Egész nyáron Várkert Bazár!

2022. 31. 05., 11:01pm
Műfajok találkozása

 

A Várkert Bazár „Műfajok találkozása” szlogennel indítja el nyári programsorozatát, hogy bemutassa azt a minőségi és sokszínű kulturális élménycsomagot, amely sajátos színekkel egészíti ki a fővárosi kínálatot szeptember közepéig.

Sikota Krisztina és Nyemcsók János énekes

A programsorozatról és a Várkert Bazár nyári céljairól Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese beszélt.

A rendezvényeket ismertették:

 • Juhász Anna irodalmár, a Várkert Irodalom Aposztróf sorozatának szerkesztő-műsorvezetője mesélt az irodalmi szenzációnak számító Márainé Lola naplójának különleges, zenés irodalmi színházi formában tervezett kötetbemutatójáról.
 • Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere mutatta be a kultikus zenekar szabadtéri nagykoncertjének részleteit.
 • Tárnok Zsanett pszichológus a lélek METSZET sorozat szezonzáró eseménye kapcsán az öltözködés pszichológiai erejéről beszélt.
 • Farkas Izsák hegedűművész az Electric Lounge című, új zenei sorozatunk keretében megvalósuló koncertjéről mesélt.
 • Nyemcsók János énekes a nyári programsorozatunkat záró Piramis koncertről árult el néhány érdekességet.

Részletes műsor a www.varkertbazar.hu oldalon!

Kiemelt programok a Várkert Bazár nyári kínálatában

 Sorozatok rendhagyó szezonzárása

 • Június 13-án Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész férfi és nő kapcsolatát tárja felMárai Sándor életművében„Az emberek szeretettel ölik egymást…” című esten. Irodalmi részletekben elevenedik meg a két nem válsága, egymás megértésének nehézsége, felvillan a szerelmes és szenvedélyes Márai, ésaz odaadás, hiszen „ahol ember van, ott titok van”.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/az-emberek-szeretettel-olik-egymast

 • Gyakran emlegetjük, hogy „nem a ruha teszi az embert”, mégis nagy szerepe van megjelenésünknek a rólunk kialakult képben. Mit üzenünk ruháinkkal és hogyan változtatják döntéseinket, vagy éppen mit jelez az öltözködésünk? Dr. Tárnok Zsanett pszichológus
 • A lélekMETSZETjúnius 16-i estjén Epres Panni modell és dr. Szolnoki Nikolett divatpszichológus beszélget Szily Nóra műsorvezetővel.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/lelekmetszet-2

 • Megelevenedik az eddig a nagyközönség számára ismeretlen Márainé vagyis Matzner Lola Betűbe zárva című naplója június 21-én. Lola három évtizednyi naplója egy élet, tele nehézséggel, egy világ, tele miszticizmussal, álomfejtéssel, a női lélek mélységeivel és egy ismeretlen képpel Márai Sándor íróról. Juhász Anna irodalmár beszélgetése zenés felolvasószínházzal gazdagított irodalmi est Ötvös Anna szerző-kutatóval, Hegyi Barbara és László Zsolt színművészekkel, és a zongoraművész Szakcsi Lakatos Bélával.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/betube-zarva-marai-ilona-vilaga-0

 • Tesla csodáktól az önjáró traktorig járjuk körbe az E-mobilitás témakörét a június 27-i Szédületes Tudomány eseményén Gundel Takács Gábor műsorvezetésével.Izgalmas szakértői beszélgetések és a közönség interaktív bevonása mellett elektromos járművek sora fedi fel titkait. Kiderül, hogyan boldogulna egy önvezető autó Borsodban, és mi is pontosan a „Tesla-buborék”.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/szeduletes-tudomany-e-mobilitas

Zenei nagyszínpad

 • Zenében szabadon - Szimfonikusok és a jazz címmel a június 10-i koncerten a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a két stílust ötvöző repertoár legnívósabb műveivel szórakoztat, a Tálas Áron Trió pedig saját reflexiókban szövi tovább a klasszikusokban feldolgozott jazztémákat az ezerarcú Balog József zongoraművésszel és a rendkívül innovatív Dubóczky Gergely dirigálásával.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/zeneben-szabadon

 • Június 11-én a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó lép a Várkert Bazár zenei színpadára. A hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese várja rajongóit egy igazi Ifipark hangulatot visszaidéző buliba Menyhárt Jenő, a magyar underground zene emblematikus alakjának vezetésével.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/europa-kiado

 • Áron András Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas zenész nagyzenekari projektje, a The Black CircleOrchestra lép fel július 27-én. Country és blues hangzású dalait most több hangszerrel kiegészítve, még színesebb hangzásvilággal adja elő a hazai zenei életből jól ismert, neves művészek társaságában.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/aron-andras-the-black-circle-orchestra

 • Várhatóan szeptember 24-én zárja nyári sorozatunkat a Piramis lemezbemutató koncertje.A megújult zenekar visszatér legendás koncertjének helyszínére, hogy élőben is felcsendüljenek legutolsó koncertfelvételük most májusban megjelenő albumának szintén legendás dalai.

Balatoni reflexiók és Múzeumok Éjszakája

 • Balaton RETROspektív - Június 11-től augusztus 22-ig a Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján, népszerű szabadtéri kiállító helyszínünkön közös balatoni emlékeinket idézzük meg. Bemutatjuk a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek tárgyi kultúráját, strand- és kempingkellékeket, és archív fotóemlékeket, amihez családi fotókat is várunk a közönségtől. Célunk nem csupán az emlékezet megmozgatása és a nosztalgikus atmoszféra újrateremtése, hanem a jelenünket is meghatározó emlékekre való reflektív rátekintés. A Várkert Mozi vetítésein retró balatoni magyar filmek is kísérik a kiállítást.
 • Június 25-én tárlatvezetésekkel és tematikus sétákkal csatlakozunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. A főváros ékszerdoboza sétán lehet bejárni a Várkert Bazár zegzugos épületegyüttesét, míg A pincétől a padlásig séta a Dísz téren lévő De la Motte-Beer-palotát mutatja be az érdeklődőknek, ahol üvegművészeti kiállítás is nyílik. A Budavári Palota déli összekötő szárnyában komolyzenei kíséret mellett fedezhető fel a Szent István-terem lenyűgöző iparművészeti csodája és a Palotanegyed egykori és mai újjászületését bemutató A Hauszmann-sztori kiállítás. A Várkert Bazár déli palotájában található Új világ született című tárlatonrendhagyó vezetést tart Juhász Anna irodalmár, valamint Zólyomi Zsolt parfümőr, az első világháborús kiállítás illatvilágának megteremtője. A Gloriette-hez vezető rámpán Balaton RETROspektív szabadtéri kiállítás várja a közönséget, és a magyar tenger nosztalgiájához kapcsolódik a Várkert Mozi A Pogány Madonna és a Balaton Method koncertfilmvetítése a Szárazárok Színpadon.

Összművészetfiatal energiákkal

 • YBL POP – Új sorozatunk izgalmas, nagyközönség számára ritkán hallható könnyűzenei produkciókat mutat be. Különleges dalszerzői párosításoka hazai zenei élet tehetségeivel.
  • Elsőként a FlangerKids&Laihoestjét június 18-án experimentális hangzások, kozmikus gitárriffek és finom, alaposan kimunkált vokálok mellett a Lajhó Dorka fémjelezte melankolikus alternatív art pop és indie-folk határozza meg.
 • ElectricLounge–Szintén új sorozatunkban az elektronikus alapú, dallamos harmóniával kapcsoljuk ki a feszültséget a tökéletes lounge-koncertélvezethez. Ajánljuk a kíváncsiaknak és mindazoknak, akik követték év közben a Várkert Akusztik sorozatunkat, és most szívesen hallgatják a hazai elektronikus szcéna nagy öregjeit és legújabb tehetségeit egyaránt.
  • A sorozatban elsőként június 24-én Follow the violin&Fman címmel rutinos live act duo lép színpadra, Farkas Izsák hegedűművész és Molnár Tibor énekes feldolgozásokkal, saját dalokkal és improvizációs elemekkel készül.

Farkas Izsák hegedűművész

https://varkertbazar.hu/esemenyek/followtheviolin-fman

 • Augusztus 11-én Zságer Balázs lép fel a Transcendent Waves című estjével.Liveactek, amelyek elektronikus dallamvilágával a zene spirituális, transzcendens vetülete kerül előtérbe tökéletes lounge-koncertélményként.
 • Július 12-én Klasszik Lasszó - Magyar szakítós címmel jelentkezik egy izgalmas formációból álló irodalmi koncert, amely westerntörténetbe ágyazva keres válaszokat arra, hogy mi történik velünk, és miért. Czinki Ferenc író és Vitáris Iván zenész mellett fantasztikus zenei előadók és slammer is tagja a csapatnak.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/klasszik-lasszo

A táncművészet sokfélesége

Július 26-án A Tenkes kapitánya kerül színre a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. A népszerű történelmi kalandfilm nyomán táncban elevenedik meg a Rákóczi-szabadságharc, miközben az előadás megidézi a kuruc kor zenei- és mondavilágát a hazai néptánckincs bemutatásával.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/a-tenkes-kapitanya

Szabadtéri élmények

 • Várkert Jóga - A Várkert Bazár különleges szabadtéri helyszínein várjuk a jóga szerelmeseit. Kéthetente jelentkező sorozatunk június 6-án indul Sugár Bertalannal, aki a Gokul metódus gyakorlatait mutatja be. Június 20-án Lugosi Dóra Luigi nevű kutyájával várjaa VinyasaKrama irányzat foglalkozására a jógaszerető gazdikat jól nevelt kutyájukkal.
 • Várkert Mozi – Népszerű vetítéseink kéthetente az elmúlt évek legjobb magyar alkotásaival jelentkeznek, angol felirattal. Alkotói beszélgetések vezetik fel a filmeket, betekintve a kulisszák mögé.