Egy évad - Tizenhárom bemutató

2023. 26. 03., 11:53pm
Musicaltől a thrillerig, balettől a koncertszínházig, operától a mesejátékig

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

Számos kedvelt műfajt felölel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2023/24-es évada.

Az új évadhoz új szlogen dukál, amellyel a teátrum a kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihályról kíván megemlékezni. A reményhez című vers a költő egyik legjelentősebb műve, ami magában foglalja a vezetőség és a társulat reményét, hogy az elmúlt évek nehézségei után végre akadálymentes évad következhet. A 2023/24-es évad szlogenje: Égi boldogsággal fűszerezve. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ezzel a szellemi munícióval tekint a jövőbe.

Cseke Péter direktor

-Nagy büszkeség számomra, hogy a negyedik igazgatói ciklusom első évadtervét adhatjuk most át, - kezdte beszédét Cseke Péter direktor az évadbejelentő tájékoztatón. - Bátran állíthatom, hogy a mögöttünk hagyott időszakban – több turnusban – jelesre vizsgáztunk alkalmazkodókészségből. Nem szeretnék már sokat beszélni a korábbi krízisekről, a legfontosabb, hogy minden reményünk szerint a nehéz időszaknak vége, és nem lesz több megszorítás, nem kell újra bemutatókat elhagynunk. Köszönetemet szeretném kifejezni a közönségünknek, akiknek az újbóli kiállása mellettünk igazán megható. Lényegében a legutóbbi újra nyitás pillanatától fogva itt vannak velünk, és élettel töltik meg mindhárom játszóhelyünk nézőterét.”

Ismét nagyszínházi musicallel indul az évad

-Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy akad néhány olyan hagyomány, amit érdemes követnünk: például azt, hogy az évadot egy grandiózus musicalbemutatóval kezdjük a nagyszínházban. Ez az Elisabeth és a Kőszívű esetében szenzációsan sikerült, így a jövő évadot Az Ég tartja a Földet című musical nyitja majd. A kamaraszínházban pedig ugyanilyen hagyományt teremtett az, hogy egy nagy sikerű vígjátékot mutatunk be az évad elején. Jelen esetben a Ne most, drágám! című bohózatot. Ezután pedig egy óriási, hosszú hónapokon át tartó munka következik, míg eljutunk az évadterv végéig, – fogalmazott Szente Vajk főrendező.

Szente Vajk főrendező

A műsortervben a „mozis” történetek kerültek reflektorfénybe: négy olyan előadás is található a repertoárban, amelynek alapja filmforgatókönyv. A jól ismert címek mellett a kísérletezőkedvnek is teret hagytak. Az évad végén különleges előadás vár a színházbarátokra, amely a koncert és a színház izgalmas elegyével csábítja a nézőket.

-A 2023/2024-es évad olyan izgalmas sokszínűségben fog megvalósulni, ami minden színházi alkotóművész számára örömöt és kihívást jelent majd egyszerre. Egymás mellett látni és játszani klasszikus magyar és kortárs hollywoodi filmsikerek színpadi adaptációit. Valamint olyan szerzőket, mint Csokonai Vitéz Mihály és a drámairodalom óriása, Anton Pavlovics Csehov, olyan lehetőségeket vetít elénk, amelyekkel nézőink és magunk örömére egyaránt tehetünk, – fejtette ki gondolatait Sipos Imre prózaitagozat-vezető, aki a gyermekeket örvendezteti majd meg A kis herceg című mesejáték rendezésével.

Két új rendező érkezik Kecskemétre

A kecskeméti közönség által már jól ismert rendezők, Barta Dóra, Cseke Péter, Jankovics Anna, Kovács Lehel, Pataki András, Szente Vajk és Szerednyey Béla mellett két új rendezővel ismerkedhetnek meg a nézők az új évadban: Márkó Eszterrel és Lévay Viktóriával.

Lévay Viktória elárulta, egy újabb álma vált valóra azzal, hogy vidéken rendezhet. A kecskeméti társulattal megilletődve, de izgatottan készül a közös munkára.

-Egy művészembernek, különösen egy nőnek ritkán adatik meg, hogy élete során legalább egy ember olyannak lássa őt, amilyen igazán ő maga. A Naptárlányok egy nagyon régi szerelem számomra; egy csodálatos történet, ami korban hozzám hasonló, ötvenes nőkről szól. Szeretném megmutatni, milyen óriási változások történnek ebben az életszakaszban egy nővel. Bízom benne, hogy sikerül majd a hölgyeket nem a testi, hanem a lelki levetkőzésre ösztönöznöm, hiszen a darab tulajdonképpen erről szól”, – osztotta meg elképzeléseit Lévay Viktória.

-A női rendezők hangsúlyosabban jelennek meg a jövő évadunkban. A stúdiószínházban, a kamaraszínházban és a nagyszínpadon is lesz egy-egy darab, ami női rendező megfogalmazásában kerül színre, ehhez társul a Barta Dóra által koreografált balettelőadás, – emelte ki Galambos Attila irodalmi vezető.

Pataki András, a teátrum művészeti vezetője ismét nagyszínházi előadást rendez: -Shakespeare… Shakespeare fogalom. Szerelmes Shakespeare! Izgalmas kaland! A Rómeó és Júlia képzelt teremtéstörténete. Képzelt valóság? Maga a színház, – vetíti előre.

10 éves fennállását ünnepli a Kecskemét City Balett

-Az immáron 10 éves Kecskemét City Balett a jubileumát ünnepli az évadban, amelynek során az új táncszínházi bemutatón kívül az eddigi évek legemlékezetesebb momentumait is felidézik majd, különböző eseményeken”, – ismertette a jövő évadra vonatkozó terveket Barta Dóra művészeti vezető.

A balett bemutatója a Carmina Burana lesz, Barta Dóra rendezésében és koreográfiájában, mely Carl Orff zeneszerző kimagaslóan legnépszerűbb alkotása, egyben elsöprő erejű zenemű. A táncművészek továbbá az eddigieknek megfelelően a színház zenés produkcióiban is nagy részt vállalnak személyes közreműködésükkel.

-A balettegyüttes igyekszik az elmúlt 10 évének legszebb pillanataival és rengeteg meglepetéssel kedveskedni a táncszerető közönségnek”, – hangsúlyozta Barta Dóra.

Repetázhatnak a nézők az adventi koncertből

Károly Kati zenei vezető elárulta: a következő évad zenés bemutatói tükrözik azt a törekvést, hogy a teátrum a lehető legtöbb műfajban kínáljon magas nívójú előadásokat a kecskeméti közönség számára.

-Új magyar musical, zenés vígjáték és olasz vígopera is megtalálható a 2023/24-es évadtervünkben, továbbá a karácsonyi ünnepkör részeként ismét adventi koncerttel készülünk zenekari és énekkari művészeinkkel, – tért ki a zenei tagozatot érintő jövő évi feladatokra.

A 2023/24-es évadban is műsoron marad: A miniszter félrelép, a Luxemburg grófja, az Elisabeth, a Kököjszi és Bobojsza, valamint a Tigris és hiéna.

A miniszter félrelép

A bérletek következő évadra április 25-től kedvezményes áron válthatóak, illetve újíthatóak meg.

Fotó: ifj. Háry Péter