Élő festmények — játék a lengyel festészettel

2022. 25. 01., 3:13pm
A Nagymező utcai Lengyel Intézet jó hírét az alapozta meg, hogy falai közt nap, mint nap élénk szellemi élet zajlik.

by Szendi Horváth Éva

A minapi portréfotó tárlat megnyitója ráadásul ezt a megállapítást még vidám gyerekzsivajjal is „megfejelte”.

Ugyanis a Lengyel Nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskola tanárainak, növendékeinek és a szülőknek a modell közreműködésével születtek meg az Élő festmények, vagyis játék a lengyel festészettel című kiállítás képei.

A vendégeket Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte. A kiállítást Izabela Kisłow-Bisztrai, a projekt ötletgazdája és megvalósítója, a tárlat kurátora nyitotta meg. A megnyitóra a fotóművész Csoma Szilvia és modellek jelenlétében került sor.   

Az élő festmények vagy élő reprodukciók, egyes festmények vagy irodalmi művek újra alkotása már a 18. században is ismert, a jelmezbálok hangulatát színesítő parateátrális szalonjátéknak számított.  Az újra alkotás jelensége a 19. században tett szert nagyobb népszerűségre, felvonulások és fesztiválok részeként ekkor került fel a színpad deszkáira. Érdekes, hogy ezeknek az események a létrehozói eleinte nem a festészetből, hanem a szépirodalmi művekből nyertek  inspirációt. Az élő reprodukciók legtöbbször zenei aláfestést kaptak.   

 

A Petőfi Sándor Lengyel Iskola élő reprodukcióit a 19. és 20. századi lengyel festészet remekművei ihlették. A projektben résztvevők nem könnyű feladatra vállalkoztak.

Olyan ismert lengyel festők képein szereplő parasztok, nemzeti hősök, gyerekek és múzsák szerepébe kellett bújniuk, mint Józef Chełmoński, Stanisław Wyspiański, Jacek Malczewski vagy Tadeusz Makowski. Nem csupán életre keltették az egyes műveket, de sokszor merész, olykor játékos formában át is értelmezték azokat.

Az interpretációk kiindulópontja a fogyasztói társadalom kritikája és annak játékos formában történő ábrázolása volt. Az élő festményeket Csoma Szilvia kapta lencsevégre. A kiállításon az ihletet adó eredeti képek reprodukciója mellett közel 30 ismert lengyel festmény újragondolásával találkozhat a látogató.  

A kiállítás a Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítvány által kezdeményezett és létrehozott szélesebb projekt eredményeképpen jött létre, a Segítség a Keleten Élő Lengyeleknek Alapítvány társtámogatásával.  

A kiállítás 2022. február 7-éig, hétfőtől péntekig 9.00 – 17.00 óra között tekinthető meg.