Egész nyáron bámulatos a kertben a gyep

2021. 08. 04., 5:25pm
A tavasz beköszöntével minden családi háznál megszaporodnak a kerti munkák. Ám az emberek hajlamosak jóval kevesebbet foglalkozni a gyepápolással, mint amennyire az megérdemelné.

A tavasz beköszöntével minden családi háznál megszaporodnak a kerti munkák. Ám az emberek hajlamosak jóval kevesebbet foglalkozni a gyepápolással, mint amennyire az megérdemelné.

Pedig a gyep magától nem lesz bársonyos haragoszöld, és sokkal több energiát kell rá fordítani, mint a többi növényre.

Molnár Gábor Éva kertészmérnök összeszedte azokat az aranyszabályokat, amelyek betartásával elérhetjük a kívánt színvilágot. A szakértő szerint, ha megfelelően végezzük el a gyepszellőztetés, a talajjavítás és a gyep-tápanyag bevitel munkálatait, és mindezt környezettudatosan tesszük, akkor nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

A hosszú, sötét, téli hónapok után újra itt a tavasz, és ezzel egyidejűleg a természet is újra életre kel. Ez nem kevés feladattal jár ez a kertes házban élők számára, hiszen sok mindenre kell egyszerre odafigyelni! A legtöbben részben vagy teljes egészében kihagyják a gyepápolási teendőket, mondván: a fű magától is szép tud lenni, nincs szüksége törődésre. Ez viszont egy olyan tévhit, amit el kell oszlatni. A gyep kényes „jószág” a mi kontinentális éghajlatunkon.

Molnár Gábor Éva kertészmérnök felhívta rá a figyelmet, hogy a téli időjárási körülmények között a gyep is ugyanolyan igénybevételnek van kitéve, mint az örökzöldek. Tehát fontos regenerálódnia, és ebben magunknak is szerepet kell vállalnunk.

kertfuvesites.hu szakértője arról beszélt, hogy a gyepápolás kezdetét nem lehet napra pontosan behatárolni, hiszen az nagyban függ a hőmérséklet-változástól. Éppen ezért fontos időben felkészülni a folyamatokra, és már kora tavasszal szükséges beszerezni a megfelelő eszközöket, tápanyagokat, talajjavítókat.

„Tavasszal első körben késes gyepszellőztető géppel kell meglazítani a talajt. Ez a szerkezet akár fél centiméterre is felkarcolja a talaj felszínét, ezáltal újrasarjadásra készteti a fűszálakat. Az elhalt részektől, a képződött filcrétegtől ily módon megszabadulunk. Egy hasonlattal élve olyan ez, mint amikor tavasszal megnyírják a birkákat, hiszen idővel új, puha bundájuk nő majd” – magyarázta el Molnár Gábor Éva, a kertfuvesites.hu tulajdonosa.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a gyepszellőztetéssel lezártnak tekintik a munkát, pedig az önmagában nem sokat ér. A  szakértő szerint - mivel ilyenkor nyitott a talaj - ez a legalkalmasabb időpont elvégezni a talajjavítók kiszórását, a gyep tápanyagozását, az esetleges betegségek megelőzése és a gyep regenerálódása érdekében.

„Ebben a folyamatban erősítjük meg a növény és a talaj kapcsolatát, aminek köszönhetően az esztétikum is kézzel fogható lesz. Azt a haragoszöld színt kapjuk, amit a magyarok imádnak. Mi már környezettudatos termékekkel végezzük el a tavaszi megújítást, melyekkel egyáltalán nem szennyezzük a talajvizeket” – fogalmazott.

Mint mondta, a tápanyaggal nagyon könnyen rásegíthetünk a gyep regenerálódására, ami egy középkategóriás kertnél is igen látványos eredményt tud hozni.

Molnár Gábor Éva azt tanácsolja, hogy konzultáljunk szakértővel, mielőtt hozzálátunk a gyepápolási folyamathoz. Kollégáival együtt telefonon vagy akár személyesen is adnak tanácsot, felmérik az esetleges problémákat, és ami a legfontosabb: feltárják az okokat.

„Teljesen felesleges elszórni bármilyen tápanyagot a gyepben, ha nem is tudjuk, mi okozza a sárgulást. A tulajdonossal közösen felmérjük, hol történhetett adott esetben hiba, mire van szüksége a fűnek, majd ezek megértése után javaslatot teszünk a további teendőkre. Mivel szívügyünknek tartjuk a környezetvédelmet, próbálunk olyan megoldással előállni, ami egyáltalán nem árt a természetnek, az embernek, de csodaszép lesz tőle a gyep” – tette hozzá.

Az idei évben a talajerő-gazdálkodás (talaj humuszkészlet-gazdálkodás) került fókuszba a kertfüvesítés háza táján, a tavalyi mikrobiom támogatással karöltve. Mert huminsavak nélkül a talaj természetes talajerő hiányában nagyon szegényen szolgáltatja a tápanyagot a növényeknek. Az ezt célzó, webáruházukban megtalálható új és különleges megoldásról (Humin Garden Plus granulátum) nagy büszkeséggel mesélt a mérnökasszony.