Az egyszeri, különleges gasztro-diplomáciai desszertpályázat célja: a magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható egyedi tányér- és protokoll ajándékként csomagolható desszert életre hívása volt.
A 27 benevezett alkotásban megjelentek a nemzeti értékek, Hungarikumok. Olyan izgalmas alapanyagokat is felhasználtak a versenyzők, mint a rozmaring, a kamilla, az akácvirág, a Tokaji Aszú, az Egri Bikavér, a füstölt fűszerpaprika és a homoki szarvasgomba. A gyümölcsök közül idén a fürtös meggyé, a szatmári szilváé és a sárgabaracké volt a főszerep.
A zsűri és a díjazottak
A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által meghirdetett Protokolldesszert pályázat egész napos zsűrizése a Stefánia palotában történt, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség támogatásával.
Köszöntőt mondott Zsiga Tamás László, Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, majd ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt.
Prohászka Béla, Széchenyi Tímea, Hossó Nikoletta
Az eredményhirdetésen egy gasztro-történelmi pillanatot is átélhettek a jelenlevők. Ugyanis megszületett a Széchenyi tányérdesszert, amit Széchenyi Tímea elnök asszony jelentett be.
A zsűri a tányérdesszert kategória győztes alkotását ítélte méltónak, hogy viselje a Széchenyi nevet.
Megalkotója Varga Ádám, a szombathelyi Mészáros Cukrászda cukrászmestere. A CASINO néven benevezett aranyérmes desszert díszítése és színvilága felidézi a kaszinók színességét, bohémságát. Széchenyi István kedvelt alapanyagait használták fel hozzá, a csokoládét, a kávét, a szilvát, és még egy gyógynövénylikőr is megjelenik a tányéron.
Fotók: Cseh Péter
A Protokolldesszert verseny nyertesei
TÁNYÉRDESSZERT KATEGÓRIA:
Aranyérem, Széchenyi Emlékérem és a Széchenyi Desszert cím nyertese: CASINO – Varga Ádám (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
Ezüstérem és a Magyar Cukrász Ipartestület workshop nyertese: MEGGYES TÁNYÉRDESSZERT - Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula)
Bronzérem és Csokoládé Akadémia tanfolyam nyertese: A LEGNAGYOBB... - Tóth Norbert és Görgics Balázs (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
PROTOKOLLAJÁNDÉK – CSOMAGOLHATÓ DESSZERTEK KATEGÓRIA:
Aranyérem és a Széchenyi Emlékérem nyertese: ROZMARINGOS SZATMÁRI SZILVÁS BONBON - Dienes Andrea (Richness Bonbons & Cakes, Pilisszentiván)
Ezüstérem és a Kézműves Cukrászatért Alapítvány tanfolyam nyertese: BONBONVÁLOGATÁS 1. - Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula)
Bronzérem és a Magyar Cukrász Ipartestület workshop nyertese: FŰSZERES-PEZSGŐS LEMON CURD BONBON - Dienes Andrea (Richness Bonbons & Cakes, Pilisszentiván)
MINDEN MENTES DESSZERTEK KATEGÓRIA:
Aranyérem és a Széchenyi Emlékérem nyertese: DESSZERTEK HÍDJA – Benczur Sándor (Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely)
HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM KÜLÖNDÍJAS:
RUMOS DIÓ MÁLNA VARIÁCIÓKKAL ÉS AKÁCMÉZES-BODZÁS CITROM SORBET-TEL - Lukács Péter (MH BHD Kiemelt Vendéglátást Biztosító Alosztály, Budapest)
Fotók: Nagy Mihály