„Én a menyasszony - Az én menyasszonyom”

2023. 19. 01., 11:49am
Rajzpályázat 3-12 évesek számára

 

Magyar Menyasszony címmel egy igazán különleges, mindenkit megérintő kiállítással készül decemberben a Magyar Nemzeti Múzeum, amelyet több kapcsolódó esemény és program előz meg. Első alkalommal gyermekrajz pályázatot hirdetnek 3 korosztályban, 3-12 éveseknek, ahol arra buzdítják a gyermekeket, rajzolják le, hogy milyenek lennének menyasszonyként, vagy milyennek látják a menyasszonyokat. A legsikeresebb művek alkotóit a múzeum díjakkal jutalmazza, és a pályaművekből válogatást mutatnak majd be a kiállításban.

A fő díjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján és a közönségszavazás eredményeként további értékes különdíjak, csoportos múzeumi programlehetőségek és ingyenes múzeumi belépők találnak majd gazdára

Az esküvők sok mesét ihlettek meg. Mindannyian ismerjük a boldog véget, amikor megülték a lakodalmat, és mulattak, azután boldogan éltek, amíg meg nem haltak. De vajon egy hetedhét világra szóló lakodalomban milyen ruhákat hordanak? És vajon milyen ruhát hord egy menyasszony? Erre keresik a választ a most induló gyermekrajz pályázatunk keretében.

A gyerekek engedjék szabadon fantáziájukat, és rajzolják le saját magukat menyasszonyként, vagy a leendő menyasszonyukat.

A pályázat kritériumai között szerepel, hogy az alkotások A4-es, vagy A3-mas papírra készüljenek, az elkészült munkákat pedig digitális úton, e-mailben juttassák el a múzeum számára. A befotózott, vagy szkennelt képeket a lehető legjobb felbontásban (max: 4 MB), és JPG, vagy PNG formátumban várják. Fontos, hogy a fájlnévnek tartalmaznia kell az alkotó nevét és korcsoportját, illetve értesítési e-mail címet kell megjelölni.

A Bíráló Bizottság tagjai neves szakemberek, így Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus, a projekt főkurátora, valamint Benes Anita a Daalarna márka alapító-tervezője, a bizottság elnöke.

Pályázati információk:

Nevezési korcsoportok:

Óvodás korosztály: 3-6 éves korosztály

Általános iskola: 1-3. osztály

Általános iskola: 4-6. osztály

Beküldési cím: magyarmenyasszony@mnm.hu

Beküldési határidő: 2023. február 7.

Részletes pályázati felhívás: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/magyar-menyasszony-palyazati-felhivas-gyerekek-szamara

A 2023 decemberében megvalósuló Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításon a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából ismerhetik majd meg az esküvői szokások, hagyományok, viseletek változását 1522 és 2022 között.

A gyermekrajz pályázat mellett több programmal készülnek. Hamarosan létrehozzák az ország legnagyobb online esküvői gyűjteményét, a különleges darabokat pedig be is mutatják decemberben. Addig is bíztatnak mindenkit csatlakozásra a múzeum Magyar Menyasszony című facebook csoportjához, ahol bárki fotóval mesélheti el saját, vagy családjának esküvői történetét.