Együtt kezdtük – és tíz év múlva

2022. 17. 08., 8:07pm
Érettségiző  osztály, buli, barátságok, szerelmek, szorosabb és lazább kapcsolatok.

 

A négy együtt töltött év vajon elég volt e arra, hogy mindent tudjanak egymásról? Tíz év múlva ismét találkozik a csapat. Van, aki sokat változott, van, aki nem. És vannak olyan szerelmek, amik nem múlnak.

Augusztus elejétől látható az új, magyar generációs vígjáték, az Együtt kezdtük. Sok tekintetben egyedülálló a mostani mozis felhozatalban.

Csapat 2011

Abban biztosan példanélküli, hogy a film főszerepeit kilenc, figyelemre méltó fiatal színészre osztotta a második nagyjátékfilmjét jegyző rendező, Kerékgyártó Yvonne.

Csapat 2021

Az elsöprő, bulis hétvége eseményeit elmesélő történetben pedig mindannyian lehetőséget is kaptak izgalmas alakításokra. Sokat árul el róluk a film, és kiderül, hogy miért szédítő élmény egy balatoni esküvő és a tízéves osztálytalálkozó, pláne együtt.

„Közös célunk volt a producerekkel, hogy olyan színészeket mutassunk meg, akikről még sokat fognak hallani a nézők a jövőben. A válogatás közel féléven keresztül tartott, a COVID miatt virtuális castingokkal, majd a korlátozások enyhítésével személyes meghallgatásokkal. Aztán a próbákat már a kiválasztottakkal… kezdtük meg. Hozzájuk kerestem azokat a színészeket, akik a további fontosabb szerepeket alakítják a filmben. Mucsi Zoltán, Pálmai Anna, Jordán Tamás, Kerekes Éva, Péterfy Bori, vagy Zsurzs Kati a kezdetektől fogva nagyon sokat adtak hozzá a közös munkához.” – mondta Kerékgyártó Yvonne. Együtt dolgozott a szereposztáson Mandel Helga casting direktorral és az Aranyéletből ismert színész-rendezővel, Olasz Renátóval. Hozzátette, arra nagyon odafigyeltek, hogy olyan színészeket válasszanak, akik kamaszként is hitelesek, mert az érettségiző fiatalokat és a tíz évvel idősebb énjüket természetesen ugyanazok játszották el a kamerák előtt.

Mosolygó Sárának különösen emlékezetesek maradtak az előkészületek. Ő számos jelenetben játszik együtt egy angol anyanyelvű színésszel, ezért online szereplőválogatásokon keresték meg a filmbéli partnerét, ami sok szempontból nehezített helyzetet jelentett.

„Amennyire lehetett ezeken az online találkozásokon igyekeztünk lemérni azt, hogy milyen a közös munka, van-e köztünk kémia. A végén egyértelmű volt számomra is, hogy a Prágában élő amerikai színész, Joe Weintraub a legjobb jelölt James szerepére. Arra viszont nem számítottam, hogy amikor élőben találkoztunk, teljesen más volt, mint az, akit eljátszott a filmben.” – mesélte az Együtt kezdtükben Franciskát megformáló színésznő.

Sára - Franciska a filmben a csapat szépségkirálynője. Erre a szerepre válogatták. És, hogy mennyire volt közel hozzá a filmbeli divat? Elmondta, nem minden öltözettel értett egyet, a nagyon csillogós az neki túlzás.

Szerinte jó lett a film befejezése, mert a választás lehetőségével élt a szerepe alapján. Szeretné, ha az életben is minden így sikerülhetne, mint a filmben! És, már forgat egy új, kosztümös történetet, hamarosan kiderül, kit alakít.

Kanyó Kata is beküldte anyagát az online castingra. A rendezővel úgy döntöttek az ítészek az eredeti elképzeléssel szemben, hogy szélsőségesebb egyéniséget játsszon Kata. Így kapta meg Gigi szerepét.

Ennek nagyon örült az ifjú színésznő. Mennyire állt közel hozzá ez a szerep? Szakadt farmer, színes haj, laza lelkivilág: e mögött azért érzékeny lélek, és nagy tűrőképesség, felelősségérzet rejlik. Ilyet eljátszani igazi ajándék.

Sokat segített a fiatal színészeknek, hogy öten valóban évfolyamtársak, most járják az utolsó évet, már végzősök. Így még inkább meg tudtak beszélni mindent.

A történet:

Érettségi, egy nagy buli, aztán jó időre csá mindenkinek! A 12. c tagjai közt voltak, akik jártak egymással, meg akadtak köztük jó haverok is, de tíz éven át alig találkoztak.

Aztán az egyikük esküvőjének alkalmából a régi spanok, ellenségek és szerelmek (akik megvoltak, és akik nem jöttek össze) újra együtt töltenek egy hétvégét egy balatoni panzióban.

Persze semmi sem úgy sikerül, ahogy tervezték. Mert egy ilyen nagy újra találkozás pont arra jó, hogy kitörjön pár botrány, elcsábítsanak néhány hű szerelmest, elsüssenek egy csomó jó poént, hazudjanak, őszinték legyenek, dumáljanak, igyanak, aztán kezdjék elölről az egészet.

Lehet, hogy eltelt tíz év, de a 12. c tagjai nem komolyodtak meg, és úgy tűnik, nem is terveznek ilyesmit.

A "rossz fiú": Ádi - Kövesi Zsombor

A stáb tavaly nyáron több hétre leköltözött a Balatonra, hogy ott rögzítsék a film főbb jeleneteit, az egykori 12 c. esküvővel kísért, tízéves osztálytalálkozós, hatalmas tóparti buliját. Fény derül arra, hogy annak idején kinek, ki tetszett, mit bántak meg egykor és mit szeretnének ma a fiatalok.

A főszereplők élete mindezeken túl, külön – külön, de együtt is, válaszút elé kerül. Lehetőséget ad nekik, hogy helyrehozzák, vagy újrakezdjék az eddigieket, de főleg átgondolják, hogyan tovább.

Főszereplők: Jakab Balázs, Mosolygó Sára, Kövesi Zsombor, Kanyó Kata, Lelkes Botond, Koós Boglárka, Nagy Márk, Mészöly Anna, Hrisztov Toma,valamint Mucsi Zoltán, Szabó Simon, Pálmai Anna, Kerekes Éva, Jordán Tamás

Operatőr: Babos Tamás. Látvány: Valcz Gábor. Vágó: Duszka Péter Gábor. Írta: Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István, Maruszki Balázs. Zeneszerző: Felcser Máté.

Producer: Romwalter Judit, Pék Csaba.

Rendezte: Kerékgyártó Yvonne

Az Együtt kezdtük a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a SPARKS Kft. gyártásában és az RTL Magyarország koprodukciós partneri együttműködésével készült.