Egyiptom egyre sportosabb és minden eddiginél zöldebb

2022. 11. 03., 11:25am
Hatalmas volt az érdeklődés Egyiptom iránt az Utazás kiállításon

 

Luxor

Az Utazás 2022 kiállítás nemzetközi díszvendégeként Egyiptom nagy delegációval, sok újdonsággal és érdekes előadásokkal érkezett Budapestre.

Eddig is köztudott volt, hogy Egyiptom minden utazó számára tartogat valamit. A Világörökség részét képező helyeivel, lenyűgöző tengerpartjaival, gazdag kultúrájával, lélegzetelállító merülőhelyeivel, kivételes szépségű,felfedezésre váró tájaival olyan élményeket kínál, amikre nem is számítanánk egy mindössze háromórás repülőút után. Az Utazás kiállításon az is kiderült, hogy Egyiptom a sport- és ökoturizmus szempontjábólis vonzó úti céllá kíván válni, ahova nemcsak a nap és tenger, hanem a kulturális értékek miatt is érkeznek.

A félmaratontól az ejtőernyős és motoros tereprali versenyeken át a nyílt squash bajnokságig egyre több és nevesebb sporteseménytrendez a kellemes klímájú ország. Atavalyi 200 sportesemény közül kétségtelenül a legnagyobb torna a férfi kézilabda világbajnokság volt. 2017-ben az U19 női kosárlabda világkupának Sharm El-Sheikh adott otthont – az a tengerparti paradicsom, amely nagy fejlődésen ment keresztül a sportlétesítmények terén a közelmúltban. A 250 tengerparti szálloda többezer sportolót tud vendégül látni, akik luxus körülmények között, karnyújtásnyira pihenhetnek az olimpiai sztenderdeknek is megfelelő uszodai komplexumtól, a squash centrumtól, a kosár- és teniszpályáktól, a sportcsarnoktól, a műfüves focipályátólés az edzőteremtől.

„Egyiptom a fenntarthatóság éllovasa szeretne lenni a régióban”– jelentette be Ghada Samir Shalaby, turisztikai és régiségügyi miniszterhelyettes az utazásszervezőknek és újságíróknak tartott tájékoztatóján a Hungexpón. Gazdag sivatagi, hegyi és élővízi ökológiai rendszereik védelmében egyre több ökoturisztikai szempontot érvényesítenek az egyiptomiak: hozzájárulnak a nemzetgazdasághoz, fenntartható módon használják a természeti kincseket, a turizmusból származó bevételekbőla helyi közösségeket is támogatják. Shalaby beszámolt arról is, hogy elindítottak egy ahhoz hasonló osztályozási rendszert, mint a szállodai csillagozás, csak ez a hely környezettudatosságát hivatott osztályozni, és a szállodák melletta búvárcentrumok is megkaphatják. A„Green Star” bevezetésének hamar híre ment, már a magyar utazási irodák isgyakran érdeklődnek egy-egy hely öko-besorolása iránt.

Egyiptomnak, az Egyesült Nemzetekkel (UN) együttműködésben megvalósuló, 2016-ban bemutatott nemzeti fenntarthatósági fejlesztési stratégiájának (Egyptvision 2030) köszönhetően a turisták ma már olyan helyekre juthatnak el, ahová azelőtt idegennek nem volt esélye betekinteni. 30 nemzeti parkból 12 ma már látogatható, itt az utazó találkozhat a helyi közösségekkel, megkóstolhatja ételeiket és környezetbarát fogadókban szállhat meg.

Az ország fenntarthatósági törekvéseinek elismeréseként érkezik novemberbenaz ENSZ éghajlat-változási konferenciája, ismertebb nevén aCOP27 Egyiptomba, azon belül is Sharm El Sheikh városába, amelyet folyamatosan alakítanak át zöld településsé.

A tudatos infrastrukturális fejlesztés legfőbb letéteményese az új tervezett főváros (angolul New Administrative Capital, rövidítve: NAC) lesz. Egyiptomnak 22 fővárosa volt eddig a történelme során, de ez, a 2017. óta épülő, Kairó tehermentesítésére megálmodott metropolisz, talán mindegyiknél nagyobb fejlesztés: a NAC lesz a világ eddigi legnagyobb, célzottan épített fővárosa, amelynek 6.5 milliós lakossága minden szempontból fenntartható környezetben fog élni.

„Évek óta úgy zajlanak fejlesztéseink, hogy a történelmi emlékek és az új létesítmények is kivételnélkül látogathatóak legyenek a mozgássérültek számára is. Célunk, hogy ne csak a magasan képzett személyzet és a változatos éghajlat vonzza a turistákat hozzánk, hanem az is, hogy egy fenntartható és egyenlő esélyeket kínáló környezetben fogadjuk vendégeinket” – tette hozzá a miniszterhelyettes.  Országa iránt akkora volt a magyar közönség érdeklődése, hogy sorok alakultak ki a Luxor bejáratát idéző stand előtt. Az érdeklődőknek a nagykövetségegy tradicionális egyiptomi ételkóstolóval kedveskedett a kiállítás harmadik napján.