Egy kis Nápoly a város szívében

2019. 01. 06., 11:15am
Az olasz konyha alapvető eleme a tészta. Nincsen igazi olasz étkezés tészta fogás nélkül. Innen ered az étterem neve is, „Una pasta” (Na’ Pasta), azaz „egy tésztát szeretnék”

Az olasz konyha alapvető eleme a tészta. Nincsen igazi olasz étkezés tészta fogás nélkül. Innen ered az étterem neve is, „Una pasta” (Na’ Pasta), azaz „egy tésztát szeretnék”.

A KONCEPCIÓ

A Na’ Pasta Bisztro az  egyik leggazdagabb tésztakínálattal rendelkezik a városban. A házi készítésű casarecce, tagliatelle, spaghetti, maccheroni, vagy az eredeti olasz La fabbrica della pasta gragnano kézműves tészták (mint például Spaghetti al Mandolini, Elico Pene, Colone Pompei vagy a Mafaldine) is megtalálhatóak a kínálatban.

Természetesen az étterem gondolt azokra a vendégekre, akik nem fogyasztanak glutént. A tészták többsége gluténmentes alapanyagokból is kérhető.

A pizza választék igen széles, az eredeti olasz házi pizza mellett, megtalálható a fekete és a kamut lisztből készült pizza.

A fekete liszt egy természetes anyag, ami jellegzetes sötét színt kölcsönöz a kenyereknek és tésztáknak. Amellett, hogy páratlanul finom pizza tészta készíthető belőle, pozitív hatása, hogy a csökkenti az étkezések utáni puffadást.

A kamut ősi, tápláló gabona, amely Egyiptomból származik. A gabonafélék fáraójának is nevezik. Kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik. Mivel glikémiás indexe alacsony, a belőle készített termékek jól beilleszthetőek a cukorbetegek, diétázók étrendjébe. Segít a májnak a méregtelenítésben, kedvező hatással van az immunrendszerre, és könnyen emészthető.

A tésztaételek mellett az étlapon számos hús- és halétel isszerepel. A saláták gondosan válogatott bio, valamint organikus gazdaságokból származnak.

Az étterem koncepciójának másik lényeges pillére bemutatni, hogyan lehet az olasz ételeket élvezni mentesen is. Nem kell lemondani a jó olasz ételekről annak sem, aki valamilyen okból egy speciális diétát, vagy étrendet követ. A NA’ PASTA-ban mindenki megtalálja a kedvére valót. A mentes ételek is az eredeti, olasz ízeket idézik, egyszerű, de kiváló, prémium minőségű alapanyagokból.

A bistro ételek kínálatából elmaradhatatlan a burger, amely a NA’ PASTA étlapjáról sem hiányozhat. Sikerült eltérni a már megszokott burgerektől, így született meg az Italo Burger: prémium marhából készült húspogácsából, bio salátából, eredeti olasz sajtból és házilag készült buciból.

SPECIALITÁSOK

A rendkívül gazdag tészta és pizza választékon túl, fontos kiemelni, hogy a gluténmentes tészták is kimagaslóan finomak, egy hosszas kísérletsor eredményei. A tésztaételek mellett megtalálhatóak a steak húsok, a kacsa, a csirke, a bárány és a disznóhús is. Halkedvelő vendégek sem maradnak éhen, megtalálják a kedvükre valót.

Minden étel eredeti olasz recept alapján készül, és kiegészülnek Smanio séf kreativitásával.

Az étterem kedvez a champagne és borkedvelőknek is. A jól ismert magyar és olasz borok mellett olyan különlegességeket is tartanak, amelyek kevésbé ismertek a magyar vendégek számára. A Fizz bár gondosan összeválogatott repertoárral várja a buborék szerelmeseit. Kínálatában szerepel a Franciacorta, Champagne és a Cava is, csak hogy egy párat említsünk. A koktélbár kiváló, prémium minőségű szeszesitalokkal dolgozik. Tartanak olyan különlegességeket - kisebb családi lepárlók kézműves alkoholjait - amik még egyedibbé, karakteresebbé teszik az italkínálatot.

Az a’la carte étlap mellett 7-től 10 óráig bőséges reggeli menükkel kényeztetik a vendégeket. Tojásételek közül kiemelendő a frittata (zöldséges tojáslepény), egy igazi hamisítatlan olasz reggeli étel. Délben - elsősorban a környező irodákban dolgozókra gondolva - alakították ki a kétfogásos ebédmenüket, 1480 Ft-ért kínálva.

Június közepétől tervezik bevezetni az a la carte menü mellé egy heti, úgynevezett séf ajánlatát is, ezzel még változatosabbá, színesebbé kívánják tenni a kínálatot.

A SÉF

A vezető séf, Alessandro Smanio sokaknak lehet ismerős. Ugyanis mindamellett, hogy Budapest legjobb olasz éttermeiben dolgozott már, a TV2 Akadémia Itália című műsorában Rétfalvi Dóra oldalán mutatta meg a nézőknek az igazi olasz ételkülönlegességek elkészítését.

Alessandro Smanio az olaszországi Ferrara városából származik.  A tradicionális olasz ételek mellett mindig vannak új és kifinomult kreációi. Ötvözi az eleganciát, az olasz régiók egyediségeit, a kultúrát és az ízvilágot, ugyanolyan összetéveszthetetlen, egyedi stílusban, mint ami az éttermet és az egész étlapot jellemzi.

Alessandro a rejtett drágakövek felfedezésének szerelmese, aki úgy véli, hogy egy étel semmi a mögötte rejlő szuper csapat nélkül. Kiváló olasz és magyar kollégák dolgoznak a keze alá, de ő a konyha kulcsfontosságú embere, aki sok energiát és szeretetet ad a csapatnak. Itt olyan a konyha, mint egy igazi nagy olasz család.

KREATÍV, ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

A kreatív koncepció kialakításakor fontos volt olyan vizuális terv kidolgozása, amely „tipikusan olasz”, de nem sablonos, van benne eredetiség és jól érzékelteti a hely olasz voltát.

Az olaszok beszélgetéseinek, mindennapi életének alapvető eleme a gesztikuláció. Mindenre van kézjelük és szinte nincs olyan olasz, aki nem használná a kezét, miközben beszél. Az olasz beszéd, és az olasz kultúra része a kézjelek, gesztusok használata.

A beszéd közbeni gesztikuláció annyira olasz sajátosság, hogy ezt a sztereotípiát választotta a NA’ PASTA fő kommunikációs elemének Lakosi Richard és az L2Studio, akik az étterem kreatív koncepcióját dolgozta ki.

A tipikus olasz kézjelek megjelentek az étterem nyitás előtti gerilla kampányában, majd a nyitást követően a faldekoráción, az étlapon és a homlokzati irányítótáblákon is. A kreatív koncepció fő eleme, - amely logója is lett az étteremnek - a WTF kézjel, amit általában akkor használnak az olaszok, ha valaki olyasmit mond, aminek nincs sok értelme számukra.

A választás azért esett erre a kézjelre, mert ez az egyik leggyakrabban használt, jellegzetes olasz gesztus, amit gegnek is szántak, egyben érzékeltetve, hogy ez egy laza, nem feszengős, nem fine dining étterem. Sokkal inkább egy ízig-vérig olasz, a temperamentumos mindennapokat idéző, kellemes, laza, igazi olaszos hely. Szlogenjük az „EAT, DRINK, FEEL ITALIAN” is erre utal: egyél, igyál és érezd magad úgy, mint egy olasz.

ENTERIŐR

Habár az étterem minden tekintetben a lazaságra törekszik, mégsem egy kockás terítős, tradicionális kis olasz trattoria hangulatát kelti. A koncepció az volt, hogy egy kellemes, melegséget árasztó, de modern, minimalista belső teret alakítsanak ki, amely harmonizál az étteremnek helyet adó Iberostar Hotel hangulatával és designjával.

Harmat Anna belsőépítész, arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy az étterem enteriőrjében tükröződjön a természetesség, az egyszerűség és modernitás. Ezért használt elsősorban bőrt és fát a belső terek kialakításánál. Uralkodó anyag még a kő és a réz.

A természetes anyagok használata ugyanolyan fontos volt az enteriőr megalkotásakor, mint a NA’ PASTA konyhájában. A széles üvegablakok által a belső és a külső terek egyesülnek, így a vendégek a melegebb évszakokban kint is étkezhetnek a teraszon. A benti részen kb. 60 fő tud egyszerre leülni. A vendégtér kiegészül a hotelből is megközelíthető bárral, valamint a bejáratnál található fizz bárral. Bent egy látványkonyha teszi lehetővé, hogy a vendégek végigkísérhessék a szakácsok munkáját, ez még teljesebbé teszi az étkezés élményét.

Tavasztól kora őszig tehát a tágas terasz is várja a vendégeket, júniustól 120 férőhelyes kialakítással, amely a Szabadság térre és az interaktív szökőkútra néz. A NA’ PASTA terasza az egyik legnagyobb a központban. A terasz egy forgalomtól elzárt, csendes, nyugodt hely. Biztosítja az intimitást, de mégis központi helyen van a város szívében, ami szintén ritkaság a belvárosban.

www.napasta.hu / www.napasta.xsite.menu

A kóstoló ételsor                   

I. ELŐÉTEL:    

            pármai sonka, sárgadinnye

            bruschetta

            ricottakrém, cukkini

            caprese bufala           

II. TÉSZTA:      

            házi casarecci, pesto

            gluténmentes pennone con arrabiata

            Lafabbrica Elico Penne con salsa di Pomodorini           

III. PIZZA        

            mini Margherita

            mini fekete Na'Pasta

            mini kamut Diavola

IV. ITALO BURGER     

V. FŐÉTEL:      

            bébicsirke Diavola

            Omaha Tenderloin

            BIO Saláta mix

VI. DESSZERT:

           

Tiramisu

            Panna Cotta, erdei gyümölcs

            vanília krém

           

Ital: minden asztalra savas és mentes víz

Welcome Tattinger Champagne

Borok: Fehér Éliás, Olaszrizling vagy Vörös Coste di Moro Montepulciano - BIO