Egészséges ételek, de kevesebb halászlé idén a karácsonyi asztalon

2022. 29. 11., 9:42pm
Egy nemzetközi kutatás szerint a magyarok leginkább a magas élelmiszerárak miatt aggódnak

 

Gesztenyés pulykarolád karamellizált körtével

 A Cookpad karácsonyi gasztrotrend kutatást végzett három európai országban idén novemberben. A felmérés célja az volt, hogy feltérképezzék a spanyolok, a görögök és a magyarok főzési szokásait az ünnepi időszakban. Kiderült, hogy a magyarok kétszer is átgondolják, hogy mit főznek és esznek idén decemberben a megemelkedett élelmiszerárak miatt, és ez a jelenség a fiatalabb generációkat foglalkoztatja leginkább. A Cookpad felméréséből kiderült, hogy 3-ból legalább 1 magyar azt tervezi idén, hogy az ünnepi időszakban egészséges fogásokkal készül a vendégei számára.

  • A felmérésben résztvevők 42%-a az ételárak miatt aggódik a legjobban, ezért csak egy ünnepi vacsorát tervez idén
  • A Z generációt képviselők 53%-a, míg a milleniálok 47%-a aggódik leginkább az egyre növekvő élelmiszerárak miatt
  • A Cookpad csapata összegyűjtötte a legjobb tippeket és összeállított egy speciális menüt is, aminek segítségével spórolhatunk a karácsonyi vacsora kiadásain

Nem titok, hogy az emberek fejében a megemelkedett megélhetési költségek járnak már akkor is, amikor az ünnepi bulikat tervezik: 4-ből legalább 1 válaszadó (28%) már alapból dupla vagy tripla étkezési költségekkel számol.

A Cookpad Karácsonyi Gasztrotrend felméréséből, – amelyet három európai országban vizsgáltak, hogy fényt derítsenek az ünnepi főzési szokásokra – az is kiderült, a magyarok kevesebb, mint fele (42%) legfeljebb egy ünnepi vacsorát tervez az idén, karácsonykor vagy Újévkor. Ezt azt jelzi, hogy már akkor is az élelmiszer árak miatt aggódunk, ha ünnepekkor egy ízletes fogással szeretnénk a szeretteinknek kedveskedni. A kutatásban részt vevők 35 %-a ugyanis komolyan mérlegeli a finom fogások anyagbeszerzési költségét.

A magyarok jobban aggódnak a költségek miatt (40%), mint például a görögök (29%), illetve a spanyolok (30%), és a megélhetés is leginkább a magyar fiatalokat foglalkoztatja. A decemberi hónapban a Z generáció képviselői 53%-a, míg a milleniálok 47%-a tart az egyre növekvő élelmiszeráraktól.

S hogy mit is tervezünk főzni és enni idén karácsonykor?

A tradicionális halászlé talán már fel sem kerül a karácsonyi menü listánkra ebben az évben, mivel a „legkevésbé kedvelt ünnepi étel minősítést” kapta a kutatás alapján. Érdekes módon szorosan követi ezt a fogást a vadas marha és a kocsonya is, a kevésbé kedvelt menük között.  Habár az édességek, a desszertek és a húsételek még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, a megkérdezettek 37%-a tervezi, hogy inkább kipróbál új recepteket a tradicionálisak helyett, 39%-uk pedig egészséges ételeket szolgálna fel a vendégeknek.

A tradicionális ünnepi menü megváltoztatása is lehetséges módja a pénzspórolásnak. 5-ből 2 válaszadó (40%) azt tervezi, hogy változatosabban főz és étkezik majd az ünnepi időszakban. A változatos ételek a Z generáció képviselőinek a legfontosabbak. A 18-24 év közöttiek közül 10-ből egy azt nyilatkozta, hogy tavaly egész decemberben ugyanazt ették.

,,Az ünnepi időszak arról szól, hogy összejövünk, közösen ünneplünk a szeretteinkkel, és  természetesen élvezzük a jobbnál jobb ételeket. Idén viszont a magyarok sokkal tudatosabban igyekeznek csökkenteni az ételek vásárlásából adódó kiadásaikat. Minden kicsi számít, ezért kigondoltunk egy speciális karácsonyi menüsort, amely tartalmazza a kedvenceket, emellett pedig ízletes és egészséges is. Mindez csupán 2148 forintba kerül, ami éppen a fele annak az összegnek, amit az év ezen időszakában szoktunk fizetni egy-egy ünnepi fogásért.” - mondta Varga Gábor, a Cookpad recept feltöltő platform magyarországi vezetője.

Varga Gábor

A Cookpad néhány szakértői tippel is segíti a pénztárcabarát karácsonyi menü elkészítését:

  1. Helyettesítsük a drágább hozzávalókat - például a halat - zöldségekkel!

A tradicionális halászlé a legkevésbé kedvelt étel decemberben. Miért ne helyettesíthetnénk inkább sütőtökkrém levessel?

  1. Használjuk fel ugyanazt a hozzávalót többféle módon!

A változatosság izgalmas lehet a vendégek számára, és ha kreatívan használjuk fel az alapanyagokat, még az ételpazarlást is csökkenthetjük.

  1. Kérj a Mikulástól airfryert!

Az airfryer segítségével 50%-kal gyorsabban készíthetsz el ételeket, mint hagyományos sütővel, emellett 36%-kal több energiát megtakaríthatsz. A Cookpad oldalán majdnem 100 darab airfryer segítségével készült receptet próbálhatsz ki.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a Cookpad 4 fogásos speciális karácsonyi menüje, ami fejenként kevesebb, mint 2150 Ft-ba kerül:

Weboldal: https://cookpad.com/hu
Instagram:
https://www.instagram.com/cookpad_receptek/
Facebook:
https://www.facebook.com/cookpadreceptek

 

*Az étlapon szereplő ételekhez szükséges hozzávalók árának megállapításához a 2022. november 21-én aktuális legolcsóbb kereskedelmi árakat vették figyelembe.