Egy hónap, négy elismerés

2019. 30. 11., 3:00pm
2019 novembere volt a Fonó legsikeresebb hónapja. Megkapta a Magyar Brands díjat, a Womex Top Label díját, illetve a Magyar Fesztiválszövetség díjait.

2019 novembere volt a Fonó legsikeresebb hónapja. Megkapta a Magyar Brands díjat, a Womex Top Label díját, illetve a Magyar Fesztiválszövetség díjait.

Tizenhárom városban lebonyolított harminchat remek koncertet, megszervezett tizenöt felejthetetlen táncházi estet, amire összesen 3800 ember volt kíváncsi. Így foglalható össze számokban a Fonó – eddigi legszebb! – novembere.

Nemrég zárult a Héttorony Fesztivál a Fonó Kárpát-medencét körbejáró nemzetközi zenei-építészeti fesztiválja, ami rögtön, a napokban, meg is kapta a Magyar Fesztiválszövetség elismerő oklevelét. Ahogyan a ház másik saját szervezésű fesztiválja, a Budapest Folk Fest is.

Rétvári Bence, Márta István és a Fonó igazgatója, Horváth László

Ezáltal a két rendezvénysorozat bekerült az országos, kiemelten elismert, kiváló fesztiválok sorába. Az idei Héttorony Fesztiválon mintegy hetven a művész lépett fel a Kárpát-medence emblematikus helyszínein, tizenegy városban, a Makovecz Imre által tervezett épületekben.

2019-ben a gazdasági élet meghatározó szereplőiből álló Magyar Brands zsűrijétől ismét elnyerte a Fonó a legjobb magyar márka elismerést fogyasztói kategóriában, ezzel harmadszorra kapta meg a zeneház a rangos díjat.

A Fonó, mint kiadó az idei lemezsikerek alapján felkerült a WOMEX (World Music Expo) legjobb húsz kiadót listázó rangos nemzetközi Top Label válogatására. Itt egyedüliként képviseli nemcsak a magyar, hanem a teljes közép-kelet-európai piacot is. A SONGLINES egyetlen magyar kiadású lemezt listázott a 2019-es évet összegző Best Albums válogatásában, Lajkó Félix és a VOLOSI lemezét.

A Fonó Budai Zeneház, mint koncert- és táncházi helyszín is “toplistás” programot kínál: Csak az elmúlt hónapban olyan művészek adtak itt koncertet, mint a legendás tuvai torokénekesek, a Huun-Huur-Tu, a balkán toplistát vezető Sokratis Sinopoulos kvartettje, vagy az idén 35 éves Makám.

Sikerrel működik továbbra is a szegedi Fonó Klub rendszeres koncertekkel és táncházakkal, és novemberben sikeresen elindult a kolozsvári klub is a Rhédey Caféban, a Dresch Vonós Quartet koncertjével.

A Fonó munkatársai továbbra sem ülnek békésen a babérjaikon, hisz’ az év utolsó hónapjára is gazdag műsort állítottak össze. Egy esten Herczku Ágnes és bandája adventi koncertet ad Kubinyi Júlia népdalénekessel és formációjával.

A két ünnep között a ház vendége lesz a Berlinben élő, perzsa ütőhangszeres művész, Mohammad Reza Mortazavi, illetve fellép a Kerekes Band és a Zoord is.

Karácsonyi koncertet ad a Góbé, a Jazz elő-szilveszteren pedig a Gyárfás trió, Deseő Csaba, valamint az Elek István Quartet muzsikál. Egy különleges hangulatú estről gondoskodik a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, valamint Básits Branka az énekes és a Putripop. A Budai Zeneházban a legendás Fonó Folkszilveszterrel zárul az év.  Az ország legjobb évzáró táncházában Kodoba Márton 'Florin' és a Magyarpalatkai Banda, a Szászcsávási Zenekar, a Fanfara Complexa, valamint Balogh Melinda és az Erdőfű húzza majd a talpalá valót.

Az év végi lemeztermés is hasonlóan gazdagra sikerült. A napokban jelent meg Csík János és a MEZZO lemeze, valamint a Muzsikás együttes és az Amadinda közös albuma is.

Fotó: Magyar Fesztiválszövetség