Egyszerre négy fesztivál Egerben

2023. 23. 07., 8:40pm
9. alkalommal szervezik meg az öt napos Utcazenészek Versenye Eger rendezvényt

 

9. alkalommal szervezik meg az öt napos Utcazenészek Versenye Eger rendezvényt, mellyel együttműködésben további 3 fesztivál is megtartásra kerül. 

A négy fesztivál szervezőjének összefogása egyedülálló a város történetében. A cél: együttes erővel egy jelentős turisztikai attrakció Eger belvárosának, hogy minél többen látogassak el a végvári városba. 

1.Utcazenészek Versenye Eger

A Verseny belvárosi vállalkozók összefogásával és Eger MJV Önkormányzatának támogatásával indult útnak 2015.-ben. Ábry Zoltán főszervező azóta is minden évben megszervezi a mára már országosan ismert könnyűzene fesztivált.

Az idei évben 90 zenei formáció jelentkezett, melyből az előzsűrizést követően 48 csapat indulhat el. A rendezvény egyediségét az ún. like érmék adják. Az az utcazenész nyeri meg az Egriek kedvence elismeréssel járó 500.000.- Ft-os díjat, aki az 5 nap alatt a legtöbb like érmét gyűjti be a járókelőktől.

Emellett szakmai Zsűri is díjaz. Ők a legjobb együttes, illetve a legjobb szóló/duó formációkat választják ki, 100-100 ezer forintos díjazással.

 A szakmai zsűri tagjai (abc sorrendben):

 • Kollányi Zsuzsi (énekesnő)
 • Szentmihályi Gábor (dobos, hangmérnök, zenei producer, Rapülők, Bon-Bon),
 • Szolnoki Péter (Artisjus-díjas zenész, Bon-Bon),
 • Nagy Zoltán (zenei vezető, karmester Gárdonyi Géza Színház, főiskolai docens Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)

2.Képzőművészti Utcafesztivál

Teleki Klári egri művészetpártoló kezdeményezésére jött létre. Célja, hogy a tehetséges amatőr festők, szobrászok széles közönségnek mutathassák meg alkotásaikat. Ezzel együtt az utcára kitelepüléskor fontos, hogy az alkotás folyamatába bevonják a járókelőket.

Az idei évben nem csak a zenészekre, hanem a festők alkotásaira is lehet like érmékkel szavazni. Így a járókelők nem csak az egriek kedvenc zenekarát, de az egriek kedvenc alkotóját is megválasztják. A díjat a vasárnapi zárógálán adják át.  

Az elmúlt 3 évben olyan mértékben megnőtt a jelentkező alkotók létszáma a Képzőművészeti Utcafesztiválra, hogy már nem csak egri alkotók állítanak ki. Az ország 17 városából érkeznek művészek (többek között: Székesfehérvár, Piliscsaba, Budapest, Debrecen, Győr, Balatonlelle, Ózd, Kalocsa, Sárbogárd, Veszprém). A megnövekedett létszám miatt ez a fesztivál az Eszterházy térre költözik, ahol a fás ligetes részben a sétányok mentén lesznek kiállító terek. Minden nap új alkotások, hordófestés és zenére történő látványfestés programokkal várják az érdeklődőket.

 Az alkotásokat előbíráló szakmai zsűri Tagjai:

 • SIMON TÜNDE Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető docense, festőművész
 • HATÁR ATTILA EKKE, Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet művésztanára, festőművész
 • GOSCHLER TAMÁS Eventus Üzleti, Művészeti Iskola, Eger - művésztanára, festőművész

A Hordófestés Zsűrijének tagjai:

 • Lőrincz György - Egri Borút Egyesület elnöke
 • Farkasné Varsányi Katalin – Varsányi Pincészet,
 • Előházi Irén - Egri Malom Zrt vezérigazgatója,
 • Andrási Beáta - Franco Papírbolt tulajdonosa 
 • Krajcsovicz Anita ügyvéd

3.ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál

Ez Jakab Jácint kezdeményezésére indult útnak 18 évvel ezelőtt. Célja, hogy lehetőséget nyújtsanak az országban és a határon túl élő, szárnyaikat próbálgató amatőr magyar tehetségeknek a bemutatkozásra és fejlődésre. Valamint esélyt biztosítani a nálunk fellépő és győztesként távozó zenekarok, előadók számára, az ismertség és népszerűség felé.

Az idei évben az Öröm a Zene és az Utcazenészek Versenye Eger-rel együttműködésben 2023.07.29. szombati napon kerül megszervezésre az Eszterházy téren. Az előzsűrizést követően 12 zenekart hallgat meg az ÉTER zsűrije. Bár az Utcazenészek Versenye és az ÉTER Fesztivál két külön esemény, azért van átjárás. Az együttműködésüknek köszönhetően a 12 zenekarból 2 az utcazenészek közül kerül kiválasztásra.

Jakab Jácint az ÉTER főszervező szerint az együttműködés előnye számukra az, hogy az egri belvárosi helyszínnek köszönhetően minden eddiginél szélesebb közönség tekintheti meg a műsorukat. Ábry Zoltán az Utcazenészek Versenye oldaláról kiemelte, hogy kiemelkedő előmeneteli lehetőséget biztosít az utcazenei mezőnyből az ÉTER Fesztiválra bekerülők számára. 

4.VINO Kóstoló Borünnep

Az Egri Borvidék borászai idén is szeretettel várják a borkedvelőket a VINO Kóstoló Ünnepre 2023. július 26. és 30. között. Az esemény helyszíne Eger legendás főtere, a Dobó István tér!

Az Ünnep tökéletes alkalom arra, hogy megismerjük és megkóstoljuk az egri borokat, felfedezzük a borvidék sokszínűségét. A rendezvényen számos borvidéki pincészet mutatja be legjobb fehér-, rozé-, vörös- és pezsgőborait. Az ötnapos Ünnepen a borokhoz illő finom fogásokból is válogathatunk.

A VINO Kóstoló Ünnep a borok szerelmeseinek szentelt esemény, ahol átfogóan ismerhető meg az Egri Borvidék kínálata. Számos izgalmas és különleges bor vár az érdeklődőkre, amelyeket gondosan válogattak ki a helyi bortermelők. A borásszal való találkozás során megismerhetőek a pincészetek történetei, a termőhelyek jellegzetességei, valamint az adott borok készítésének folyamata is, így a látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek a borok világába, és még többet tudhatnak meg azokról az alkotásokról, amelyek a poharakba kerülnek. Ez az alkalom lehetőséget ad arra, hogy a közös érdeklődésünk, a bor szeretetében találkozzunk, és együtt ünnepeljük ezt a különleges világot!

Lőrincz György, borász

Eger mindig jó választás!

A városban egymást érik, olykor pedig közös dátummal egymást erősítik a színes események. A VINO Kóstoló Ünnepet az Utcazenészek Versenye és a Képzőművészeti Utcafesztivál is kíséri, hogy az élmény még teljesebbé váljon. Míg a Dobó téren a boroké a főszerep, addig a macskaköves utcákat bohém zenekarok és fülbemászó dallamok lakják be július 26. és 30. között.

Élje át ezt a felejthetetlen élményt, látogasson el Egerbe július végén és élvezze az egri nyarat, az egri borokat, az egri hangulatot! Az élmény köztünk születik!

További információk az egriborvidek.hu és a visiteger.com weboldalakon.