Emberség és empátia

2019. 16. 10., 4:09pm
A Magyar Református Szeretetszolgálat és az Országos Mentőszolgálat „Mackót minden mentőautóba” elnevezésű akciójához a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány 1000 mackót ajánlott fel

A Magyar Református Szeretetszolgálat és az Országos Mentőszolgálat „Mackót minden mentőautóba” elnevezésű akciójához a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány 1000 mackót ajánlott fel, míg további kétszázat a Gül Baba Kulturális Központ ajándékboltjában lehet megvásárolni.

Az alapítvány ezeknek a vásárlásoknak az összegét szintén jótékony célra fordítja, továbbá nyolcszáz macit pedig az alapítvány rendezvényein kapnak meg az odalátogató gyerekek.

Immár két éve működik a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány rehabilitációs foglalkoztatási programja. Céljuk, hogy az egyre szerteágazóbb szeretetszolgálati munkájukban nagyobb hangsúlyt tudjanak fektetni a foglalkoztatás elősegítésére. A megváltozott munkaképességű munkavállalók így olyan termelőmunkát végezhetnek, amely nem csak hozzájárul az alapítvány jótékonysági munkájához. Lehetőséget kínál a foglalkoztatottaknak arra is, hogy tapasztalataikat felhasználhassák a munkaerőpiacra való visszatéréshez.

A mackók gyártása időközben kiemelt projektté nőtte ki magát. A mentőautóban töltött nehéz pillanatokban a bájos figurák  sok gyermeknek nyújtanak biztonságot és örömet, átlendíti őket a stresszes helyzeteken.  A Szeretetszolgálat az Országos Mentőszolgálat részére 20 ezer mackó elkészítését vállalta, amiből eddig 8600 mackót adtak át. A Mentőszolgálat hét regionális központjában a Men(t)ő Macik már elfoglalták helyüket a bevetésre készülő mentőautókban.

A mackók szigorú minőség ellenőrzésen estek át és elnyerték a CE tanúsítványt, amely garanciát nyújt arra, hogy a kis betegek biztonságos gyermekjátékot tarthatnak a kezünkben. A Ninó-macik megkapták a Salva Vita Alapítvány „Segítő Vásárlás” minősítését is, amely olyan minőségi magyar termékekre hívja fel a figyelmet, amelyeket megváltozott munkaképességű emberek készítenek, és a vásárlással az ő munkahelyeik megteremtését támogatják.

Csató Gábor, Szalai István és Juhász Márton

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány keresi a nemzetközi kapcsolatokat, amik révén a Ninó-macik akár Törökországba is kikerülhetnek. A program ugyanis nem áll meg, sőt egyre bővül. Ám ahhoz, hogy a mackók a lehető legtöbb helyszínre eljuthassanak, fontos, a projekt folytonosságának biztosítotása. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ezért szívesen fogad minden olyan felajánlást, adományt, ami ezt elősegítheti.

Az anyagi támogatás mellett, szabászollók, textil filcek, tépő-zárak, cérnák és fonalak adományozása könnyítheti munkájukat. Kiemelt segítséget jelentene számunkra varrógépek felajánlása, amely lehetővé teszi, hogy a kézi varrás helyett a gyártási idő lényegesen megrövidüljön.

Az országban jelenleg három helyszínen folyik a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány rehabilitációs foglalkoztatása. Budapesti székhelyük mellett, elsőként Harsányra és Sarkadra esett a választásuk, hogy munkahelyteremtéssel hozzájárulhassanak a két térségben élő megváltozott munkaképességű személyek összetett rehabilitációs folyamatához.