Egy időben egy helyszínen három verseny

2023. 02. 10., 5:18pm
Véget ért a lovasok megmérettetése

 

Világkupa-fordulóval, kiváló díjlovasok és lovasterápiára járó gyerekek közös versenyszámával ért véget a Díjlovas és Lovasterápiás Verseny Fóton

Egy időben egy helyszínen három versenyt rendezett 2023. szeptember 29 - október 1. között a Magyar Lovasterápia Szövetség Fóton. A 19. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas és Lovasterápiás Verseny védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat volt. Egyedülálló megmérettetésről van szó, hiszen Európában csak itt szerveznek egyszerre Világkupa-fordulót és versenyt a fogyatékosággal élő gyerekeknek. Több terápiás versenyszám házigazdája Novák Katalin köztársasági elnök volt, a Gyermekmentő védnöke, de találkozhattunk Erdei Zsolt profi boksz világbajnokkal, Kövér Lászlóval, az NGYSZME elnökével, az Országgyűlés elnökével és Mátrai Mártával, az Országgyűlés háznagyával is.

Három napon keresztül külön pályákon, egymással párhuzamosan versenyeztek a magyar és külföldi díjlovasok, valamint sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő gyerekek. A legnépesebb pálya a lovasterápiás versenyszámok helyszíne volt. A három nap alatt 24 gyerekcsapat, összesen 145 gyerek mérte össze a tudását, 21 kategóriában. Külön versenyszámokat rendeztek többek között a látás- és hallássérült, a tanulásban és az értelmileg akadályozott, valamint a hiperaktív gyerekeknek. A terápiás verseny vasárnapi házigazdái Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Bíró Attila államtitkár voltak.

Az utolsó nap kedvenc száma az egészséges lovasokból és a lovasterápiára járó gyerekekből álló csapatok közös versenye volt. Ebben a vidám számban tökéletesen érvényesült a sport eszménye: a szolidaritás, a csapatszellem és a tolerancia. Mindenki győztes volt.

A terápiás versenyek összdíjazása, valamint a gyerekcsapatok ellátása és szállásköltsége nyolcmillió forintot tett ki; ez tudatosan több, mint az ép sportolók premizálása. Ezen felül a gyerekek még értékes ajándékokat is kaptak a Gyermekmentő támogatóinak köszönhetően.

A Díjlovas Versenyen vasárnap két pályán, 10 versenyszámban mérték össze a tudásukat a díjlovasok. Vasárnapra is jutott egy parádés Világkupa-forduló, az OTP Nagydíj Kűr, melynek névadó támogatója a magyar bank volt. A díjlovas versenyszámok házigazda teendőit ezen a napon Janza Frigyes nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Körmendy Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány kuratóriumi elnöke, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Bíró Attila államtitkár látták el. A nemzetközi és nemzeti versenyszámokban a három nap alatt összesen 21 országból érkeztek kiemelkedő hazai és külföldi sportolók, illetve bírók. A programok során összesen 54 lovas mérte össze a tudását 73 lóval.

A nemzetközi zsűri elnöke Bernard Maurel (Franciaország) volt, tagjai világbajnokságokon és olimpiákon, paralimpiákon bíráskodó tapasztalt lovas szakemberek. A verseny Chief Stewardja Joëlle Catherine Beier (Luxemburg) volt.

A verseny ideje alatt működött a Szolgálat fogorvosi busza is, ahol körülbelül 150 gyerek fogait vizsgálták át az önkéntes fogorvosok. A szűrés eredményeit átadták a felnőtt kísérőknek.

A gyerekeket – amikor épp nem lovagoltak – arcfestők, buborékfújó, lufihajtogató, kézművesek és ugrálóvár szórakoztatta.

A Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja HPV-tanácsadással várta a jelentkezőket.

A Nemzetközi Díjlovas Verseny vasárnapi eredményei:

Junior kűr verseny győztese: Kóródi Nóra (Magyarország), lova: Dancing Queen BC

Póni kűr verseny győztese: Szeivolt Hanna Titanilla (Magyarország), lova: Herzkoenig NRW

Fiatal Lovas kűr verseny győztese: Anna Prochazkova (Csehország), lova: Praestemarkens Quatero

Inter I. kűr verseny győztese: Michal Knoflicek (Csehország), lova: Dublin

Nagydíj Speciál CDI3* verseny győztese: Juan Rodriguez Carvajal (Spanyolország), lova: Meggle’s Boston

OTP Nagydíj WC győztese: Patrik Kittel (Svédország), lova: Bonamour

A Nemzeti Díjlovas Verseny vasárnapi eredményei:

Junior kűr győztese: Nagyházi Júlia (Xenophon Lovas Klub), lova: Dorian Gray

Intermediaire kűr győztese: Nagyházi Júlia (Xenophon Lovas Klub), lova: Don Deveraux

L9 feladat győztese: Tóth Lilien (Daniló Sportegyesület), lova: Renoir

Intermediate II verseny győztese: Kerekes Ágnes (Vajtai Elit LCSE), lova: Diamond

A háromnapos verseny főbb számait élőben lehetett követni a www.lovasverseny.hu oldalon.

 

A rendezvény főtámogatója az OTP Bank, kiemelt támogatók Magyarország Kormánya, az E.ON Hungária és a Magyar Telekom.

További támogatók: HM Sportért Felelős Államtitkárság, NSÜ Nemzeti Sportügynökség Zrt., Sportoló Nemzet Alapítvány, Waberer’s International Nyrt, Coop Üzletház.