Egyszerű alapanyagokból nagyszerű fogások

2023. 25. 11., 8:14pm
Monostorkosságok

 

by Szendi Horváth Éva

Néhány évvel ezelőtt egy angol szerző tollából megjelenő szakácskönyv három jó dologból elkészíthető fogásokat javasolt az olvasónak. Ám már az első oldalakon kiderül, hogy a szerző sokszor nehezen beszerezhető, illetve drága összetevőkből álló ételrecepteket adott közre. Ez a csalódás nem érheti azokat a főzni és enni szerető embereket, akik a Nagy Ferenc Károlyné – Toókos János Bakonybélszín és Bakonybéles című köteteit veszik a kezükbe. A Monostorkosságok alcímű könyv lapozgatása közben meglepetésük tovább fokozódik. Kiderül ugyanis, hogy a könyvben található ételek a Magas-Bakonyban, a Szent Mauríciusz Monostor konyhájából kerülnek ki a bencés szerzetesek asztalára. Sőt! A felhasznált  zöldségfélék zöme a saját kertjükben terem. János testvér és a könyv társszerzője, Boriká nap mint nap gondoskodik arról, hogy soha senki ne maradjon éhen. Mindketten végzett szakácsok és a közösségi oldalukon is igen aktívak. Sokan biztatták őket, hogy a legsikeresebb fogásaikból állítsanak össze egy szerzetesi szakácskönyvet, hisz’ az igazi unikumként hathat. Az egyből azóta már kettő lett. Akik az ünnepi időszak előtti böjtöt be szokták tartani, azoknak a Bakonybéles című kötet ajánlott. A szerzők nekik számos, hétköznapi hozzávalóból készül, jóízű és tápláló étel receptjével szolgálnak. Ám a monostor konyhájában nemcsak egyszerű, hanem ünnephez méltó fogások is készülnek. A Bakonybélszín című kötet receptjeiben sem a drága alapanyagok dominálnak és az elkészítésük sem túl bonyolult. A bakonybéli monostori ünnepek fényét egyébként is főleg a szeretet, az ételre adott áldás és Isten természet teremtette adományai iránti hála adja.

AB OVO