Egy igaz ember a háború viharában

2021. 29. 03., 12:10pm
A közelmúltban megjelent Monica Porter Halálos körhinta – Rácz Vali, a dizőz című könyve

A közelmúltban megjelent Monica Porter Halálos körhinta – Rácz Vali, a dizőz című könyve.

A göllei iskolaigazgató szép és tehetséges lánya, Rácz Vali 1936-ban Dohnányi Ernőtől átveszi az énektanári diplomáját. Ám sokak megrökönyödésére a katedra helyett a Negresco kávéház pódiumát választja. Jó döntését igazolja, hogy néhány év alatt ő lesz a Vigadó téri üvegpalota, a Hangli kedvence. Az országos népszerűséget azonban a rádió és a film hozza meg számára. Karrierje csúcsa a második világháború vészterhes időszakára esik. Bár az úri középosztály tagja, a Horthy-rendszer ünnepelt sztárja, mégis önzetlenül segíti a vészkorszak üldözöttjeit. Villájában titkos búvóhelyet alakít ki, s ezzel magát is halálos veszedelembe sodorja…

Az egykori gyönyörű díva örök ragyogása ott van abban az egyszerű mondatban, amit a Jad Vasem díjátadó ünnepségén mondott: Azt kérdezitek, miért tettem? A válasz egyszerű: nem találtam okot arra, hogy ne tegyem. (Karafiáth Orsolya)

 Az énekesnő leánya, a Londonban élő újságírónő, Monica Porter a történet szereplőinek beszámolói és édesanyja visszaemlékezései alapján izgalmas, fordulatokban bővelkedő, kitűnő kordokumentumot írt. Természetesen a kötet Rácz Vali szakmai munkásságát is bemutatja. A művész színházi és filmszerepeit, a pályakép fontosabb eseményeit Péter Zsolt színháztörténész összegezte.

/ Erdélyi Szalon Könyvkiadó /