Elindult a Margó!

2020. 03. 06., 11:00am
Bárhol vagyunk, fesztiválozhatunk!

Bárhol vagyunk, fesztiválozhatunk!

Június 3-7. között a Margó digitális felületein öt napon át, ötven programmal várják az irodalom, olvasás és a kultúra iránt érdeklődőket! Az idén a szervezők a főtámogató Bookline-nal, valamint a szerzőkkel és a kiadókkal együttműködésben, online valósítják meg az eseményt.

Nádasdy Ádám,  fotó: Valuska Gábor

A Margó Irodalmi Fesztiválon fellép többek között Grecsó Krisztián és Láng Zsolt, a Libri irodalmi díjak nyertesei, Bereményi Géza, Cserna-Szabó András, Erdős Virág, Zoltán Gábor, Fiala Borcsa, Háy János, Krusovszky Dénes, Ablonczy Balázs, Péntek Orsolya, az idei Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva, Mécs Anna,  Berta Ádám és Tompa Andrea.

Száz esztendeje, június 4-én írták alá az I. Világháborút lezáró békeszerződést. A kerek évforduló alkalmából a Margó egy tematikus nappal is készül. A programjai különféle szempontok szerint járják körbe Trianon múltját és jelenét. Miként élte meg ezt az időszakot az akkori társadalom, milyen lenyomatai vannak az irodalomban, milyen forgatókönyvek mentén alakulhatott volna még Magyarország sorsa. A fesztivál emléknapjának vendége lesz többek közt Ablonczy Balázs és Ungváry Krisztián történész.  Bemutatásra kerül Kötter Tamás II. világháborús novelláit tartalmazó kötete, illetve a Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológia.

A legfrissebb hazai könyvmegjelenések bemutatói mellett idén is naponta jelentkezik a Margó Extra beszélgetés-sorozat. Délutánonként művészeket, közéleti személyiségeket szólítanak meg az olvasáshoz fűződő viszonyuk kapcsán.

Orvos-Tóth Noémi, Eke Angéla, Török-Illyés Orsolya és Mácsai Pál arról mesél, milyen hatással van életére, munkájára az irodalom. A Margó Extra speciális különkiadásában pedig Ott Anna beszélget a Grecsó fivérekkel. Ők ősszel a Várkert Bazárban mutatják be a Többet magunkról című közös produkciójukat.

Az irodalmi beszélgetéseken kívül a szervezők az érdeklődőket kiállításokra és színházba is invitálják. Egy rendhagyó tárlatvezetés keretében be lehet járni a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítását, vagy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Felesleges Pillangó című tárlatát. A Trianon emléknapra a Fortepan korabeli fényképekből, egy válogatott gyűjteményt állított össze, este pedig a Katona József Színház színészei készülnek egy irodalmi műsorral. A fesztivál zárónapjának estéjén, június 7-én a Trip Hajó Karanténszínháza tart ősbemutatót: Tóth Krisztina egyfelvonásos felolvasószínházi előadásával ér véget a fesztivál. 

Gyerekprogramok a Margón
Hétvégén a szervezők a gyerekekre is gondoltak. Szombaton a legkisebbek a Szívünk rajta program keretében környezettudatosságra nevelő versekkel ismerkedhetnek meg. Ráadásul a Dödölle című könyv meséit hallgatva Kis-Várday Júlia két kuktájával együtt még főzhetnek is. Vasárnap délelőtt Gryllus Vilmos koncertjéhez csatlakozhatnak a kicsik. A Bookline Szívünk rajta kezdeményezésének célja megkönnyíteni a szülők könyv választását, hogy gyerekeiknek az életkorukhoz és érdeklődésükhöz legmegfelelőbb címeket válasszák.

Gyerekekhez kapcsolódó program— bár nem nekik szól — Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van című, a Bookline gondozásában megjelent könyve az örökbefogadásról. A kötetben található  személyes élettörténetek abban segítenek, hogy túllépve az előítéletek, félelmek vagy akár romantikus elképzelések világán, érthetőbb legyen az örökbefogadás világa.

Margó-díj 2020
A fesztivál szervezői idén hatodik alkalommal keresik az év legjobb első prózakötetét: a Margó-díjra június 30-ig lehet nevezni. A korábbi díjazottak közül Mécs Anna Kapcsolati hiba című második novellás kötetét mutatja be június 7-én. A tavalyi nyertes, Fehér Boldizsár a nyertes művével, A vak majommal érkezik a fesztiválra. A Margó-díj célja megmutatni a legerősebb pályakezdőket, a nyertes a díjjal 500 ezer forintot, a Bookline 15 millió forint értékű médiatámogatását, valamint próbafordítást is kap.

A részletes napi program a www.margofeszt.hu/hu/fesztival oldalon található. 

Dedikálás—rendkívüli helyzetben is!
A fesztivál ideje alatt rendkívüli kedvezménnyel szerezhetik be a látogatók a nyári olvasnivalókat és a közkedvelt dedikálás sem marad el! Több mint tiz szerző művét dedikált változatban is meg lehet majd venni, eseményenként 20-20 példányban. Sorban állás helyett ezúttal csak gyorsnak kell lenni! Folyamatosan bővül a lista, a fesztivál weboldalán illetve a az események Facebook oldalán érdemes követni a folyamatosan frissülő információkat!