. A zenei részeket az eredeti műből vett prózai részek kötik össze. Ennek dramaturgiáját Kőváry Katalin, rendező, a zeneszerző felesége állította össze.

2010-ben Gryllus Samu – a zeneszerző 34 éves fia – újra hangszerelte a művet, melynek előadására felkérte édesapja pályatársait (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Balogh Kálmán) és fiatalabb, hozzá közel álló kollégáit (Bognár Szilvia, Palya Bea, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György). Az új hangszerelés nyilvános előadására 2010 április 23-án került sor, a zeneszerző 60. születésnapján a Milennáris Teátrumban.

2011-ben a MŰPA hangversenytermében is elhangzott a mű, erről a koncertről DVD is készült.