Erdély filterek nélkül

2022. 25. 07., 9:10pm
Az Egyfeszt, Erdély legfiatalabb fesztiválja a világzenei csillagokat is lehozza Gyergyóba.

 

by Szendi Horváth Éva

Ha Erdélyről nézel különböző turistacsalogató reklámfilmeket, biztosan előbb-utóbb felmerül benned, hogy a valóságban biztosan nem ilyen, mint a felvételeken. Itt valami nem stimmel, mert valami nem lehet ennyire giccsesen gyönyörű. Fenyvesek, hegycsúcsok, hegyi tavak, völgyekben megbúvó piciny falvak, kastélyok és székely kapuk, barlangok és borvizek – ez biztos csak a PR része. Főleg azoknak, akik valamiféle képzeletbeli VR szemüveggel, rózsaszín ködön át nézik Erdélyt, és azt látják, amit látni akarnak.

Ha eljössz hozzánk Gyergyóba az Egyfesztre, vágatlanul, filterek nélkül tapasztalhatod meg ezt a helyet, ahol élünk. Megígérhetjük, hogy nemcsak azt fogod látni, amit mutatni akarunk. A rózsaszín szemüveget már úgyis elveszted, mire ideérsz, az első tengelytörős székelyföldi kanyarban lerepül az orrodról. Így tárulnak föl számodra az igazi csodák, ha legalább egy kicsit megküzdesz értük, és „egyfeszt”, azaz állandóan arra törekszel, hogy kimozdulj a mentális és fizikai komfortzónádból. Abban a pillanatban, amikor először nézel körül 1600 méter magasan a Csofronkáról, és eléd tárul Székelyföld és Moldva egy része. Amikor először pillantod meg élőben a Gyilkos-tavat a valódi horrorfilmbe illő facsonkokkal, vagy belehallgatsz a Súgó-barlang titokzatos hangjaiba. Amikor a szárhegyi kastély 15-16. századi falai között sétálva egyszer csak összeér a múlt és a jövő, a „hagyomány” és a „kortárs”, és a gyermek Bethlen Gábor egykori nyomdokain haladva túraszandálos lábacskák rohangálnak a folyosókon, — a szervezők így invitálják Gyergyóba a leendő fesztiválozókat.

Jó, de mi az az Egyfeszt?

A gyergyói Egyfeszt összművészeti fesztivál Erdély legfiatalabb fesztiválja, tavaly tartották az első alkalommal. Az idén, 2022-ben pedig augusztus 4-7. között 50 helyszínen, több mint 800 programmal várják az érdeklődőket. Olyan lesz az egész, mintha kereszteznék a kapolcsi Művészetek Völgye és az Ördögkatlan Fesztivált, majd a végeredményt az erdélyi havasok lábához teleportálnák.  A kastélyok, bájos polgári házakkal körbevett kisvárosi főterek, zsindelyes falusi porták, zúgó erdők és faj gazdag kaszálók vidékére.

Jó-jó, de mi az a Gyergyó?!

A Gyergyói-medence Erdély (és lakói szerint a világ) közepe. Jelenleg Székelyföld egyik mostohagyermek-kisrégiója, de ismét egyre híresebb. Többek között a Bagossy Brothers Companynak köszönhetően. Ha a vendég már túl lesz néhány környékbeli kézműves sörön, és beszédbe elegyedik a helyiekkel, egyre több hírességről derülhet ki, hogy valójában gyergyói. Vagy ha ő nem, akkor az apja, nagyanyja vagy kereszt-déd-sógora az volt, most is az, vagy az lesz valamikor.

Bagossy fellépés

Gyergyó egy tipikus kelet-európai félperifériás hely hatalmas ambíciókkal, ami szerencsére autentikus humorral és némi öniróniával is párosul. Hanem olyan „bőcsek” lennének, mint az udvarhelyiek, vagy olyan hirtelenharagúak, mint a csíkiak, hogy a háromszéki bicskásokról már ne is beszéljünk. Ám a viccet félretéve, a többi székely testvérüket is szeretik, becsülettel meg is vendégelik őket, ha a sors erre veti őket. Ugyanakkor Gyergyó olyan sokszínű, mint Erdély kicsiben. A térségben székely, örmény, zsidó, román kultúra egyaránt jelen van, amelyet saját arculattal és erős lokális identitással rendelkező települések alkotnak. Gyergyószék központja ugyan Gyergyószentmiklós, de ki ne hallott volna Szárhegyről, Remetéről, Ditróról, Tekerőpatakról, Csomafaláról vagy az európai hírnevű Borszékről? És mindezek fölött, a szó szoros értelmében, a Görgényi-havasok és a Gyergyói-havasok csúcsai néznek le a medencében tüsténkedő kis emberekre a pici házaikkal és autóikkal. Apropó, aki szeretné mindezt óriástávlatból is látni, azt is megteheti. A helyszínen siklórepülés, tandem ejtőernyős ugrás és hőlégballonos repülés kipróbálására egyaránt nyílik lehetőség.

Íme, néhány olyan program, amit sehol más fesztiválon biztosan nem található meg!

A „Hegyilevegő Experience” a Bagossy Brothers Company ötlete nyomán azokra az ikonikus helyszínekre visz el Gyergyószentmiklós környékén, ahol a zenekar videoklipeket forgatott. Ez nem más, mint egy túrakihívás egy pecsételős túrafüzettel, amelyet a Dockyard Stores üzleteiben lehet ingyen beszerezni. Az Egyfeszten aztán nekiláthatsz a kihívás teljesítésének: pecsétet kell szerezned a Súgó-barlangnál, a Wild Ferenc emlékút - via ferrata - Gyilkos-tó útvonalon, a Háromkúti háznál, a Panoráma kabinnál a Békás-szorosban (itt még egy meglepetés kiállítás is vár), a Medveakadémián, valamint a gyergyószentmiklósi Your Livingroom klubban.

A túrafüzetek Magyarországon ingyenesen elérhetőek a következő helyszíneken: Dockyard Stores Etele Plaza – Budapest; Dockyard Stores Király utca – Budapest; Dockyard Stores – Debrecen; Dockyard Stores – Szeged; Dockyard Stores – Eger; Dockyard Stores – Pécs; Dockyard Stores – Szombathely; Dockyard Stores – Győr; Dockyard Stores – Siófok. Erdélyben a Mark House nyomda és bemutató üzlet – Gyergyószentmiklós, Turisztikai Információs Iroda – Gyergyószentmiklós, Dockyard Stores – Kolozsvár és Dockyard Stores – Brassó a beszerzési helyszín. Ám aki inkább online rendelné meg, szállítási költség ellenében azt is megteheti a www.popshop.hu és a www.shopandroll.ro oldalon. Kalandra fel!

A Súgó barlang Erdély és Európa egyik leghíresebb barlangja, nevét a helyi lakóktól kapta: a huzat és a víz zúgása egy suttogó, susogó hangot idéz elő. Öt védett denevérfaj is él benne! Rájuk vigyázva, idén is lesznek koncertek ezen a különleges helyszínen. A Makám zenekar borkóstolóval egybekötött fellépésére résztvevőként regisztrálni az InTime applikáción keresztül lehet, mely ingyenesen letölthető a Google Play áruházból vagy az Appstore-ból. Ugyanígy előre lehet bejelentkezni a szervezett gyalogos vagy kerékpártúrákra. Ám, akit megijeszt a gyergyói hegyek magassága, és nem tudja elképzelni, hogy alföldiként a saját lábai erejével feljusson rájuk, akkor is nyugi! A Görgényi-havasokban korlátozott létszámú, terepjárós off-roadra is lehetőség nyílik. A sétálgató-gyűjtögető típusoknak a szervezők inkább gyógynövénytúrákat, permakultúra látogatást vagy egyéb tematikus sétákat ajánlanak. Aki pedig fürödni szeretne, meglátogathatja a borszéki medencéket, élményfürdőket és medencés bulikat.

Gyergyószárhegyen Erdély egyik legszebb reneszánsz kastélyába, a Lázár-kastélyba reneszánsz napokra várják az érdeklődőket. A Gránátalma Egyesület hímző asszonyai korhű ruhában és környezetben reneszánsz hímzéseket készítenek, bekapcsolódási lehetőséget biztosítva az érdeklődőknek. Aki bekapcsolódik, a munkája eredményét még haza is viheti! Apropó, tudta, hogy Európa legrégebbi hímzése az 1031-ből származó Magyar Koronázási Palást?

De még ezt megelőzően 1001-ben Gizella királyné saját kezűleg készített az akkori pápának egy kazulát (miseruhát). A Lázár-kastélyban ennek történetét, értékeit, szakmai sajátosságait is bemutatják,— a Gránátalma hímző asszonyai pedig a kazula másolatát készítik el.

Ugyancsak a szárhegyi kastélyban tartja korhű, látványos hadi bemutatóit az Arany Griff Rend. Ők egy professzionális – azaz teljességre törekvő – középkori hagyományőrző egyesület Székelyföldön. “Minden, ami Középkor!” – mondhatják magukról, hiszen harcművészeti iskola, történelmi táncoktatás, korhű zene, tudományos kutatás, kísérleti régészet, élményturizmus és folyamatosan megújuló programajánlataik fémjelzik munkájukat.

No, de vissza Gyergyószentmiklósra! „Gyergyói multikulti: székelyek, örmények és zsidók” címmel vezetett városnéző túrán a település nevezetességeiről mindenki még többet megtudhat.

A rengetegsok fesztiválhelyszín egyes programpontjai között az egyfeszt.ro oldalon lehet böngészni.

A végére maradt, de zene minden műfajban és mennyiségben jelen lesz.

A fesztivál zenei kínálatának sokszínűségét jól illusztrálja, hogy három nagyszínpadon (kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban), valamint további kisebb helyszíneken lesznek koncertek.

Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings; további fellépők: Carson Coma, Parno Graszt, Zűrös Banda, A Csajod, Wellhello, Hobó és bandája, Lajkó Félix és a lengyelországi Volosi együttes, Herczku Ági és Nicola Parov, Dresch Mihály, Harry Tavitian és Cserey Csaba, Kubinyi Júlia, Sárik Péter és Falusi Mariann, Dorogi Péter (Intim Torna Illegál), Sárosi Péter Azara & Tasi Nóra, Benedek Balázs Quartett, Teddy Queen, The Minds, Tárkány Művek, Cimbaliband, sZempöl Brass Edition, Transylvanian Bú Boys, Kerekes Band, DJ Palotay, Besh o droM és még sokan mások.

Fotó: Bartalis Előd, Vargyas Ákos, Ferencz Levente, Keresztes Zoltán