„Egy csepp Itália " a római korból a Balaton mellett

2022. 29. 05., 9:23pm
Nem messze a Balaton északi partjától, Veszprém közelében található Baláca. Miről híres? A Villa Romana műemlék falai, épületei, mozaikjai teszik közismertté.

 

Veszprém - Balaton  lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, ennek kapcsán jókora érdeklődésére számíthat Balácaés kincsei.

A Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca jelenleg Magyarország legnagyobb látogatható római kori villagazdasága. A Közép-Európában is páratlan római kori emlék Veszprémtől és a Balaton parttól is alig 10 km-re, Nemesvámos és Veszprémfajsz települések között található.

A Balaton-felvidék festői tájában – az egykori Pannonia Provincia területén – 1904-ben földművesek bukkantak a szántóföldben rejtőző római kori épületegyüttes maradványaira. 1976 óta folynak rendszeres régészeti feltárások, 1984-ben nyitotta meg a kapuit a régészeti park.

A rómaiak már az 1. században megjelentek Balácán. Feltehetően egy veterán légiós katona volt az első tulajdonos. Az alapjában kis birtok a 2-3. században hatalmasra nőtte ki magát, a 4. század végéig. A villagazdaság valójában egy római kori majorság volt, ahol mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak az emberek. Emellett valószínűleg a kézművesség is jelen volt a gazdaságban.

A központi lakóépület és a különböző gazdasági épületek egykor közel 55 hektárnyi területen helyezkedtek el, ebből jelenleg közel két hektár látogatható.

A föld birtokosának lakóházát és központi gazdasági épületeit szabálytalan trapéz alaprajzú, 10 hektárt lezáró, kőfal vette körül, ez képezte a gazdaság belső magját. A lakóházhoz fürdők, fogadóhelyiségek, gazdasági épületek, és egy díszkert csatlakozott. Továbbá itáliai mintára épült római temetkezési hely (halomsír) is tartozott a kerítésfalon kívül. Ez a háztól kb. 500 méterre található, romjai ma is láthatóak.

A lapidárium folyosóján az előkerült kőmaradványok vannak kiállítva.

A feltárt négy csodálatos mozaikpadló közül három az eredeti helyén maradt. A negyedik, közel 70 négyzetméteres darab a Magyar Nemzeti Múzeum Kőtárában látható, de pontos másolata Balácát díszíti.

A Villa Romana logoja az egyik, helyben maradt mozaik középső képe.

A „vörös ebédlő” falfestmény gazdag életet feltételez. Nemcsak az épület és az ebédlő, hanem egy terem nagyságú fogadó helyiség mutatja az itt éltek nagy gazdagságát. Ebben a fogadó helyiségben lehettek annak idején a hatalmas lakomák.

Pamlag jellegű alkalmatosságon fekve – ülve lakomáztak, a szolgák terített asztalokon cipelték be az ételt, ez volt a római szokás.

Egy konyha is előkerült, tűzhellyel. Láthatóak a padlófűtés nyomai, egy egyszemélyes fürdő, ami vélhetően a ház uráé volt.

Az épületben - többek között - egy 2. századból való pincét is feltártak teljes felszerelésével.

 

Az ismereteket vezetésen adják át a Villa Romana munkatársai, ha kell idegen nyelveken is.  Aki kíváncsi, millyen volt itt az élet annak VR szemüveg áll rendelkésére, amivel jobban megismerkedhet a Villa Romanaval.

Idén ismét tartanak nyári táborokat is az ifjúságnak.

Ám, amire most igazán készülnek a 2023. Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa esemény. Sok még a tennivaló, hogy jövőre még több látnivalóval tudja fogadni a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca az ide látogatókat.