Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

2021. 02. 04., 11:10am
Budapest Quartet Weekend – Budapest Kvartett Hétvége 2021

Budapest Quartet Weekend – Budapest Kvartett Hétvége 2021 - Az Anima Musicae és a BQW online felületein: 2021. április 16-18. 

Anima Musicae Kamarazenekar

A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Az élő koncertsorozat valódi kuriózum a magyar koncerttermek kínálatában – az idei évben ingyenesen, online közvetítve – mivel évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében.

A Budapest Kvartett Hétvége évről-évre jelentős érdeklődés és szakmai siker közepette zajlik. 2021-ben a Budapest Quartet Weekend – BQW tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvorak köré épül. A romantikus szerző tizennégy teljes vonósnégyest, két vonósnégyes-tételt és a monumentális Ciprusok című szerelmi dalciklus átiratát készítette el kvartettre. Életművét végigkísérte a vonósnégyes műfaja és a vonós hangszerek iránti vonzalom. Leghíresebb műve az op. 96-os F-dúr Amerikai kvartett, amelyet rengetegszer játszanak a világ hangversenytermeiben.

Többi remekműve azonban kevesebbet hallható, összes vonósnégyese pedig szinte sehol nem csendül fel egy rövid időszakon belül, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló.

A komplexitás jegyében az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.

A fesztivál keretében minden évben fiatal tehetségek és meghatározó hazai kvartettek lépnek fel. Az idei év újdonsága, hogy néhány mű erejéig kitekintünk a vonósnégyesek világából; a nyitókoncert alkalmából, a Keller András hegedűművész vezette világhírű

Keller Kvartett, Várjon Dénes zongoraművésszel kiegészülve, adja elő a szerző A-dúr zongoraötösét.

Az idei év fellépői az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Deák Vonósnégyes, a Kállai Kvartett, a Kodály Kvartett, a Szervánszky Quartet, a Szigeti Quartet, valamint a művészeti vezető,

G. Horváth László hegedűművész együttesei: az Anima Musicae Kamarazenekar és a

Quartetto Speranza szerepelnek.

A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia és Bolla Milán, a Magyar Rádió munkatársai.

A programokat ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW - Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.

A klasszikus zenei fesztiválok ünnepi hangulatát varázsolják az érdeklődők otthonaiba a szervezők Budapestről, az egyetlen intim hangulatú szecessziós hangversenyteremből; a Nádor Teremből. A közreműködő együttesek a hazai koncertélet meghatározó alakjai, akiknek személyes varázsa reményt és kulturális feltöltődést ígér ezekben a nehéz időkben.

A fesztivál fontos és megkerülhetetlen fórumot jelent a hazai kvartetteknek, lehetőséget a fiatal együtteseknek.

BQW 2021 műsor:

Április 16. péntek - Ünnepélyes megnyitó

19.00 Keller Quartet és Várjon Dénes

 

Április 17. szombat 

11.00 Anima Musicae Kamarazenekar

14.00 Central European String Quartet

16.00 Deák vonósnégyes

18.00 Szigeti Quartet

20.00 Kállai Quartet

 

Április 18. vasárnap

14.00 Quartetto Speranza

15.30 Szervánszky Quartet

17.30 Kodály Quartet

19.30 Accord Quartet

 

Anima Musicae Kamarazenekar és G.Horváth László - Fotokredit: Felvégi Andrea

Keller Kvartett - Fotokredit: Marjai Judit - Zeneakadémia

Quartetto Speranza - Fotokredit: Pintér Balázs

A fesztivál kiemelt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Filharmónia Magyarország és a Nemzeti Kulturális Alap.