„Együtt egy jobb internetért”! idén is!

2022. 03. 02., 10:09pm
Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap 2022

 

2022-ben február 8-án lesz a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap. Ebből az alkalomból a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), mint a Safer Internet Program magyarországi konzorciumvezetője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy Úti Kollégiumában internetbiztonsággal kapcsolatos programot szervez.

Nagy öröm számukra, hogy idén személyesen is találkozhatnak a meghívottakkal! Tavaly a COVID-járvány miatt csak online formában tudták megrendezni ezt az eseményt.

A Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül közel 200 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire.  

Nagy informatikai cégek, civil szervezetek, pedagógusok, gyerekek és szüleik fognak össze, hogy együtt mutassanak rá a világháló fontosságára, és fogalmazzák meg annak pozitív, illetve negatív hatásait. Ez a nap lehetőséget teremt arra is, hogy a gyerekeket olyan hasznos tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájuk során is tudnak használni.

A Safer Internet Day idén 19. alkalommal kerül megrendezésre szinte a világ minden országában.

A SID esemény mottója: „Együtt egy jobb internetért!”

Az idei SID magyarországi együttműködő partnerei a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI), a Quadron Kibervédelmi Kft., a T-Systems Magyarország és a Google.

A rendezvényre a tavalyi internet biztonsági videó pályázat nyerteseit, szüleiket és tanáraikat hívták meg. A 2021. decemberi Netezz biztonságosan, és legyél TE is az internet ásza! videó készítő pályázatra 30 munka érkezett be több mint 50 pályázótól, 3 korcsoportban.  A nyertes pályaművek itt megtekinthetőek: https://www.youtube.com/playlist?list=PL54fQF5Awd_kjqwOt5Vh9fIKqcR64X0Q3

A Biztonságos Internet Nap rendezvényen a videó pályázat nyertesei mentorok irányításával többfordulós internet biztonsági játékon vesznek részt. A mentorok: Krasznay Csaba, az NKE

Kiberbiztonsági Kutatóintézet intézetvezetője, Fekete Zsombor, játéktervező, szociológus, Kovács Péter, illetve Nagy István és Sterner Zoltán, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársai, SIP-oktatói.  

A rendezvényen a SIP oktatói bemutatják a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Google közös fejlesztésű, 2021 nyarán elindított oktatási programját, a Legyél az Internet Ásza! (Be Internet Awesome) tananyagát. Nemcsak a gyerekeknek és a tanároknak, de a szülőknek is segít eligazodni az internet világában, és eszköztárat biztosít nekik a felmerülő problémák megoldásához.

Az eseményen meghirdetik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a NBSZ Kiberbiztonsági Intézet gyerekeknek szóló új pályázatát, egy internetbiztonságról szóló képregény pályázatot. A fődíj a legjobb képregény megfilmesítése lesz.