Egy hiánypótló emlékfilm

2023. 05. 04., 5:01pm
Tóth János operatőr-rendezőről, a magyar filmgyártás legendás alakjáról

 

by Szendi Horváth Éva

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban egy különleges vetítés keretében került a közönség elé a Tóth János munkásságát bemutató A kinematográfus című egész estés dokumentumfilm.

A Medvigy Gábor és Bollók Csaba nevével fémjelzett A kinematográfus formabontó, hiánypótló emlékfilm Tóth János operatőr-rendezőről, a magyar filmgyártás legendás alakjáról. A film a „fény poétája”, a 2019-ben elhunyt Kossuth-díjas alkotó, a Nemzet Művésze kivételes személyiségét és az életmű legfontosabb állomásait idézi meg, a megszokottnál több és hosszabb – ráadásul immáron digitálisan felújított – filmrészlet felhasználásával.

Tóth János 1930-ban született, már az iskolás évei alatt magába szippantotta a mozi világa. A tolnai Rózsa Filmszínházban rolnizó volt és mozigépésznek is besegített. Az ekkoriban gyűjtött filmélmények egész életét meghatározták. Első amatőr filmjeit is ez idő tájt készítette. Ezt követően felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Eiben István és Hegyi Barnabás növendékeként 1954-ben diplomázott. Pályáját a MAFILM operatőreként kezdte, de a Pannónia Filmstúdióban is részt vett különböző filmek elkészítésében. A Balázs Béla Stúdió egyik alapító tagja. Huszárik Zoltán, Makk Károly és Novák Márk rendezők operatőreként maradandót alkotott.

Tóth János igazi mágus volt. A filmezés felfedezőinek útját járta, akik Lev Tolsztoj szerint: megsejtettek valamit a mozgás titkáról. Játékfilmjei, rövidfilmjei, érzékeny filmetűdjei kivételes vizuális képzelőerővel és tehetséggel megalkotott mozgóképek, melyeknek minden egyes filmkockája tisztelgés az ősmozi előtt. Életműve a magyar film kiemelkedő teljesítményei közé tartozik, amelyet a jelentőségéhez mérten azonban mind a mai napig kevesen ismernek és ismernek el. Tóth markáns stílusa, művészi progressziója, a film médiumának mélyreható ismerete, szeretete és tisztelete olyan alkotásokban testesült meg, amelyek nemcsak idehaza, de a világ minden táján elismerést érdemelnének.

A korábban a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a

Magasságok és mélységek című filmeket is bemutató JUNO11 - az életmű ápolását szeme előtt tartva - döntött az eredetileg tévéfilmnek készülő film felkarolása mellett, melynek meseszép képei nagyvászon után kiáltanak.

A forgalmazó a filmet eseményalapú vetítéseken keresztül tervezi terjeszteni.

A kinematográfus című dokumentumfilmet Medvigy Gábor és Bollók Csaba állította össze, producere Ferenczy Gábor és Muhi András. A  narrátor Molnár Piroska. A filmben megszólalnak Eötvös Péter zeneszerző, Gelencsér Gábor filmtörténész, Kardos Sándor operatőr, Vidovszky László zeneszerző és Soltész Judit, Tóth János élettársa. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Focusfox produkciójában készült.

A filmet a JUNO11 forgalmazza.