Egész napos tea party - A Tea Napja 2018.

2018. 08. 01., 11:10am
Bár a tea a világ egyik legkeresettebb árucikke, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el. Pedig teázni jó!

Bár a tea a világ egyik legkeresettebb árucikke, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el. Azért lássuk be, ebben a felgyorsult világban ez a legkényelmesebb. Pedig teázni jó!

A Tea Napja esemény Magyarországon első alkalommal, január 14-én kerül megszervezésre az Akvárium Klubban. Az egész napos rendezvény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is elérhető csúcsminőségű teákat, s azok forgalmazóit.

Teakereskedők és teaházak mutatják be a világ egyik legnépszerűbb italának rendkívül sokszínű és ízgazdag világát. Valamint azt is, milyen különbségek vannak minőségben, feldolgozásban és fogyasztási szokásokban.

Tudta, hogy számos kutatás eredményének elemzése szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azok körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát?

A vendégek az 1800 forintos belépő árában számos teafajtát végigkóstolhatnak a kiállítói standokon, megismerhetik az elkészítési módokat, a híres termőterületek jellegzetes teáit, valamint kultúrtörténeti előadásokkal és teaceremóniákkal is készülnek a szervezők.

Lesz miből választani!

A néhány ismert, jó színvonalú kereskedelmi márka mellett olyan kereskedők és teaházak is megjelennek, akik közvetlenül Ázsiából vásárolják meg készleteiket: különleges kínai, japán, tajvani terményeket.

A teák világában is egyre többen keresik a single origin, azaz ízesítetlen, termőterület szerinti termékeket, és érdeklődnek a professzionális elkészítésére, fogyasztására.

Erre az eseményen délelőtt 10 órától 18 óráig lehetősége lesz mindazoknak, akik elmennek.Az érdeklődők kóstolókkal egybekötött workshop-ok keretében hallhatnak többek között a különböző teatípusokról feldolgozás szerint.

Urasenke-ösztöndíjas teaművész avat be a japán teakultúrába, s kiderül az is, hogy érdemes otthon felhasználni a csúcsminőségű teákat. Sri Lankai terroir-kóstoló, kínai és tajvani oolong teák bemutatása, a macha tea ceremóniája, az öreg puer teák és a jövő teázási szokásai szintén az előadások témái között szerepelnek.

Magyarországon is egyre több a tea-ínyenc, de A Tea Napja a „kezdő” fogyasztók számára is különleges eseménynek ígérkezik. A standoknál zajló kóstolók, valamint az előadások mellett vásárolni is lehet a fajtákból és az eszközökből.

Előadások:

11:00 -12:00 Teatípusok, teanövény, technológiák

12:00 -13:00 Terroir – teakóstoló Sri Lankáról

13:00 -14:00 Oolong teák – Tajvan és Kína

14:00 -15:00 Kínai tea, a mai generációk teához viszonyulása, otthoni teázás

15:00 -16:00 Chado, avagy a japán teaművészet

16:00 -17:00 A japán Matcha tea

17:00 -18:00 A robotok teája – új korszak a tea történetében

Kiállítók:

Demmers Teahouse, Dilmah Tea, Levél Teaház, Marumoto, Or Tea?, Teavolution, Teapavilon, Zhao Zhou, Ye Tealeaves